Cristiano Postat Februarie 7, 2009 Partajează Postat Februarie 7, 2009 M-am gandit ca acest ghid ar putea fi de ajutor unor colegi forumisti. In plus, si restul site-ului autorului e interesant: http://alternatezone.com/electronics/ Later edit: am adaugat si o lista de control. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Martie 3, 2019 Partajează Postat Martie 3, 2019 Buna seara. Am nevoie de un tutorial in format electronic (preferabil pdf, nu video) in care sa se explice cum se realizeaza corect un layout. Adica ma intereseaza regulile care trebuie urmate si eventual, exemple. Pana acum am citit cateva documentatii dar inca mai am nevoie sa acumulez cunostiinte. Mi-ar fi de folosi si daca cineva ar arunca o privire peste layout-urile care le fac. Programul pe care il voi utiliza este KiCad, iar cablajele le voi face prin metoda pnp. Multumesc anticipat. Link spre comentariu
alcon Postat Martie 5, 2019 Partajează Postat Martie 5, 2019 On 3/3/2019 at 8:30 PM, Mishu_17 said: Buna seara. Am nevoie de un tutorial in format electronic (preferabil pdf, nu video) in care sa se explice cum se realizeaza corect un layout. Adica ma intereseaza regulile care trebuie urmate si eventual, exemple. Pana acum am citit cateva documentatii dar inca mai am nevoie sa acumulez cunostiinte. Mi-ar fi de folosi si daca cineva ar arunca o privire peste layout-urile care le fac. Programul pe care il voi utiliza este KiCad, iar cablajele le voi face prin metoda pnp. Multumesc anticipat. Ce criterii, sau ce anume te-a determinat sa alegi KiCad, cand foarte multi colegi de pe forum folosesc Eagle sau Sprint? 1 Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 6, 2019 Partajează Postat Martie 6, 2019 On 3/3/2019 at 1:30 PM, Mishu_17 said: Buna seara. Am nevoie de un tutorial in format electronic (preferabil pdf, nu video) in care sa se explice cum se realizeaza corect un layout. Adica ma intereseaza regulile care trebuie urmate si eventual, exemple. Pana acum am citit cateva documentatii dar inca mai am nevoie sa acumulez cunostiinte. Scrie in Google: "pcb layout guidelines" si o sa gasesti PDF-uri pentru toate aplicatiile. Trebuie sa intelegi ca nu sunt aceleasi interese in analog, in digital sau in RF (tot analog si asta). E greu de gasit un singur ghid scris pentru orice aplicatie pe care vrei tu sa o faci. On 3/3/2019 at 1:30 PM, Mishu_17 said: Mi-ar fi de folosi si daca cineva ar arunca o privire peste layout-urile care le fac. Experienta pe forum a demonstrat ca implicarea colegilor e direct proportionala cu dorinta de invatare a celui care cere si, mai ales, cu cantitatea de informatii pertinente cererii lui (schema, cablaj, poze cu montajul cu problema, etc). De regula, colegii forumisti sunt cam plictisiti sa repete aceleasi sfaturi daca cel care cere e "numai vorba de el". Deci, pune layout-urile tale si schema, ai sa gasesti comentatori. Garantat! Link spre comentariu
Dan57 Postat Martie 6, 2019 Partajează Postat Martie 6, 2019 Acum 9 ore, alcon a spus: Ce criterii, sau ce anume te-a determinat sa alegi KiCad, cand foarte multi colegi de pe forum folosesc Eagle sau Sprint? Sau DipTrace sau OrCAD. Link spre comentariu
informer Postat Martie 6, 2019 Partajează Postat Martie 6, 2019 (editat) Ca (fost) utilizator f. multumit de Orcad as recomanda Eagle-ul pt. incepatori (si nu numai)... Motivele sunt doua care impreuna zic ca-s imbatabile: (1) este gratuit la un nivel in general suficient pt. incepatori si (2) exista o comunitate de hobby-sti ENORMA care-l foloseste si de aici posibilitatea de a gasi raspuns la (aproape) orice nelamurire. Editat Martie 6, 2019 de informer Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 6, 2019 Partajează Postat Martie 6, 2019 (editat) Eu folosesc Eagle de peste 10 ani pentru cablaje mono/dublu strat si nu cred ca am intampinat vreo problema pe care sa n-o pot rezolva tot cu softul asta. Piesele mi le-am facut singur cand am fost nemultumit de biblioteci iar cu cotele se lucreaza foarte usor odata ce prinzi chichitele. Personal mi s-ar parea o pierdere de timp si energie sa ma apuc sa invat alt soft cand am randament de 100% cu cel pe care-l stapanesc deja destul de bine. Dar fiecare incepe cu ce soft doreste desigur. Am incercat si altele, doar ca "sa ies in lume" si sa nu mor ignorant, dar mi-am pierdut rapid interesul cand am observat cum chestii elementare si intuitive nu erau realizabile in primele minute de butonare. Probabil sunt eu mai greu de cap . Eu recomand Eagle pentru interfata usor de inteles, precum si pentru tutoriale si comunitate. Editat Martie 6, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 6, 2019 Partajează Postat Martie 6, 2019 11 hours ago, Thunderer2018 said: Scrie in Google: "pcb layout guidelines" si o sa gasesti PDF-uri pentru toate aplicatiile. Trebuie sa intelegi ca nu sunt aceleasi interese in analog, in digital sau in RF (tot analog si asta). E greu de gasit un singur ghid scris pentru orice aplicatie pe care vrei tu sa o faci. Experienta pe forum a demonstrat ca implicarea colegilor e direct proportionala cu dorinta de invatare a celui care cere si, mai ales, cu cantitatea de informatii pertinente cererii lui (schema, cablaj, poze cu montajul cu problema, etc). De regula, colegii forumisti sunt cam plictisiti sa repete aceleasi sfaturi daca cel care cere e "numai vorba de el". Deci, pune layout-urile tale si schema, ai sa gasesti comentatori. Garantat! Adica da-le oamenilor "painea" ca "circ" fac ei singuri . Glumesc desigur, se subintelege despre ce este vorba. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Martie 6, 2019 Partajează Postat Martie 6, 2019 (editat) Multumesc tuturor pentru recomandari. @alcon Am ales Kicad pentru ca este free si pentru ca am vazut ca se pot realiza placi cu dimensiuni mai mari, in timp ce atunci cand foloseam Eagle (versiunea mai veche) dimensiunile placii nu aveau voie sa depaseasca 10x10cm (cred) in versiunea free a programului (in prezent nu stiu care e dimensiunea minima, ma voi interesa), iar la un moment dat am avut nevoie de o placa mai mare. + alte cateva motive, pe care nu pot sa le detaliez. Dar, nu zic ca nu e bun Eagle. Editat Martie 6, 2019 de Mishu_17 Link spre comentariu
digix Postat Martie 17, 2019 Partajează Postat Martie 17, 2019 (editat) Am o intrebare pentru cei cu mai multa experienta in Eagle. Folosesc versiuni free 9.x si ca sa pacalesc limitarea de 80 cm2 m-am deplasat pe axa X pe la -7.62 Am reusit sa fac cablajul peste dimensiunile admise si nu o singura data. De curand, m-a mancat undeva si am selectat tot cu ctrl+A le-am grupat apoi am aliniat pcb-ul la origine. Acum daca incerc sa mut o componenta, chiar si din zona permisa imi spune ca in versiunea free n-am voie sa fac asta si pe undeva e normal, presupun ca odata grupate am facut o mare componenta. Intrebarea este, Eagle nu are si ungroup ? Editat Martie 17, 2019 de digix Link spre comentariu
wally_gatter Postat Martie 17, 2019 Partajează Postat Martie 17, 2019 Recomand Eagle. Misule, mai e un satmarean pe care l-am molipsit sa foloseasca Eagle si acum nu ii mai place nimic altceva decat Eagle. Totusi, unde iti printezi modelele ptr pnp? Acasa? Ce imprimanta folosesti? Eu pentru o rezolutie mare (dar ptr filme foto) imi faceam printurile la Serbanescu.. Au imprimanta profesionala, ieseau ok. Chiar si pe hartie lucioasa mi-au printat si a iesit foarte bine. Acum 2 ore, digix a spus: Intrebarea este, Eagle nu are si ungroup ? Pai nu trebuie sa faci nimic in grupul selectat , dai o alta comanda cum ar fi de exemplu trace si dai click inafara grupului precedent selectat , si automat se deselecteaza. Eu am varianta de Eagle ''sparta'' ... Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Martie 17, 2019 Partajează Postat Martie 17, 2019 10 hours ago, wally_gatter said: Recomand Eagle. Misule, mai e un satmarean pe care l-am molipsit sa foloseasca Eagle si acum nu ii mai place nimic altceva decat Eagle. Totusi, unde iti printezi modelele ptr pnp? Acasa? Ce imprimanta folosesti? Eu pentru o rezolutie mare (dar ptr filme foto) imi faceam printurile la Serbanescu.. Au imprimanta profesionala, ieseau ok. Chiar si pe hartie lucioasa mi-au printat si a iesit foarte bine. Multumesc. Modelele le printez acasa, si folosesc o imprimanta Samsung M2022. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Martie 4, 2020 Partajează Postat Martie 4, 2020 eu am incercat Eagle si altele si nu am reusit sa inteleg nimic din niciuna ma descurc insa mai bine cu Proteus ... poate si din cauza ca cu el am inceput. ce nu-mi place la proteus este ca nu am reusit sa invat sa pun text pe TOP/BOTTOM, in felul in care sa fie negativ pe cupru. adica nu sa pun doar text care va fi corodat intr-o zona unde nu este BOTTOM/TOP... Link spre comentariu
alcon Postat Martie 9, 2020 Partajează Postat Martie 9, 2020 La 06.03.2019 la 7:17, Dan57 a spus: Sau DipTrace sau OrCAD. DipTrace sau OrCAD sunt mişto? Link spre comentariu
Dan57 Postat Martie 9, 2020 Partajează Postat Martie 9, 2020 (editat) Acum 19 minute, alcon a spus: DipTrace sau OrCAD sunt mişto? OrCAD este mai profesional dar DipTrace este excelent pentru ambele "tabere", amatori si profesionisti. Eu folosesc pentru mine DipTrace. Uite un exemplu simplu. Editat Martie 9, 2020 de Dan57 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum