Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa handmade

florint

Postări Recomandate

• Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

2

• Mikrosha

1

• feri.visky

1

• florint

1

Top autori în acest subiect

• 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 ani mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...

sunt cateva chestii interesante de explicat acolo, cred totusi ca era intr-o mica fabrica nenea ala, deci am vazut ca trecerea prin sticla a electrozilor a facut-o corect cu dumet dumetul este o sarma de cupru acoperita cu borax si prezinta o buna aderenta la sticla ca sa nu piarda vidul pe acolo, dar nu am vazut si instalatia de boraxare acolo, deasemenea am vazut ca atunci cand a vidat a folosit un inductor pentru a incalzii electrozii pentru degazare (eliberarea gazelor din structura cristalina a electrozilor in special a oxigenului) nu a aratat prea mult din instalatia de vidare nu am vazut nici un indicator de vid dar pompa de vidare pe care era fixata lampa bag mana in foc ca era o pompa cu difuzie pe mercur, in orice caz cu sculele care le avea acolo era iarasi interesant sa faca becuri ornamentale cu descarcari in gaze, trandafiri floricele, etc. Se faceau odata in fabrica de becuri unde am lucrat.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

prea fain, tare sunt curios cum se fac tuburile acum in fabrici...

Pe Discovery Channel va rula (nu stiu daca a rulat la noi) in sezonul 16, episodul 13 din seria How it's made, fabricarea tuburilor electronice la cehi (KR Audio).

La inceputul episodului e prezentat un amplificator cu niste tuburi de vreo 15-20 cm inaltime (n-am idee ce sunt).

Link spre comentariu

totusi $20,000.00 un amplificator... pe bani aia imi iau elicopter

Aveti dreptate din perspectiva noastra, a romanilor, dar omul ala traieste intr-o tara in care are un salariu de 4000-6000$/luna, si a muncit ceva timp la monoblocurile alea, asa ca pretul nu e mult exagerat... :rade:
Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Handmade se pot face lampi de jucarie sau didactice (se poate demonstra ca functioneaza). Tuburile cu gaz (redresoare, stabilizatoare, tiratroane, etc.) se fac mai usor. Pentru tuburile cu vid tehnologia necesara este foarte greu de procurat. Catozii trebuie sa fie activati (cu thoriu, cu oxizi, etc.) ca sa emita curent la o temperatura rezonabila. Vidul trebuie realizat cu pompe mult mai evoluate decat pompa de difuzie cu mercur folosita de Edison pentru becurile lui. Vidul trebuie apoi imbunatatit cu un getter (cel care depune pe interiorul balonului un strat ce inglobeaza majoritatea moleculelor ramase dupa vidare). Lampile fara getter bun (6P3S) dau o frumoasa lumina albastra prin ciocnirea electronilor cu moleculele de gaz reziduale. Durabilitatea unui tub depinde de calitatea catodului si de cea a vidului. Lampile profesionale (E83F) au vidul de 10 ori mai bun decat cele ieftine (EF83).

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator

Handmade se pot face lampi de jucarie sau didactice (se poate demonstra ca functioneaza). Tuburile cu gaz (redresoare, stabilizatoare, tiratroane, etc.) se fac mai usor. Pentru tuburile cu vid tehnologia necesara este foarte greu de procurat. Catozii trebuie sa fie activati (cu thoriu, cu oxizi, etc.) ca sa emita curent la o temperatura rezonabila. Vidul trebuie realizat cu pompe mult mai evoluate decat pompa de difuzie cu mercur folosita de Edison pentru becurile lui. Vidul trebuie apoi imbunatatit cu un getter (cel care depune pe interiorul balonului un strat ce inglobeaza majoritatea moleculelor ramase dupa vidare). Lampile fara getter bun (6P3S) dau o frumoasa lumina albastra prin ciocnirea electronilor cu moleculele de gaz reziduale. Durabilitatea unui tub depinde de calitatea catodului si de cea a vidului. Lampile profesionale (E83F) au vidul de 10 ori mai bun decat cele ieftine (EF83).

Exact asa este,spun asta deoarece am facut tuburi cinescop .Vidul si catodul dau calitatea tubului,eventual un getter dublu.

Maine va pun articolul original din 1949 de unde s_a inspirat francezul din primul videoclip :d

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

Asta e articolul din revista Funk-Technik aparut in iulie 1949

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Ce este interesant e ca apar mai multe elemente in film care sunt identice cu ce a aparut in revista,e posibil ca

personajul din film sa fi preluat aparatura de la dr.Ing. H. te Gude,ori e posibil sa fie descendentul acestuia,si

zic asta deoarece mai cunosc cateva cazuri similare,secretele fiind transmise doar din tata in fiu ...

Aici un pdf despre ''ochi_urile magice'' de la Valvo din 1957,de acelasi Helmut te Gude.

http://www.radiomuseum.org/forumdata/upload/valvo_berichte_mag_auge_leuchtschirm.pdf

...si uite asa se scrie istoria...

articol aparut tot in 1949:

http://www.sokoll-technologies.de/Museum/Auto/Dokumente/Anwendung_UF5_UF6_UL2_Funk-Technik.pdf

...se pare ca au mai fost si altzii care au facut lampi...

http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren-Geschichtliches/Hiller/Hiller.htm

Eu,personal,am lucrat catziva ani ,nu cu lampi ci doar cu tuburi cinescop,iar ce am vazut in primul film

am facut practic.Uneori chiar zambesc cand vad ce posteaza unii ''teoreticieni'' ,nu spun care,vb lui victor,se stie ei,

cum incearca sa_si demonstreze maiestria in electronica folosind formule si teorii de care sincer nu avem nevoie aici.

Parerea mea,cine vrea teorie pura o poate aprofunda din cartzi sau on_line de pe net,nu intra pe forum sa descopere

legile fizicii ci sa caute un raspuns la problemele lui.

Si daca tot vorbim de lampi,tzin sa mentzionez cateva nick_name ale unor useri de aici pt care am un respect deosebit,

@blue/popa marius,@gabriele,@LMO/Lazaroiu,@viobio...si mai sunt,oameni care au postat realizari si postarile acestora 

merita citite...

Toate materialele prezentate mai sus ,imi cer scuze pt asta,sunt in germana.Cine vrea cu adevarat sa afle ce contzin

poate folosi un translator online,eventual intreba aici,sper sa_l ajut,atat cat pot...sa traduc totul..pff ar fi ceva de munca,mai

ales ca interpretarile din germana in romana sunt un pic mai dificile.

Link spre comentariu

Bine spus. Cu ce faci vidul...

O pompa de vid de difuzie este foarte scumpa.

Eu imi amintesc de pompa turbomoleculara care e consta de fapt intr-o elicie sau un sistem de elicii care scoate aerul. Asta fiind vidul prelimiar.

Abia apoi poate intra pompa de difuzie, care sa zicem ca e cu ulei. Moleculele de ulei sunt inaclzile si se evapora care se "lipesc" apoi de moleculele de aer, iar la racire vor "cadea" cumva impreuna cu aerul adunat.

Corect ? Sau nu este asa. Nici eu nu stiu excat....

De ce nu este nimeni interesat de fabricarea unui tranzistor handmade ?

Macar ai scapat de problema asta a vidului, unde eu cred ca e vorba de pompe foarte scumpe.

Si nu cred ca vreo institutie care are pompe de vid te va lasa sa lucrezi cu ele. Sunt si scumpe si daca le strici e un risc si pentru ei.

Cred ca singurul motiv pentru care vedem pe NET multe filmulete despre lampa handmade si nu despre tranzistor handmade este unul subiectiv,  ca inainte oamenii erau mai bine pregatiti. Si de asta cred ca se explica probabilitatea mai mare a filmuletelor cu lampi "facute in casa". Exista batrani asi in domeniul asta si de asta le fac. Nu insemna ce e mai simplu de facut !

A...inca ceva daca vrei neaparat lampi: ia legatura pe Mail cu tipul ala din Franta care e expert in lampi.  S-ar putea chiar sa fie incantat !

De obcei pentru tipii astia tari in domeniu gasesti usor Mail. In primul rand la institutul la care lucreaza sau a lucrat si apoi pe articolele scrise s-ar putea sa lase adresa de contact.

Editat de Mondan
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări