Dr.L Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 am proiectat o sursa pt alimentarea a 48 de leduri,puse cate 8 in serie si 6 astfel de serii puse in paralel cum tensiunea de alimentare e 12v,sursa este step-up(boost),facuta cu tl494 si,zic eu,un minim de componente tensiunea de iesire se poate regla intre ~26 si 30v iar curentul intre 50 si 150mA importanta este limitarea curentului,reactia pe tensiune e ca sa nu am probleme cu supratensiunea in caz ca ledurile nu sunt conectate pe iesire schema arata cam asa(in stanga e intrarea,in dreapta e iesirea): http://i44.tinypic.com/20pdh69.jpg ---C4 nu vine in paralel cu bobina,ci in paralel cu alimentarea de 12v am pus-o aici mai ales pentru verificare,ca am avut surpriza ca in un datasheet sa gasesc greseli(si unele chiar nasoale) verificarea schemei(adica realizarea ei practica) urmeaza in curand,sper Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 6, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2009 cine mi-a mutat topicul? oricum,postatsem la alimentatoare deoarece aici e vorba de un alimentator si vroiam sa stiu ceva pareri despre el,aici o sa primesc degraba intrebari...nu sunt sigur ca schema e ok,ca altfel postam direct proiectul complet Link spre comentariu
Spitfire Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 De ce nu faci o sursa cu LM2576-adj, si sa pui toate led-urile in paralel? 20ma/led x 48 led-uri=~1A, va functiona foarte rece(integratul). Link spre comentariu
yo6ial Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 @Spitfire: Pentru ca LM2576 e sursa de TENSIUNE constanta. (am facut eu un feedback in curent la un 8050, mai demult, dar nu a tinut figura prea bine. I-a scazut randamentul la jumatate. @DR. LED: Mi se pare mie sau is aiurea pinii la IC in schema ta ??? ...ah, nu, doar programul a amestecat ordinea lor. Sau schema facuta de mine: By yo6ial De comparatie. Sursa ta e de curent limitat reglabil si tensiune reglabila. Ar fi ok, daca nu ai lua direct de pe driverii integrati. Mai punei un tranzistor de putere, la iesire, sau doi in contratimp. Push-pull pe inductor sau paralel cu inductor separat. P.S. Dispunerea pinilor asa creeaza confuzie! Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 6, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2009 da,intr-adevar pinii sunt dispusi cam ciudat,asa era desenat integratul in librarie pt 150mA(la 26v) cred ca tin tranzistorii interni,in datasheet se zice ca fiecare duce 500mA si i-am pus in paralel,oricum consumul pe 12v ar trebui sa fie ~0,4A deci cred ca e inca okam vrut s-o fac cat mai simpla posibilsursa asta e step-up,nu se prea aseamana cu a ta la partea de iesirecumva la a ta,in loc de batt vine ledul nu? sau cea prezentata e chiar pt incarcarea acumulatorilor?o s-o realizez si p-ata pt un led de 3W,alimentat tot la 12v @spitfire-am ales sursa asta pt ca am la indemana mai toate componentele si pt ca ledurile se alimenteaza cu curent fix,fiind in serie curentul prin ele e aceelasi si ar trebui sa lumineze cam la fel(pe cand tensiunea variaza pe fiecare dioda,mai ales in functie de temperatura pastilei)ms de pareri :partyman: Link spre comentariu
yo6ial Postat Februarie 9, 2009 Partajează Postat Februarie 9, 2009 Schema aia e pentru orice are nevoie de curent constant foarte stabil si destul de eficient d.p.d.v. electric. Se pot incarca acumulatori de la 200mAh la 20Ah sau alimenta leduri de la 20mA la 2Ah ori poate fi folosit ca regulator de turatie la un motoras electric... cate si mai cate. Acum, doua module de alea sunt in farurile mele. Cu mici ajustari la numarul de spire ale bobinei si eventual la R/C de pe pinii 5-6 in limitele date in fisa tehnica se poate scoate un randament foarte bun. Da, este o sursa buck, adica tensiunea de iesire este mai mica decat cea de intrare. Pentru boost, trebuie doar dioda, bobina si condensatorul legate altfel. Dioda pe post de redresor si bobina pusa la masa in loc de iesire. Condensatorul la filtraj, dupa dioda. Ziceai ca ai 0.4Ah la 12V. Eu cred ca ajunge ceva mai mult curent pe colectoarele celor doua tranzistoare... Curentul mediu este de cam 400mA, dar varfurile? Oricum e fain ca ai folosit si al doi-lea operational din ic pentru sesizarea tensiunii. Asa limiteaza teniunea maxima cu care se poate incarca condensatorul de filtraj si reduce riscul arderii ledurilor conectate ulterior alimentarii sursei. Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 9, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2009 din pacate nu stiu cum sa calculez varfurile,in datasheet parca n-am vazut asa ceva-precizez ca am folosit o ditamai application note pe langa clasicul datasheet,dar in ambele nu se vorbeste despre surse boost :cry: daca e,pot pune un mosfet,problema e ca am nuami d-aia mari,de ups-uri si ziceam ca nu merita un xxA cu Rdson de <70mOhmi pt asa ceva,oare varfurile trec de 0,8A?schema mea e insipirata din alimentatorul ala de laptop de la 12v,care e si pe forum,+ ca si mc34063 se conecteaza la fel pt step-upnu e bine cum am pus eu componentele? ca din descrierea ta reiese un pic altceva,adica partea cu bobina si tranzistorul e diferita(mai exact,sunt una in locul alteia)ms de sfaturi! :partyman: Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 9, 2009 Partajează Postat Februarie 9, 2009 @Spitfire: Pentru ca LM2576 e sursa de TENSIUNE constanta...Ce daca?Si cu LM2576 se poate face sursa de curent constant. Link spre comentariu
yo6ial Postat Februarie 10, 2009 Partajează Postat Februarie 10, 2009 @Spitfire: Pentru ca LM2576 e sursa de TENSIUNE constanta...Ce daca?Si cu LM2576 se poate face sursa de curent constant.Daca impartasesti cu noi o schema, sigur nu se supara nimei. Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 10, 2009 Partajează Postat Februarie 10, 2009 Nici n-au de ce, pentru ca sigur o sa le placa...Vezi attach.[attachment=0]LM2576 current source.png[/attachment] Link spre comentariu
yo6ial Postat Februarie 11, 2009 Partajează Postat Februarie 11, 2009 Mai... nu zic. e draguta schema, numa eu to vad o hiba 1: Trei tensiuni de alimentare 7-30V intrare in Ic de comutatie, +/-15V pentru operationale. 2: doua circuite integrate. 3: Tensiune minima de output limitata. (1.2V) Ok, am vazut 3, dar nu asta conteaza. Zic eu ca o sursa de curent constat tebuie sa fie capabila sa livreze curentul nominal la orice cadere de tensiune la iesire. De la vre-o 0.5V pana pe la Vin-0.5V Si e (mai) bine sa fie simpla. Simplu = fiabil. Mai putine piese = mai putine posibilitati de defectare. Huh? Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 11, 2009 Partajează Postat Februarie 11, 2009 O sursa de curent constant cu randament mare pe care am experimentat-o pentru alimentarea unor leduri de 5W (K2). C1 trebuie montat numai daca e nevoie de soft start. Am folosit LM2576-ADJ. (in pdf scrie doar LM2576)Am mai pus undeva schema asta dar nu o mai gasesc. Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 11, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 11, 2009 nasol ca pe R6 se pierd ceva w,mai ales la curenti mari si randamentul sursei scade(si rezistenta trebuie racita)e bine totusi ca e simpla Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 11, 2009 Partajează Postat Februarie 11, 2009 Intr-adevar rezistenta aia nenorocita scade ceva din randamentul total. Link spre comentariu
yo6ial Postat Februarie 12, 2009 Partajează Postat Februarie 12, 2009 Poate o sa reusesc sa fac un pic de inginerie inversa la jucaria asta. Sa vedem... cand ajunge. Softul din pic sigur e protejat, dar restul poate reusesc sa deslusesc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum