Dr.L Postat Februarie 12, 2009 Partajează Postat Februarie 12, 2009 conductorii aia de aluminiu s-ar putea sa nu se bucure prea mult la 6kW Link spre comentariu
Kreator Postat Februarie 17, 2009 Partajează Postat Februarie 17, 2009 Gata! Am finalizat cablarea! Dupa sfatul vostru am optat la plita cu 4mmp iar la cuptor cu 2.5mmp.Multumesc. Merge si nu iese fum... Link spre comentariu
MifTy Postat Februarie 18, 2009 Partajează Postat Februarie 18, 2009 pe vremea lui cea?c? se folosea conductor de aluminiu pentru c? era mai ieftin!!!mai ales în ultimii 5-6 ani de comunism exista "plan de economii", ?i o rupeai dac? nu-l îndeplineai!!din acela?i motiv se f?ceau ?i blocurile exclusiv din panouri prefabricate, cu canalele pentru electric? deja trasate.cele mai na?pa blocuri au fost cele f?cute cu 2-3 ani înainte de '89... cel mai bune au fost f?cute prin anii '70... pân? prin '81-82, când au început cu "economiile"...majoritatea "blocurilor gri", aka 4 etaje cu "apartamente" de 2 camere stil "vagon", aka nedecomandate, dateaz? din deceniul 8... planurile ini?iale erau pentru c?mine de nefamili?ti..."programul de curent" a ap?rut prin '85-86... Link spre comentariu
tiristor Postat Februarie 20, 2009 Partajează Postat Februarie 20, 2009 Oameni bunipt un cuptor electric,plita,mas.de spalat,boiler instant se trage coloana separata pana la tablou su cu sig.automata specifica aparataului alimentat.Vreau sa specific ca cordoanele nu se pozeaza in tuburi sau ingropate.Recomanfolosirea cond.Myf,care la aceasi sectiune cu Fy are incarcare mai mare.vreau sa specific ca cond Myf Nu se rup la Vibratii.Au o viata lunga si is foarte rezistente.Se folosesc si la cablajele de pe masinile unelte. Eu recomand ca plita sa fie cu coloana separata pana la tablou,iar langa plita sa aibe o fisa si priza monofazica de 32 A.in caz ca pleaca de acas sa poata decupla de la alimentare consumatorul. Link spre comentariu
mike-5 Postat Mai 31, 2009 Partajează Postat Mai 31, 2009 Va rog o recomandare, unde gasesc in Bucuresti un prelungitor cu cel putin 5 prize si cu INTRERUPATOR PENTRU FIECARE PRIZA. I-mi trebuie ca sa alimentez cu el incarcatoarele telefoanelor mobile ale familiei. M-am saturat sa tot introduc/scot aceste incarcatoare in prizele de perete. E absurd sa folosesc un prelungitor cu un singur intrerupator, daca doresc sa incarc doar unul/doua telefoane concomitent din cinci.Producatorii nu s-au gandit si la asa ceva ? Daca exista, ajutati-ma cu o locatie. Link spre comentariu
albine Postat Iulie 1, 2009 Partajează Postat Iulie 1, 2009 sfatul unui electrician batran.foloseste cablu de cu cyy 1.5 mm patrati sectiune.pune siguranta pe fiecare incapere.utilizeaza doze de aparat mai adinci ,care vor fi si doze de legatura in acelasi timp ,foloseste morsetiere-reglete .cablul va trece prin pardoseala .foloseste disjunctorul diferential.asa se lucreaza in Germania proiect SIEMENS. Link spre comentariu
dorofteius Postat Iulie 2, 2009 Partajează Postat Iulie 2, 2009 Am lucrat si eu in domeniu in tari straine.Se foloseste pentru iluminat 1 circuit de 1,5 mm.Pentru prize 2 circuite de 2.5 mm.Pentru priza de masina de spalat (sau spalat vase) 1 circuit de 4 mm.Pentru plita electrica 1 circuit de 6 mm.Prizele de 2.5 mm din baie si din bucatarie se duc pe circuit separat pentru ca sunt zone umede.Se pune o protectie diferentiala si o protectie automata de 40 de amperi pe general.Pe priza de 6 mm se pune 1 protectie automata de 25 A.Pe priza de 4 mm protectie de 20 A.Pe circuitele cu prize de 2.5 mm se pun protectii de 15 A.Pe circuitele de iluminat se pun protectii de 10 A.Unde este cazul, la etaj se face inca 1 circuit separat de prize de baie, 1 circuit de prize normale si 1 circuit de iluminat.Generalul este de 16 mm in general. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 2, 2009 Partajează Postat Iulie 2, 2009 general de 16 mai rar in romania :( Link spre comentariu
Vizitator GelullaBarr Postat Septembrie 4, 2009 Partajează Postat Septembrie 4, 2009 salut, precizez ca nu am cunostinte de electrica, desi prima priza am inlocuit-o la 13 ani, dar acum am o problema de care nu-mi pot da seama, stau intr-o garsoniera si intr-o seara mi-a explodat becul de la baie, era facut tandari peste tot, am verificat la tablou "busoanele"(scuze dar nu stiu cum sa le spun altfel), am observat ca sunt puse toate becurile pe 2 busoane paralele, unul sub celalalt si prizele la fel, pe alte 2 busoan paralele, cu alte cuvinte scot un buson de la becuri nu mai merge niciunul, scot de la priza, nu mai am curent in priza...am verificat lita din interior si nu era afectata, nici macar innegrita, am verificat intrerupatorul si avea rupta sarma de la ledul intrerupatorului, in rest fiind innegrita putin la contacte, am verificat si la bec, sarmele nu erau innegrite, doar in interior, unde se infileteaza becul, erau ceva urme ale "exploziei", am inlocuit becul si intreupatorul dar nu se mai aprinde nici becul si nici ledul intrerupatorului si nu stiu unde este problema, dupa logica mea nu mai ajunge curent nici in intrerupator din moment ce nu se aprinde ledul, dar habar-n-am unde sa verific si ce, desi ambitie am destula:D Link spre comentariu
DM7 Postat Septembrie 4, 2009 Partajează Postat Septembrie 4, 2009 "LED"-ul se aprinde cand cand intreg circuit este OK. Exista bec sau nu este ars. Deci poti avea tensiune la intrerupator si daca nu "arde ledul". Doar becul de la baie nu mai functioneaza? Link spre comentariu
Vizitator GelullaBarr Postat Septembrie 4, 2009 Partajează Postat Septembrie 4, 2009 da, este singurul care nu mai functioneaza, sa inteleg ca imi trebuie un creion de tensiune, cum se face? Link spre comentariu
oachy Postat Septembrie 4, 2009 Partajează Postat Septembrie 4, 2009 Oau , ma minunez ce am citit mai susSint de-a dreptul consternat Ptr toata lumea exista normativul I 7, nu e rau sa il rasfoiti daca va apucati de ceva Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Septembrie 4, 2009 Partajează Postat Septembrie 4, 2009 Daca ai curaj si ceva reumatism de scos din tine(poti sa scoti tot nu numai reumatismul asa ca atentie) si poti lucra cu atentie poti sa incerci cu un creion de tensiune daca ai "curent" (daca lumineaza) pe firele intrerupatorului.Spune daca ai firele de aluminiu sau de cupru si daca firele intra in tub sau direct in perete.Daca nu ai "curent" pe intrerupator verifica daca ai pe firele de la bec.Daca nu ai nici acolo si ai fire de aluminiu(intenc) atunci e posibil sa se fi intrerupt unul din fire(de faza,de obicei cam la 10 cm de intrerupator/bec in perete).Daca ai faza la unul din fire atunci fa o "lampa de control" cu bec (un fasung cu bec si fire flexibile suficient de lungi) sau orice alt consumator de genul asta si leaga de firul ala si de un fir de nul(sau firul de impamantare daca nu ai siguranta diferentiala in tablou).Daca se aprinde normal fara intreruperi atunci firul ala e faza.Teoretic faza e la intrerupator/comutator si nulul la bec(compara la celelalte becuri care functioneaza cum sunt legaturile facute).La fel verifica si nulul de la bec cu lampa legata la faza(atentie aici pt ca ai faza pe lama de control).Daca se aprinde atunci cel mai probabil e de vina firul care pleaca de la intrerupator spre bec.Cauta doza de legaturi si verifici acolo.Daca ai tub trebuie sa schimbi firele folosind o remorca.Daca ai intenc atunci ai 2 optiuni spargi ca sa inlocuiesti sau pui "pat cablu".Totusi recomand sa lasi un electrician sa lucreze la problema.Cumpara patroane fuzibile de max 10 A pentru iluminat si max 16 A pentru prize,nu sta in firele de lita pt ca poti sa iei foc,la un scurtcircuit din "buson" sar picaturi de cupru topit.Succes si ai grija sa nu te electrocutezi. Link spre comentariu
Vizitator GelullaBarr Postat Septembrie 4, 2009 Partajează Postat Septembrie 4, 2009 multumesc foarte mult pentru sfaturi si instructiuni, o sa fac pt experienta mea proprie, dar daca nu ma descurc o sa chem un electrician, dar e mai frumos cand reusesti singur(ma rog, ajutat de cineva avizat), inca o data, multumesc!Firele sunt din aluminiu atat la intrerupator cat si la bec Link spre comentariu
nelu57 Postat Septembrie 4, 2009 Partajează Postat Septembrie 4, 2009 Oricum...vezi ?i cu '' romantimul '' ?la... ai grij?...NU TE JUCA ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum