Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

care ma ajuta si pe mine

Vizitator barga

Postări Recomandate

Vizitator barga

salut in primul rand ca sunt nouCaut sa fac si eu o automatizare acasa si nu reusesceste vorba despre o instalatie de miscare care include si miscarea a trei motoare de mica putere la contactul cu lumina solara in ambele sensuri si cat timp este in contact direct sa stea in sarcina blocat,iar dupa slabirea luminii solare sa functioneze in celalalt sens .Cele doua miscari trebuie sa dureze cateva secunde .Am incercat sa fac schema bloc dar ma blochez de la fotodioda. care ma poate ajuta sa ma anunte

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ghettoman

1

• cav

1

• MishuL

1

• Gabriel Paduraru

1

Vizitator barga

adica am la geam un stalp de iluminat public care imi bate direct in cap si de asta tin jaluzele inchise.Vreau sa fac un montaj care sa le deschida automat cand rasare soarele si sa stea deschise cat este ziua iar stalpul de iluminat nu lumineaza iar cand acesta se aprinde circuitul sa inchida jaluzelele automat cand apune soarele si lumineaza soarele.adica un senzor optic cu fotodioda iar ca circuitul sa aiba un controler mam gandit la un simplu tranzistor urmat de de un etaj de temporizare si unul de inversare a sensului curentului.Ma puteti ajuta?ma blochez la facerea schemei dupa tranzistor si nici nu am schema pentru un temporizator de reglabil de cateva secunde si inversor(aceste montaj trebuie sa actioneze trei motorase de mica putere).Sper ca am fost mai la subiect

Link spre comentariu
Vizitator SORIN COLCERU

Salut !

Temporizator poti face cu 555 care este cel mai cunoscut si cel mai simplu temporizator .Pentru partea de comanda foloseste un fototranzistor care sa comande 2 relee cu dublu contact ca sa faci schimbarea de sens a motorului (motoarelor).Daca ai 3 motoare le pui in paralel insa ai grija la consum sa nu fie mai mare decat puterea sursei de alimentare .

Cred ca gasesti cateva scheme de aplicatie pentru temporizator si comanda motorului de cc. cu schimbare de sens la adresa asta:

http://www.newcircuits.com Sper sa te ajute.Bafta ! :wink:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cred ca cel mai simplu ar fi sa faci un circuit care sa comande in functie de ora printr-un ceas electronic si nu de lumina pt ca nu cred ca poti face uncircuit suficient de sensibil sa poata face distinctia intre lumina soarelui si cea a becului. Daca reusesti atunci pui fotodioda intr-o punte wheatstone care sa comande un operational simplu si iesirea o pui la intrarea unui comparator la care iei o tensiune de referinta. Mai departe ca sa nu stea motorul in sarcina pui sezori de proximitate la capat de cursa.

Link spre comentariu

adica am la geam un stalp de iluminat public care imi bate direct in cap si de asta tin jaluzele inchise.ma blochez la facerea schemei

Haide bai, orice copil shtie sa faca o prashtie! :lol: :roll: :mrgreen: Sa fie clar, eu glumesc aici, daaa? :d
Link spre comentariu

adica am la geam un stalp de iluminat public care imi bate direct in cap si de asta tin jaluzele inchise.ma blochez la facerea schemei

Haide bai, orice copil shtie sa faca o prashtie! :lol: :roll: :mrgreen: Sa fie clar, eu glumesc aici, daaa? :d
ahaaaaaaaaaaa...deci tu esti omu cu prashtia? datorita tzie imi pipaie astia in ficare noapte incuietorile de la mashina :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Link spre comentariu

Cred ca mai usor ar fi sa blochezi lumina care vine de la stalp punand ceva intre geamul tau si stalp, dai o bere tipilor alora cu masinuta si iti vor pune o tabla langa bec ca sa nu-ti mai bata tie in casa :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări