porman Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Va salut, va rog sa imi spuneti daca exista vre-o solutie mai practica in legatura cu legarea conductoarelor in doze, adica in locul infasurari unul peste altul mi se pare banal acuma in era tehnologiei, nu cred ca nu exista ceva mai practic si mai eficient. Vreau sa ma apuc de facut instalatia electrica la o casa noua construita si vreau ceva de calitate si de lunga durata. Orce sfat si sugestie este binevenita. Va multumesc. Link spre comentariu
bassbox Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Ce fel de conductor vrei sa folosesti?Litat sau rigid? Link spre comentariu
cipcirip Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Salut, iti recomand morsetele, fie cu surub, fie cu stringere sau infiletare... Link spre comentariu
porman Postat Februarie 6, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2009 Ca conductori voi folosi rigid si din cupru, pentru prize de 2,5mm si la becuri 1,5mm. Ce sunt morsetele? asa dupa denumire nu le stiu. Link spre comentariu
cipcirip Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Salut, cele cu surub sunt ca si clemele serie multipolare, dar au o singura gaura, si un singur surub, cele cu stringere arata ca un degetar din plastic, avind in interior un tub metalic, acestea se string cu clestele (presa); cele cu insurubare arata tot ca un degetar din pastic, dar au un filet conic in interior. Mai exista un tip, gen capcana, in care doar infigi firele... Link spre comentariu
bassbox Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Ca o idee, eu am folosit doar conductor de Cu litat.Capetele la priza , intrerupator sunt stranse cu tuburi de capat.In cutiile de jonctiune toate cele 2,3....x conductori le-am strans impreuna intr-un singur tub de capat potrivit ca marime (de 10,16mmp)si l-am bagat in morsete.Asa nu trebuie nici izolat si sunt stranse suplimentar.Se vor evita legaturile inutile,de exemplu un fir de la intrerupator unit cu firul de la lustra in cutia deasupra intrerupatorului.Firul respectiv se poate trage de la intrerupator direct la lustra.Parere personala , prefer conductorul litat ca se lucreaza mai usor si rezista mult mai bine la schimbat intrerupatoare, prize.Dezavantaj, e un pic mai scump si capetele trebuiesc prinse in tuburi sau cositorite. Link spre comentariu
KOSTYKA Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 cele mai sfante legaturi, sunt cele rasucite , si introduse in pasta decapanta apoi in baie de cositor , chiar daca folosesti conductor litat, sau brut, dupa aceea izolate bine si introduse in doze, sincer sa fiu si in morsete, cat ar fi ele de moderne ,defecte sunt garla, asa ca asta ar fi o solutie buna zic eu , si nu okupa loc mult. Link spre comentariu
jokerul verde Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 cele mai sfante legaturi, sunt cele rasucite , si introduse in pasta decapanta apoi in baie de cositor , chiar daca folosesti conductor litat, sau brut, dupa aceea izolate bine si introduse in doze, sincer sa fiu si in morsete, cat ar fi ele de moderne ,defecte sunt garla, asa ca asta ar fi o solutie buna zic eu , si nu okupa loc mult. are dreptate...asa se procedeaza...iar daca vrei poti si ingropa doza sub un strat subtire de gips pentru ca sa ai un aspect estetic modern....posibilitatea sa se mai strice ceva este foarte mica..... Link spre comentariu
mrt Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Varianta mea :- conductor MYF ( "litat" ) de 0,5 - 0,75 mmp pt. iluminat si 1,5 pt. prize in care folosesti consumatori pana in 2 Kw si 2,5 mmp pt. consumatori mai mari ( masini de spalat , incalzire electrica , cuptoare electrice si cu microunde ) NU E NEVOIE de sectiuni mai mari !! E consum INUTIL de materiale ( cu sectiunile astea se lucra pe vremuri pe aluminiu ! ). Pentru "coloanele" de alimentare poti folosi conductori de 4 mmp. Fiecare nivel ( daca sunt mai multe ) va avea tablou lui electric separat , alimentat pe o coloana separata din tabloul principal.- "morsetele" sau blocurile de conexiuni sunt un sir de cleme cu cate 2 suruburi , izolate. Ocupa loc MULT in doze plus e nevoie de sertizarea tuburilor de capat. Conductorii se rasucesc si se cositoresc chiar cu pistolul de lipit (de 100W) apoi se izoleaza.- NU ASTUPATI DOZELE DE JONCTIUNI ! O doza astupata va da mari batai de cap in viitor ! Mai faci o modificare , ai un scurt , nu mai stii UNDE sunt dozele. Ia doze NU IEFTINE , cu capace albe , care se muleaza frumos pe perete si mai ales PROIECTEAZA DACA E POSIBIL locul dozelor in locuri mai putin vizibile : in spatele mobilei , sau deasupra ei unde nu se prea vad , etc- folositi pt. dozele de aparataj doze de calitate care permit prinderea aparatului ( priza , intrerupator ) cu suruburi si NU cu gheare ( asa se lucreaza acum ! )- NU FOLOSITI prize din CERAMICA ! Sunt cele mai PROASTE si agabaritice ( incap mai greu in doze ! ) O priza de plastic de calitate , cu legaturile facute CORECT ( papuci tip furca de 3,5mm sertizati) NU se INCALZESTE nici la 16 amperi !MAI REVIN DACA EXISTA INTERES ! Link spre comentariu
gaby Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Eu am gasit asa ceva la Hornbach. http://www.wago.com/cps/rde/xchg/SID-53 ... e-2631.htm sant foarte buni. Link spre comentariu
mrt Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Ai idee cat costa astea ? Vezi numai la Comet Link spre comentariu
gaby Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Nu costa mult, nu m-ai tin minte exact, aproximativ 5 bucati 10-12 lei. Link spre comentariu
rasputin Postat Februarie 7, 2009 Partajează Postat Februarie 7, 2009 Colegu porman , ar fi de dorit inainte de a pune in practica tot felul de ghidusii , sa consultati "Normativul pentru proiectarea si executarea instalatiilor electrice cu tensiuni pana la 1000 Vca si 1500 Vcc - I 7- 91 " . Legat de tipul si sectiunea conductorului ales , este in regula asa cum spuneti , conductor Fy de 2,5 mm? pentru circuitele de priza si Fy de 1,5 mm? pentru cele de iluminat . Legaturile electrice se fac in doze , dozele nu se astupa ( si asta indiferent de cat de mult isi doreste onor clientul , sau nevasta ) . Acolo unde cuiva ia casunat pe doze , se cableaza instalatia astfel incat dozele sa fie montate in spatii cu cerinte de estetica mai scazute sau se realizeaza instalatia folosind sistemul cu doza unica ; in nici un caz nu se tencuesc .Legat strict de intrebarea dv. , desi sistemul de efectuare a legaturilor prin rasucire , urmata musai de cositorire , va pare depasit ( asta poate din cauza duratei lungi de timp de cand este folosit ) din punct de vedere al calitatii imbinarii el nu este perimat .Sistemele de tip nou , de care vorbesc colegii de forum , aduc un plus la capitolul viteza de executie a instalatiei electrice , la calitatea imbinarii insa nu .Ca sa fiu carcotas eu zic , ca la capitolul calitate lasa de dorit . Acum eu as alege asa , daca fac instalatia pentru mine , rasucire si cositorire .Daca fac instalatia pentru onor client si care onor client vrea calitate dar la bani putini , atunci are parte de solutii moderne la realizarea conexiunilor .Cam asta ar fi , spor la treaba . Link spre comentariu
porman Postat Februarie 7, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2009 Am inteles ca cea mai buna solutie este cu fire rasucite si cositorite dar daca din vreo care cauza trebuie sa schimbi un fir ce faci? Mi se pare tare nasol cu cositoritul legaturilor. Pe vremuri era pe aluminiu si nu se cositoreau si acuma functioneaza sa spuneti ca nui adevarat, cei drept consumul a crescut fata de vremuri dar deaceea exista cupru. Acuma face fiecare cum crede ca e mai bine, eu in orce caz nu merg pe baza rasuciri firelor. Oricum multumesc pentru sfaturi.Cu respect. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum