+_Florin_+ Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 Salut! Mi-ar prinde bine sfatul unor radioamatori cu experienta, deoarece trebuie sa construiesc un VFO care sa lucreze intre 27...29MHz, si scoata 1V la iesire. Scheme sunt multe, problema este cum il realizez practic ca sa fie cat se poate de stabil. Pe langa reteta binecunoscuta (ecranaj metalic, alimentare stabilizata, condensatoare cu coef de temp corespunzator) as vrea sa aplic o metoda mai originala: oscilatorul sa fie montat intr-o cutie metalica cu temperatura constanta (termostat electronic). Credeti ca aceasta solutie, desi greu de aplicat, ar rezolva problema stabilitatii la aceasta frecventa? Link spre comentariu
BodoRF Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Nu cred ca vei putea obtine un VFO stabil la 28Mhz chiar daca il stabilizezi termic, ecranezi, etc.Parerea mea este sa folosesti un montaj PLL, FLL ca sa-i corectezi fuga de frecventa.Ar mai fi posibila utilizarea unui VFO 1-3Mhz mixat cu un oscilator pe cuart de 26Mhz(12x3).In acest caz ai nevoie de multe filtre, costructie ingrijita si tot ce mai trebuie, asta ca sa poti reduce semnalele nedorite ce pot aparea in urma mixarii.Cea mai simpla metoda cred ca este FLL-ul.Obtii o stabilitate de +/-10Hz.O sa ai scala digitala , offset FI si inca cateva functii.S-a mai discutat aici viewtopic.php?f=29&t=31843&start=90 .Ai nevoie de un PIC 16f84(628) si de un VFO 27-29Mhz cu o stabilitate medie.Daca vrei precizie si mai mare poti folosi un DDS cu AD9850/9851.Gasesti mai multe detalii aici pe forum. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Februarie 6, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2009 Multumesc pentru sfat, imi voi indrepta atentia catre FLL. Stabilitatea de +/_10 Hz este suficienta si scala cu afisaj ii va da un aspect placut ( aparatul tr realizat ca unitate independenta si va face parte dintr-un ansamblu deja existent). Initial ma gandisem si eu la varianta mixarii unei frecvente mari pe cuart cu una mica variabila dar cum ai spus si tu eliminarea produsilor de modulatie rezultati in urma mixarii e mai dificila. Tocmai pe motiv de "simplitate electronica" vroiam sa construiesc un osc clasic si sa il pun sa lucreze la 40 *C constant. Rezultatul fiind nesigur, solutia cea mai rezonabila pare FLL-ul. Link spre comentariu
yo6pir Postat Februarie 7, 2009 Partajează Postat Februarie 7, 2009 Dupa cum spunea si colegul BodoRF varianta cea mai buna in cazul tau este sa alegi ori PLL ori FLL, cea din urma varianta am aplicat-o si eu la trcv-ul propriu A412 si a dat rezultate foarte bune.Varianta cu DDS este cam complicata si costisitoare. Daca vrei si alte sfaturi cum sa faci acel stabilizator FLL de pe topicul pe care ti l-a indicat si BodoRF, cum sa-l setezi sau orice altceva spune-ne si te voi ajuta si eu.73! de YO6PIR Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum