danzup Postat Februarie 9, 2009 Partajează Postat Februarie 9, 2009 http://www.obdev.at/products/avrusb/index.htmlExact unde iti arata vasile dai clik pe Example projects si ai sa vezi unul care se cheama : Data Acquisition.Dai click si gata ! Link spre comentariu
nana Postat Februarie 10, 2009 Partajează Postat Februarie 10, 2009 bun, tocmai l-am comandat.neimportant: "cel putin de 12MHz", asta inseamna ca pot sa pun si de mai mult?aveti ceva materiale despre cum pot transmite date de la atmega8 la un PC?pot cumva folosi programatorul pe usb pentru asta? daca da cum.deci 1 cristalu trebe musai de 12Mhz in cap pt USB e frecv de sincronizare a portuli in cazul acestui programator insa se pot folosi si de 6 8 MHZ dar asta inseamna sa te apuci sa rescri codu pt programator sa il sincronizezi cu diviz lu 12/xx MHZ. insa nu are rost sa te apuci sa faci asta cand simplu pui un cristal de 12 MHZ in cap. la a 2 intrebare cauta aici ca gasesti un rasp f detaliat http://www.societyofrobots.com/microcon ... uart.shtmlla 3 USBAPS prog are in plan sa se dezvolte si modu de comunicare pt el insa la ora actuala nu este disponibil ... deci in viitor se are in plan acest lucru. Link spre comentariu
radhoo Postat Februarie 11, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 11, 2009 Mersi de raspunsuri. Cu ce am invatat pana acum, am scris un scurt tutorial aici . Poate ajuta pe cineva care are vreodata aceleasi intrebari ca si mine mai sus Urmeaza sa public codul unei interfete cu LCD la care am lucrat ziele trecute. In principiu am inceput cu LCD-ul ca sa am o modalitate de debug pentru testele mele. Link spre comentariu
Vizitator iard Postat Februarie 12, 2009 Partajează Postat Februarie 12, 2009 Cu ce am invatat pana acum, am scris un scurt tutorial aici . Poate ajuta pe cineva care are vreodata aceleasi intrebari ca si mine mai sus Frumos! For this article I will be targeting the ATMega8, since it gave me excellent results, thanks to available documentation. Can?t say the same about the PIC....Thanks go to: elforum.info and the good people thereMultumim! Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Februarie 12, 2009 Administratori Partajează Postat Februarie 12, 2009 @iardAr fi recomandat sa citesti regulamentul forumului in legatura cu mesajele de 2 cuvinte Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 18, 2009 Partajează Postat Februarie 18, 2009 Quart-ul trebuie sa fie de 12 MHz, nici mai mult nici mai putin, altfel nu poti comunica pe USB. Eu asa stiam, s-ar putea intre timp sa fi aparut si alte versiuni de soft, nu neg. ATMega nu are interfata USB implementata hardware. Totul este simulat software. Nu poti pune alta frecventa mai mica si apoi sa modifici softul pentru ca puterea de calcul a uC e deja la limita. Fara acei 12 MHz viteza de comunicare pe USB nu ar mai putea fi respectata. Chiar si asa, la 12 MHz, se folosesc niste artificii software foarte interesante ca sa poata functiona. De exemplu isi pregateste raspunsuri "servite" pe care le scuipa orbeste spre host-ul USB. Cine e curios cum a fost implementata pentru prima oara in lume o interfata USB simulata software gaseste detalii aici: http://www.cesko.host.sk/IgorPlugUSB/Ig ... USB%20(AVR)_eng.htm Explicatii mai clare despre implementare, aici: http://members.chello.cz/cesko/download ... oc2556.pdf Mai tarziu Atmel a pus pe site-ul oficial, la application notes AVR309, software-ul lui Igor Cesko. http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc2556.pdf Pentru C cu AVR eu am folosit asa: 1. ECLIPSE ca interfata IDE - un mediu de dezvoltare ireprosabil care suporta aproape orice limbaj de programare 2. AVR Eclipse - plugin AVR pentru Eclipse 3. WinAVR - compilator (GCC) de C pt familia AVR Debugging-ul e ceva mai complicat, are o arhitectura de tip client-server. http://avr-eclipse.sourceforge.net/wiki ... /Debugging Toate sunt free si open source. Se putea programa doar cu WinAVR dar imi placea foarte mult IDE-ul de la ECLIPSE. Are niste facilitati unice. Instalarea nu e triviala, se face cam asa: http://winavr.scienceprog.com/other-val ... piler.html Cel mai important din toate este datasheet-ul microcontroller-ului. Il gasesti pe site la Atmel. Dupa ce intelegi bine ce scrie acolo restul proiectului devine o adevarata placere. Spor la robotei : ) Link spre comentariu
radhoo Postat Februarie 21, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2009 Mersi George.Foloseam si eu Eclipse pt Java din cand in cand - nu m-a batut gandul sa caut pluginuri pentru AVR dar sa stii ca o sa incerc.Am procurat intre timp si cristalele de 12MHz, voi vedea ce iese. Desi acum ca-mi merge programatorul paralel parca nu mai am motivatia de a construi si unul pe usb - parca vad ca-mi sare lumea in cap Link spre comentariu
radhoo Postat Martie 1, 2009 Autor Partajează Postat Martie 1, 2009 Am conectat un sensor de temperatura digital (DS18B20) si am afisat temperatura pe LCD. Cred ca minunea asta se poate chema acum "termometru digital". Codul sursa in C e disponibil aici Urmeaza sa leg un senzor PING si unul PIR. As vrea sa mai incerc o chestie, poate imi dati vreo sugestie si cu asta: -vreau sa folosesc un led IR si o fotodioda, pentru un emitator / receptor prin infrarosu pentru atmega8 , in scopuri de comunicatie seriala (sa functioneze ca un port serial). Care ar fi primii pasi? Ce pini de pe atmega8 trebuie sa folosesc? Mersi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 2, 2009 Partajează Postat Martie 2, 2009 Felicitari pentru robotermometru! Mi se pare mai dificil cu fotodioda.Eu am folosit pe post de receptor un integrat tip TSOP1730. Este dedicat pentru receptia semnalelor provenite de la telecomenzile IR. E foarte ieftin si se gaseste peste tot. Are 3 pini, 2 de alimentare si o iesire digitala. Download-eaza datasheetul si vezi ce stie sa faca. Este exact ce-ti trebuie tie. Poate fi si alt TSOP, nu neaparat 1730. Mai departe am facut asa:-am generat pe pinul OC2 un semnal dreptunghiular de 30 KHz cu factor de umplere 50% folosind timerul 2.-intre pinii TXD si OC2 am pus un LED infrarosu. In felul asta la transmisia datelor se obtine un semnal TXD modulat 100% in amplitudine cu cei 30 KHz generati pe OC2.-la partea de receptor am pus un TSOP1730 cu iesirea legata direct la RXD. In cazul meu receptia se facea tot pe un uC dar merge sa legi si la pinul RxD de la mufa RS232 dintr-un motherboard de PC. Teoretic pentru RS232 ti-ar trebui nivele de tensiune de -12/+12 V dar la 99% dintre PC-uri merge perfect cu 0/+5V, exact cum scoate TSOP.Asta e tot. La 2400 bps functioneaza practic fara erori chiar daca LED-ul e indreptat spre tavan, nu neaparat inspre receptor. Nu e nevoie de rezistenta in serie cu LED-ul IR. Limitarea de curent o va face chiar etajul de iesire de pe pinii OC2 si TXD undeva cam la 40 mA Imax. Asta nu e deloc periculos pentru ca factorul de umplere nu depaseste 1/2. Iti mai trebuie si un condensator de vreo cativa uF pus chiar langa terminalele de alimentare ale TSOP. Eu am testat pe un breadboard si fara el facea tare urat desi mai aveam un alt C pe alimentare dar la vreo 10 cm de TSOP. Deci in total 3 componente pentru legatura de date intr-un singur sens: IR LED, TSOP si C.Chiar daca faci cu fotodioda in loc de TSOP trebuie neaparat un semnal modulat. Fara o purtatoare nu vei reusi niciodata o legatura fiabila cu variatiile de temperatura si mai ales cu variatiile luminii ambiante. Transmisia cu semnal modulat 100% mai are avantajul ca micsoreaza consumul. La nevoie poti folosi un factor de umplere mult mai mic pentru semnalul de 30 de KHz ca sa faci economie de baterie cand transmiti. Alt posibil avantaj pentru modulatie este ca daca faci factorul de umplere mai mic poti forta curenti mult mai mari prin LED (cu un montaj auxiliar) si poti obtine distante de transmisie mai mari.Da-i drumul la treaba si cand termini pune robodracia sa-ti faca harta temperaturilor la nivelul podelei, harta pe care sa o afisezi pe un monitor! Link spre comentariu
radhoo Postat Martie 2, 2009 Autor Partajează Postat Martie 2, 2009 Mersi! Mi-ai dat niste sugestii excelente. Le voi pune cat de curand in practica.aplicatia va fi o surpriza, si stiu ca o sa va placa! am sa revin cu poze. Link spre comentariu
nana Postat Martie 18, 2009 Partajează Postat Martie 18, 2009 As vrea sa mai incerc o chestie, poate imi dati vreo sugestie si cu asta:-vreau sa folosesc un led IR si o fotodioda, pentru un emitator / receptor prin infrarosu pentru atmega8 , in scopuri de comunicatie seriala (sa functioneze ca un port serial). am incercat eu sa fac treaba asta cu ledu modulat ... pana la urma am reusit sa il modulez ... dar insa la receptor nu am mai reusit sa demodulez nimic pt ca veam prea mult zgomot de la lumina ambientala. Ro george as fi bucuros daca mi-ai da exemplu de cod pt demodulare ... daca e in C(alta limba nu stiu ).Insa am reusit foarte usor sa fac o transmisie de date cu niste module RF la care le-am legat la RX respectiv TX si voila totu mergea perfect si am obtinut cred ca o dist mai mare decat as fi obtinut cu ledurile.. Link spre comentariu
radhoo Postat Martie 18, 2009 Autor Partajează Postat Martie 18, 2009 Insa am reusit foarte usor sa fac o transmisie de date cu niste module RF la care le-am legat la RX respectiv TX si voila totu mergea perfect si am obtinut cred ca o dist mai mare decat as fi obtinut cu ledurile..Eu vroiam defapt sa comunic prin IrDA. Noroc cu RoGeorge ca mi-a deschis ochii, ca altfel poate pierdeam si mai mult timp.In principiu, vroiam o solutie de comunicatie cu un smartphone cu port infrarosu.Mi-am luat un TSOP1738 cu care am receptionat date de la o telecomanda.Pentru IrDA, am gasit niste resurse aici:http://www.psh-mikro.sk/Slovak/Irda/irda.htmlAm cumparat un transceiver Vishay TFDU6101E, datasheetul e aici:http://www.vishay.com/docs/82525/82525.pdfL-am conectat si am observat ca ledul IR emitea (folosind o camera digitala), din pacate nu am reusit prea multe. nana, as vrea sa stiu ce module RF ai folosit. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum