Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DETECTOR CU CRISTAL

YO7DIG

Postări Recomandate

Va salut domnilor , vreau sa reconstitui un receptor cu cristal , am facut partea mecanica a detectorului , formatul cu tub de sticla a iesit foarte frumos , din ce-i facut cristalul , sulfura de plumb sau ce altceva daca stiti vreo reteta ... multumesc ....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 98
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

17

• YO7DIG

12

• kripton

10

• Gh Dorian galenistul

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

3 grame de floare de sulf+20 grame pilitura de plumb, se amesteca bine intr-o ebrubeta apoi se incalzeste la aragaz incet pana se topeste sulful. Apoi incalzim mai puternic pana cand se declanseaza reactia si se formeaza o flacara albastra puternica. Atentie la ochi, la maini etc. In acest moment intrerupem incalzirea reactia continuindu-se de la sine. Lasam sa se raceasca apoi... spargem ebrubeta si am obtinut galena (bisulfura de plumb... cred).

P.S. Sulful l-am obtinut de pe niste cartoane dreptunghiulare folosite la curatirea butoaielor de vin sau la "tratarea" sobolanilor...

Link spre comentariu

OK multumesc domnilor , draga Feri cind eram elev in clasa a V a cred am facut primul receptor cu cu cristal de galena asa i se zicea pe atunci , au trecut vreo 38 sau 39 ani nu mai stiu sigur , de atunci am facut toate tipurile de receptoare , de la cele cu simpla detectie cu reactie , cu superreactie reflex etc, pina la superheterodina , ultimul l-am terminat chiar zilele astea , o dubla conversie cu 18 tuburi , merge formidabil si nu mai satur sa-l ascult unii radioamatori mai fac haz cind aud de tuburi , in laboratorul meu am tot ce-mi trebuie sa pot exprimenta si repara si am experienta suficienta dar oricind e loc de mai bine , din pacate nu prea am timp , nu mai stiam reteta , profa de chimie nu stia pe atunci ce voi face cu sulful hi... dar s-a lamurit repede , sulf fac rost , lucrez ca electronist telecomunicatii si IT . intr-un combinat chimic, OLTCHIM asa ca-i dau bataie si vreau sa facun rx asemanator cu cele de demult , sunt foarte frumoase acele detectoare din poza , eu am taiat o eprubeta si restul la strung si la pila ... ok multam de reteta si mai vorbim , imi place mult prezentarea radioului de la inceputuri multam de informatii si de toate , numai bine si mai vorbim pe aici

Link spre comentariu

Salut Mihai, salut Feri. Mi-am inceput activitatea de radioamator cu o pereche de casti de 2000ohm si un detector cu mult asemanator celor din poza de mai sus... pacat ca din nestiinta l-am distrus. Mai am in casa o piatra, cristal sa-i zicem, cu care am facut si eu primele mele receptii, mai mult sau mai putin reusite.Din nefericire nu stiu exact ce este dar stiu ca prin fabrica noastra de aluminiu se gaseau pe alocuri in gramajoare considerabile... probabil folosite sau obtinute in procesul de productie. Chiar si a mea are semne de topitura. Are un aspect metalic si prezinta rezistenta de la 2..5kohm. Sint curios daca seamana cu cristalele folosite la detectoarele dvs.

Link spre comentariu

Hmmm. Interesanta piatra. Ce sa caute galena intr-o fabrica unde se produce aluminiu....Hmmm. Trimite-mi si mie o bucata, asa de curiozitate, poate ne dam seama ce e.Cum ai facut receptor cu piatra aia? Da si tu detalii mai multe.Chiar sunt curios, nu e o gluma. Vreau sa fac si eu un detector cu galena.Stima

Link spre comentariu

Salut. Nu stiu ce cauta galena intr-o fabrica de aluminiu, sau poate nici nu este galena. Ma gindesc ca este posibil sa fie adunata odata cu zgura, deoarece sint semne de topitura pe ea. Bucati mici sparte prinse in detector, apoi cu acul pozitionat anume, miscindu-se foarte usor, incepea in casti sa se auda posturi de radio suprapuse si modulate cu un brum de retea de care nu scapam niciodata. Nu stiam nimic pe atunci de filtrarea semnalelor, asa ca acestea au fost primele mele receptii deosebite.

Link spre comentariu

Salut domnilor , ma bucura ca subiectul meu e inca in dezbatere , Salut Costi si si Ferii , de la un timp de vreme sunt mai prezent pe forum decit pe R 5 sau 80 m. hi! discutii interesante poate ca am inbatrinit si am ramas un romantic ,dar tu sti ca sunt in primul rind radioamator constructor si imi plac discutiile initiate de Feri si ceilalti ,, lampari '' despre radio ,iti aduci aminte cind lucram via satelit si discutam pe R 5 despre receptoare , dubla conversie cu care faceam trafic pe SPUTNIK sau AO., despre detectoare cu cristal nu poti discuta acolo multi s-ar plictisi , nu mai stiam reteta , cind eram elev am facut asa ceva dar a trecut ceva vreme si receptoarele pe lampi au ramas pise rare .. de colectie, ma bucur ca mai sunt baieti pasionati pe aci sau pe softpedia care vorbesc de ele , cel putin PRO RADIO ANTIC e ceva fantastic ma uit mereu la piesele din colectiile baietilor , Feri am avut si eu un receptor ca cel cu detector original pe care l-ai aratat in primele postari dar pe atunci aveam 14 ani , o cutie maronie o bobina in interior cu un mecanism cu sfoara si un miez antrenat prin bobina de ata respectiva ceva diferit de al tau dar asemanator ca forma dar poate mai mare un pic din pacate l-am modificat si nu-l mai am asta e, mi-au ramas doar castile de la el da si un buton si inca merg formidabl , Costi cred ca acea piatra e ceva produs secundar de electroliza sau ardere , daca are proprietati semiconductoare probabil ca contine unele componente, am vazut pe net multe retete pentru cristal dar substante respective sunt greu accesibile ....se vind cristale gata facute la vreo 3-4 $ ....poate ati vazut..

Link spre comentariu

Acel aparat m-ar interesa la nebunie... este Radioreceptorul cu Galena fabricat la Radio Popular pe baza unei scheme rusesti (iarasi ...) de la un aparat numit Komsomolet... Aparatul rusesc avea un sistem mecanic tip biela care misca miezul in bobina al nostru mult mai bun, mai practic...Caut un asemenea aparat....

Link spre comentariu

Da asta era aparatul , desi au trecut atitia ani totusi mi-l aduc aminte , din pacate nu mai am decit butonul tot asa maroniu si castile de o calite foarte buna si acum dupa atitia ani ,am sa le fac niste poze , posibilitatea de a regla distanta dintre membrana si electromagneti , foarte faine parca le-am vazut printr-o poza a ta , amintiri placute din pacate eram copil si nu eram constient de valoarea lui poate l-as fi pastrat , acum imi pare rau nu putem sa ne intoarcem in timp decit cu gindul oricum e si asta ceva placut daca ai amintiri....

Link spre comentariu

Am avut si eu unul asemanator. Era o cutie de lemn vopsita in rosu grund, cu borne si in ea avea o bobina pe carcasa de lemn, cu un diametru de 50mm. Atunci n-am stiut despre ce era vorba si am distrus-o. Imi povestea tatal meu in seara asta despre un alt radio asemanator, cu mult mai bun pe care l-a avut in carcasa de bachelita. Avea sistem de reglaj al tariei si un calaret ptr schimbarea posturilor. Ma bucur ca l-am putut vedea pe net in poza ta Fery.Tnx!!!Cristalul de mai sus este scos din zgura de la suprafata aluminiului. Nu stiu exact ce este dar are aspect metalic, gri stralucitor, este casant si dur.

Link spre comentariu

BAI! Am tot incercat sa fa o redresare cu cristal de galena (cristal natural) Pina acum nu am reusit. Se comporta strict rezistiv. Care e chestia? Trebuie incercat la tensiuni mici? In definitiv, ca sa receptionez cu galena, cristalul trebuie sa se comporte ca o dioda. De ce nu pot pune in evidenta asta?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări