ghimpe-- Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 La bunici receptionez doar postul TVR1 dar la o calitate destul de slaba. M-ar interesa o schema de antena sau chiar de amplificator pentru o receptie mai buna.Mentionez ca nu ma intereseaza sa prind alte canale, vreau doar sa imbunatatesc receptia canalului TVR1. Nu as vrea scheme de antene masive, ceva cat mai mic si mai usor de realizat in casa fara scule performante.Zona de receptie este Slanic-Prahova. Din cate stiu eu exista un releu in zona dar nu stiu daca mai este functionabil. Nu am reusit sa gasesc pe net frecventa in care se emite postul TVR1 in acea zona.... Presupun ca am nevoie de o antena directionala, dar neavand experienta in domeniu, astept indrumari de la cei mai priceputi.Multumesc. Link spre comentariu
vio2007 Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Salut,ca sa faci antena sau amplificatorul de antena pentru un canal Tv trebuie stiut pe ce canal Tv se face receptia in benzile I-II(canale 1-5) sau banda III(canalele 6-12) .Acest lucru i-l poti afla de la televizor daca este mai vechi (nu are selector CATV) ,cauti programe si-ti afiseaza VH1 sau VH3.O schema de amplificator de antena de banda larga :ttp://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/AA7/activant2.html Am facut un amplificator de antena cu doua tranzistoare NPN din sera BF200....BF199) recuperate din selectoare TV-AN care functioneaza bine(verificat din 1984 pana in 1989) pe banda III ,canalele 6-12(special ptr canalul 8) ,dar dupa cum spun radioamatorii ,cel mai bun amplificator este antena .Daca afli canalul ,si este in banda III ,te ajut cu piese pentru ampliful de antena de vrei sa-l faci! Spune si ce antena folosesti . Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Februarie 6, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2009 Salut, nu stiu pe ce canal se face receptia, televizorul nu arata decat o linie care se plimba atunci cand cauta semnalul (de aceea m-am uitat pe net sa vad frecventa in care se emite TVR1, dar nimic concret...) Antena.. nu stiu de care este dar incerc sa o descriu: sunt cativa elementi paraleli iar in capete elementii sunt sub forma de X. In spatele antenei exista un "reflector" din plasa cu ochiuri destul de mari. Este un model ce a fost comercializat acum ceva ani. Antena are si un amplificator montat pe ea (doar placuta). Am incercat sa conectez cablul coaxial la amplificator dar atunci nu am receptie deloc; pana la urma am lasat cablul asa cum l-am gasit (antena este luata de la cineva) si anume legat direct de elementii antenei (in cutia amplificatorului intra 2 elementi, masa este conectata la un element iar "firul cald" la celalalt element) Eu ajung destul de rar pe la bunici si as vrea sa ma duc cu o solutie buna (testata), nu prea am loc de experimente (de plimbat acasa/la bunici) PS: inclin sa cred ca am receptionat TVR-ul in banda III .... LE: antena seamana cu cea din imaginea de mai jos, numai ca elementii din mijloc sunt doar bare pararele de aluminiu, nu X-uri Link spre comentariu
BodoRF Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Incearca sa cauti aici frecventa si locatia celui mai apropiat releu TVR http://fmscan.org/index.php?r=t Dupa ce-ai aflat frecventa construiesti o antena Yagi.Pentru imbunatatirea receptiei poti folosi un preamplificator cu MOSFET(BF981 este ieftin si da rezultate bune).Construieste preamplificatorul pentru un singur canal, nu folosi de banda larga asa cum este cel din imaginea de mai sus. Antena aia are nevoie si de sursa de alimentare pentru preamplificator.Se foloseste telealimentare, adica pe cablul de semnal trimiti si alimentarea.Nu ai obtinut rezultate bune prin conectare directa a cablului coaxial de 75 direct pe linii.Pe placuta cu smd-uri exista un transformator toroidal(balun) pentru adaptare impendantelor(simetric-asimetric).La Yagi nu ai nevoie de asa ceva, folosesti o bucla de adaptare din cablu coaxial(lungimea se calculeaza simplu). Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Februarie 6, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2009 BodoRF, multumesc pentru post dar m-ai bagat in ceata rau La linkul respectiv imi arata doar statii radio, nu si TV. (releele radio sunt comune cu cele tv??)Si eu vreau sa construiesc un amplificator specific frecventei TVR1, ba chiar vreau si antena sa fie acordata doar pentru aceasta frecventa (ma gandesc ca asa am receptia cea mai buna) dar nu ma pricep deloc la radio-tv. Daca am schema cred ca ma descurc, altfel sunt in pom :speriatPS: pentru antena de mai sus, ce alimentator imi trebuie? (ce tensiune si ce curent?) Cum se leaga alimentatorul la amplificator, prin cablul coaxial? Link spre comentariu
vio2007 Postat Februarie 7, 2009 Partajează Postat Februarie 7, 2009 Dupa ce afli frecventa de receptie -canalul Tv pe care se face receptia ,antena pentru canalul respectiv gasim fara probleme(in cartea ReceptiaTV la mare distanta , au fost publicate si doua brosuri cu scheme de antene Tv si amplificatoare pentru receptie) .Amplificatorul de antena de care am discutat in postul de mai sus se alimenteaza la 12V si consuma cativa miliamperi(eu foloseam o sursa reglabila 0...13V),alimentarea e cu plusul la masa.Am folosit si alimentarea prin cablu (sau telealimentare prin cablu).Antena pe care o folosesc bunicii tai acum este o antena cu amplificator ,alimentat prin cablu .Schema are un LM 317 sau LM337 in capsula mica si are tensiunea reglabila 1,2...14V.Cablul de coborare de la antena se conecteaza la alimentator ,iar semnalul pentru tv se timite pintr-un cablu coaxial de vreo 2m , prevazut cu un conector tata (banana tv),cablu care iese din cutia alimentatorului ,unde este si schema de alimentare prin cablu. Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Februarie 7, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2009 Cam ce marimi au acele antene? Exista pe acolo si scheme de "antene de camera"?? Acum cativa ani tin minte ca bunicii receptionau canalul TVR1 chiar si cu o furculita (alte vremeuri, alt televizor).Daca antena este de dimensiuni mari si necesita materiale scumpe/greu de procurat, as incerca intai doar cu un amplificator si cu antena curenta.Schema de conectare a amplificatorului nu mai exista pe antena deoarece cutia amplificatorului nu mai are capac, iar alimentator nu exista Primul drum pe care il fac la bunici as vrea sa il fac impreuna cu: - alimentator variabil pentru amplificatorul de la antena curenta (are ceva daca este fix pe 9 sau 12v ??) - antena de mici dimensiuni - amplificator facut de mine (nu stiu daca cel de pe antena este functionabil)Avand aceste considerente "ma risc" sa muncesc pentru antena/amplificator pentru canalul III. Ceva scheme?Multumesc. Link spre comentariu
BodoRF Postat Februarie 7, 2009 Partajează Postat Februarie 7, 2009 Pe Fmscan.org exista o sectiune dedicata numai retelelor de televiziune.Se pare ca in locatia ta TVR1 lucreaza pe canalul R3 OIRT.Nu stiu cat de sigura este informatia, ar fi bine sa verifici...asta ca sa nu muncesti degeaba. Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Februarie 7, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2009 BodoRF, imi cer scuze, mi-a scapat acest aspect al site-ului respectiv, eu gasisem doar radio nu si TV. Din pacate nu am cum sa verific, ajung destul de rar pe acolo, iar cu primul drum as vrea sa ma duc "innarmat", poate poate si rezolv problema.PS: nici nu se pune problema sa le cer bunicilor sa verifice frecventa canalului.... Link spre comentariu
yo9hrb Postat Februarie 7, 2009 Partajează Postat Februarie 7, 2009 Cred ca pe acolo este canalul 11, daca nu ma insel. Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Februarie 8, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2009 ERATA: cand am scris mai sus "canalul III" m-am referit la banda III (canale 6-12). Link spre comentariu
vio2007 Postat Februarie 8, 2009 Partajează Postat Februarie 8, 2009 Schema de amplificator de antena pentru BIII (canale 6 - 12).Mare parte din piese se pot recupera din selectoare TV-AN.A fost realizat de mine la inceput in varianta in aer ca in revista Tehnium 11/1987 ,apoi pe cablaj .Ambele variante au fost ecranate in tabla cositorita ,pentru intrare si iesire am folosit treceri de sticla folosite in selectoare .Condensatorii de trecere C14 si C15 i-am inlocuit cu condensatori ceramici disc de 1nF cu terminale cat mai scurte .Pentru a putea face acord pe canal, am inlocuit condensatorii C6 si C9 cu trimeri ceramici de 6-25pF.Socul de RF L7 este recuperat tot din selectare TV.Bobina de pe iesire L6 are 4spire de CuEm 0,3-0,4 mm bobinata pe un miez de ferita cilindric 3X15mm lungime (deasemeni recuperat de la bobine din AFI cale comuna cu tranzistori ).Daca te hotarasti sa-l construiesti i-ti donez un selector pentru piese .-sursa pentru amplificator poate fi fixa ,dar 12V- asa cum ai cablul conectat ,cred ca nu ai adaptare intre antena si cablul coaxial de coborare(trebuie facuta o bucla de adaptare din cablu coaxial, 560 mm era ptr canalul 6)- antena de mici dimensiuni sau simpla - nu are castig (ar fi dipolul deschis ,dipol inchis ca la Yagi sau cerc, dar trebuie sa caut scheme)-amplificatorul trebuie incercat cu o sursa originala . Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Februarie 8, 2009 Partajează Postat Februarie 8, 2009 O varianta simpla si economica.Se gasesc in targ de la rusi placute de amplificatoare de antena.Era un post cu tipurile si variantele constructive, inclusiv detalii undeva pe la coada topicului.Acestea se monteaza direct pe dipolul antenei si trebuie sa realizezi telealimentarea prin coaxial.O antena Yagi de 5-6 elemente nu este asa greu de realizat, eventual poti incerca varianta din teava de cupru de instalatii de incalzire de 15mm.Pentru varianta cu elementii izolati de suport( boom) poti folosi chiar clemele din plastic care prind teava pe perete.Suportul se poate realiza dintr-o bucata de lemn de 50x50mm sau profil de aluminiu care se gaseste la vanzari componente pentru geamuri termopan de 20x20 sau 25-25mm.Dipolul trebuie sa fie izolat de boom si indoit, aici poti folosi teava daca reusesti sa indoiesti la cald sau tot profil de aluminiu (platbanda Al -tija de cremon). Link spre comentariu
Yo4You Postat Februarie 8, 2009 Partajează Postat Februarie 8, 2009 Poti face amplificator de antena foarte simplu de banda larga cu doua BFR91A , rezultatele vor fi pe masura. Link spre comentariu
Flor Postat Februarie 8, 2009 Partajează Postat Februarie 8, 2009 Am senzatia ca emisia TV in canalele VHF adica FIF (1-12) a fost oprita de multa vreme. Si ca acum se poarta doar VHF-ul adica UIF-ul (21-65).O sa verific si o sa comunic.Pe de alta parte, daca treci Tv -ul in regimul de cautare o sa ti se afiseze VHF 1 sau 2 si UHF. Si in functie de pozitia cursorului fata de extreme poti estima canalul..Dar sincer, cred ca s-ar vedea mai bine daca ii vei lega la cablu.. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum