YO7DIG Postat Martie 26, 2009 Autor Partajează Postat Martie 26, 2009 Domnul Feri are dreptate ,sunt radioamatori sau radioconstructori care asculta toate gamele cu receptoare de acest fel , chiar eu dupa ce am facut zeci de receptoare de toate tipurile de la cele simple pina la superheterodine cu dubla schimbare de frecventa am facut ceva cu simpla detectie si merge destul de bine fiind selectiv si pe medii si pe scurte chiar si pe lungi merge ok , asta ca un experiment in care am testat si bobine de tip pinza de paianjen sau spider coil cum e cunoscuta , rezultatele au fost formidabile compensind faptul ca e foarte migalos de facut o bobina de acest fel , acum voi trece la inlocuirea diodei cu un detector facut dupa reteta cunoscuta ... sa vedem cum merge si asa , Link spre comentariu
feri.visky Postat Aprilie 7, 2009 Partajează Postat Aprilie 7, 2009 Daca dati o cautare pentru "crystal set DXing" veti gasi scheme deosebit de interesante... Sportul asta intra in categoria QRP... Link spre comentariu
YO7DIG Postat Aprilie 8, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2009 Este adevarat , sunt si multe cluburi se organizeaza concursuri , dau tabele cu rezultate... receptiile facute folosind scheme clasice, mai multe combinatii de scheme si de bobine de mai multe tipuri , chiar am vazut ca se comercializeaza si cristalul de galena fara montura si cu montura , receptoare facute de diversi amatori sau cluburi , am aproape 300 de tari confirmate si si vreo 750 per total in CW SSB si alte moduri , poate voi face din nou aceste tari in AM prin crystal DX receivers desi am in laboratorul de acasa mai mult de 10 receptoare foarte bune ....HI! oricum receptorul asta clasic merge neasteptat de bine , mi-aduce aminte de tinerete cind faceam primii pasi in radio .. poate sunt prea romantic dar radioul e un hoby formidabil cel putin pentru mine... Link spre comentariu
Golem Postat Iulie 10, 2009 Partajează Postat Iulie 10, 2009 Altii, pe alte meleaguri: http://home.earthlink.net/~lenyr/ntype-nr.htm http://home.earthlink.net/~lenyr/zincosc.htm http://home.earthlink.net/~lenyr/coherer.htm Link spre comentariu
Saracut Stelian Adrian Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 Buna ! Totusi, are cineva scheme de radioreceptoare cu galena care merg in alta banda inafara de medii ? Sau o schema pe medii cat de cat selectiva. Eu la cluj prind doua posturi pe medii dar schema mea de radio nu este foarte selectiva. Sunt incepator in electronica in general dar la partea de radio cu galena am facut cateva probe care nu m-au incantat si as vrea sa fac ceva mai selectiv pe care sa-l pun si intr-o carcasa pe viitor. Momentan lucrez cu diode cu germaniu gata facute dar am vazut pe youtube ca lamele de ras si creioanele grafice formeaza detectoare perfect functionale. Cred ca o sa incerc si varianta asta in scurt timp. Am auzit ca daca nu functioneaza trebuie incalzite pana la incandescenta apoi functioneaza ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 24, 2009 Partajează Postat Iulie 24, 2009 bobine de tip pinza de paianjen sau spider coilFoarte pe scurt imi spune cineva de ce se folosesc astfel de bobine si ce avantaje-dezavantaje comporta? Link spre comentariu
feri.visky Postat Iulie 24, 2009 Partajează Postat Iulie 24, 2009 Sunt bobine cu factor de calitate ridicat. Deci la rezonanta se realizeaza o caracteristica ascutita, rezultand o selectivitate ridicata... etc.Datorita modului de bobinare spirele nu merg alaturat si astfel se elimina capacitatea parazita... Este nevoie de un nr. impar de sectiuni pentru a accentua acest lucru... Link spre comentariu
Saracut Stelian Adrian Postat Iulie 27, 2009 Partajează Postat Iulie 27, 2009 aseara am testat metoda cu creion grafic si lama de ras si merge perfect, in unele zone e echivalentul unei diode cu germaniu. Link spre comentariu
Golem Postat Iulie 27, 2009 Partajează Postat Iulie 27, 2009 Eu am folosit acum vreo trei ani, o geoda, pirita de fier, cristalizata in sistem cubic, iar "mustatza de matza" era din sarma de cupru de 0,3, a functionat foarte bine.viewtopic.php?f=40&t=12691 Link spre comentariu
kripton Postat August 1, 2009 Partajează Postat August 1, 2009 @feri.visky, Buna,cred ca va referiti la asa zisa bobina ''fund de cos'', o adevarata bijuterie intre bobine.Legat de aceasta, am avut in copilarie o fatada de rceptor cu (virgula ) casti de marimea unei pagini de caiet cu o asemenea bobina,foarte distrusa.In centrul acestui panou era un buton circular care avea cam 20 de gradatii de jur imprejur.undeva scria ''coop Radio-progres",nu sant foarte sigur.Mai erau borne pentru antena,pamant,casti si (cred,logic) detector.Nu stiu de condensator variabil. Daca cineva stie despre ce este vorba as vrea sa stiu caracteristicile si schema cu detalii constructive. Vazand ca este singurul subiect despre receptoare cu cristal am indraznit aici iar daca am gresit,cer anticipat scuze. Link spre comentariu
YO7DIG Postat Septembrie 22, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 22, 2009 Asa e domnilor , bobina tip ,,fund de cos '' cum i se spune e foarte eficienta , dupa cum spune si domnu Feri , eu am facut patru bobine de acest fel , doua le folosesc in receptorul facut de mine , am sa-l pun in poza pe aici si doua le folosesc pentru experimentari , e mult de lucru sa faci o astfel de bobina dar merita sa incercati daca sunteti pasionati , am sa fac si la acestea ceva poze sa vedeti ce frumos au iesit daca mai sunt facute si cu sirma litata de radiofrecventa atunci succesul e sigur , in receptor am pus una fixa si una mobila actionata de un sistem mecanic care are buton pe panoul frontal , are un efect de selectivitate formidabil in functionarea receptorului , bobinele au si citeva prize mediane , asta e partea mai greu de facut , consolidarea spirelor unde sunt scoase prize dar merita incercat in rest succes si mai vorbim pe aici.... Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 22, 2009 Partajează Postat Septembrie 22, 2009 Asta sa fie bob. tip fun de cos.....? Link spre comentariu
kripton Postat Septembrie 22, 2009 Partajează Postat Septembrie 22, 2009 Da, este minunata , intotdeuna spirele vin incrucisate ,rezulta o capacitate proprie foarta mica .Multumiri,Gabriele , amabil ca intotdeuna . Link spre comentariu
YO7DIG Postat Septembrie 23, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 23, 2009 Frumoasa bobina Gabriele , e facuta de tine ? .Iata si citeva bobine , unele facute de mine altele din diferite montaje, cu ele am facut experiente si intradevar bobinele vechi sunt superioare din toate punctele de vedere , de asemenea receptorul cu cristal facut de mine cu doua bobine fund de cos una fixa alta mobila ... Link spre comentariu
kripton Postat Septembrie 23, 2009 Partajează Postat Septembrie 23, 2009 Tot ce se vede este frumos si realizat profesional ( perechea de casti la fel ). Cum este construita antena ? Intrebarea o pun pentru ca eu am un spatiu limitat in acest sens .Felicitari si multumesc anticipat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum