Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru bass

Rotty

Postări Recomandate

• Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Rotty

5

• Badman

2

• Stefan

1

• vsurducan

1

Top autori în acest subiect

Vreau si eu o schema sau e explicatie cum sa fac un filtru de bass... am o boxa cu un dif de la BM cu diametru de 28cm si vreau sa pun un filtru pe el sa se auda numai bass`u :-?

In cazul tau particular pune un condensator nepolarizat de 2.2uF...10uF/63V in paralel pe difuzor si vezi ce auzi. Cu cat C o sa fie mai mare ca valoare cu atat o sa pierzi din inalte si medii.In mod normal ca sa poti calcula un filtru corect trebuie sa cunosti frecventa de rezonanta a difuzorului. Un filtru prost poate sa-ti distruga difuzorul mai ales daca e LC serie (frecvente medii), deoarece rezonanta poate crea tensiuni foarte mari pe difuzor, asta poate duce la aparitia scurtcircuitului intre spirele difuzorului si intreruperea bobinei.
Link spre comentariu

cumpara un filtru de joase sau pune doar condensator, sa calculezi si realizezi un filtru trece jos cu bobina si condensator nu e cel mai simplu lucru (sau poate te pricepi la filtre/bobine?)

Link spre comentariu
  • Administratori

Iti faci un filtru activ daca vrei sa se "auda ca lumea" dar ma indoiesc ca BM-ul acela se va auzi bine orice filtru ai pune

Link spre comentariu

Salut,O sa incerc sa atasez o schema proiectata de mine. Nu e cine stie ce filosofie, si daca te uiti pe site-ul lui Rod Elliot o sa descoperi aproape toate elementele prezente si in schema mea.Din pacate e realizata in Eagle si e mai veche asa ca nu e usor de inteles pentru ca am turnat totul pe acolo (pe vremea aia nu stiam eu sa lucrez bine cu el).Despre schema e simplu, are 6 etaje de la stanga la dreapta. Primul dintre ele este cea ce se numeste sumator, si face suma celor doua canale stanga/dreapta la un singur canal mono. Totodata face si o mica amplificare de aproximativ 1,6 ori a semnalului de la intrare. Urmeaza apoi un control de volum, de asemenea cu amplificare, ratiunea a fost sa readuc semnalul in faza, desi acum imi dau seama ca am cam exagerat, deoarece face inca o amplificare suplimentara de aproximativ doua ori. Imediat dupa aceasta incepe sectiunea de filtre. Primul este un filtru ce elimina subsonicele (semnalele de frecventa mai mica decat o valoare pe care o poti alege). In functie de valoarea rezistentei denumita de mine X poti alege o frecventa de taiere.Filtrul trece jos ce urmeaza este calculat sa iti asigure o plaja de aproximativ 40-200 Hz taiere. Zic aproximativ pentru ca nu imi aduc aminte acum si sunt lenes si nu vreau sa mai fac calcule. Oricum e destul dupa parerea mea. Intrerupatorul ala cu doi poli ce urmeaza iti permite sa "elimini" daca vrei etajul de filtrare trece jos variabil. Eu chiar am renuntat la el din cate imi aduc aminte...:d. Urmeaza un etaj de defazare reglabil intre 0-180 de grade pentru o mai buna integrare in sistemul audio, si un ultim etaj de amplificare (de trei ori). Ideea a fost ca aveam un amplificator foarte sensibil pentru inalte si vroiam ca si subwooferul sa fie la fel.Trebuie sa mentionez ca depinde numai de gustul tau, cat de buna si Hi-Fi este schema. Schema se pune inainte de un amplificator si nu mai ai nevoie de filtru pasiv in subwoofer. Cu J1 este notata iesirea audio iar cu J2 alimentarea. X1 si X2 sunt cele doua canale de intrare stanga/dreapta.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...
Vizitator andrei_chiorean

ceva mai accesibil ar putea fii: o bobina de 10,2 mH legata in serie cu intrarea si un condensator legat in paralel cu iesirea din bobina, celalat fir numai la cealata borna la condensator trece direct la iesire. Am utilizat un condensator polarizat de 100 micro farazi. filtru imi merge de bubuie.

Link spre comentariu
Vizitator vasilica_20

daca vrei sa se auda numai bass si bine iti sugerez sa schimbi difuzorul pentru ca nu rezista la bass se incing imediat.daca vrei sa iti pui filtru pe bm trebuie sa asculti incet daca dai mai tare o sa mirosi a incins pe gaura de bass reflex.daca vrei sa dai tare in el fal de voce sau medii.

Link spre comentariu
Vizitator vasilica_20

daca nu ma crezi ,ia fi atent io am un difuzor bm de 12" cu 2 bobine si l-am pus pe o statie auto blaupunkt gt4 series si nu am putut sa dau in el pt ca nici macar in nu apuca 2 min de lucru si miroase a inchins . daca nu ma crezi iti fac video sacrific difuzorul si ti-o trimit pe mess.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
Vizitator kostakhe

Salut. Am un difuzor pe 3 canale Pionner si vreau sa scot de acolo numai bass-ul. Impedanta este de 4 ohm si o putere de 180W. Ma poate ajuta cineva? Nu stiu exact ce trebuie sa pun pentru a scoate o frecventa joasa si de cat sa pun. Pe unde am intrebat, mi-au spus ca e buna o bobina, dar nu stiu cum sa o pun si de cat sa o pun.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări