Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masa interactiva cu LED-uri


ALEKS

Postări Recomandate

Va place ce-i aici in filmulet ?

 

M-am gandit la o posibila schema pe care am implementat-o in 2 timpi si 3 miscari cu sarme. Si functioneaza. Pentru a demonstra functionarea, am facut si un mic film dar e in format ".3gp" bagat intr-o arhiva ".zip". Dezarhivati si se vede cu MPlayer.

 

Iaca schema:

 

Posted Image

 

Am facut doar 2 celule in schema ca e plictisitor sa desenezi toate cele 48 celule (pentru a respecta matricea de forma 8 x 6 din film). Cu mentiunea speciala ca elementul fotosensibil e o fotodioda, nu un LED. N-am gasit in EAGLE ceva fotodioda care sa semene la layout a LED.

 

Acum ramane problema de unde gasim cele 192 LED-uri care sa lumineze la fel ? Ca vad ca e matrice 16 x 12 in film.

 

ALEKS

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ALEKS

    3

  • MariusTehnik

    3

  • NumLock

    2

  • Dr.L

    1

Top autori în acest subiect

din pacate nu e chiar asa. acelasi lot inseamna pe eticheta fabricantului acelasi bin, insa pe aceeasi eticheta e trecut si parametrul Vf care este un interval (destul strans e adevarat, dar totusi un interval).totul depinde de aplicatia, daca ledurile sunt aprinse tot timpul le imperechezi inainte, daca se sting sau clipocesc nu prea mai conteaza.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

@ALEKS: nu ai putea folosi direct fototranzistori pe care sa ii integrezi in schema si sa ii montezi pe placa cu ledurile, intre leduri? (montati ceva mai sus decat ledurile, astfel ca lumina lor sa nu ii influenteze)

 

Later edit:

cateva coduri de fototranzistori ar fi urlatoarele (furate din catalogul comet, odata protejat la copiere but...not anymore):

L-53P3BT 5mm 940nm PHOTOTRANSISTOR

L-932P3BT 3mm 940 nm PHOTOTRANSISTOR

L-932P3C 3mm 940 nm PHOTOTRANSISTORS

L-610MP4BT/BD 5x5mm 940nm NPN PHOTOTRANSISTOR

KP-2012P3C 2.0x1.2mm (0805) 940nm 2.6-3.6mW phototr

RPT34PB3F ROHM 3mm 800nm 32V 30mA Phototr.(compl SIR34ST3F)

SIR34ST3F ROHM 3mm 950nm 8mW IR LED (compl. RPT34PB3F)

Link spre comentariu

Ba da, Blind, merge direct cu fototranzistor in locul grupului R4, Q2, LED5 (care este o fotodioda) de exemplu si atunci schema iese mult mai mica.

 

Aranjamentul este urmatorul: in centrul unui patrat delimitat de cele 4 LED-uri sta fototranzistorul care nu e sensibil la radiatia electromagnetica in spectrul vizibil al culorii albastre (aici trebuie studiat, fotodiode stiu sigur ca exista).

 

Astfel schema s-ar simplifica enorm iar piesele pentru o singura celula ar suma: fototranzistor urmat de reteaua de intarziere RC si tranzistorul driver + LED-urile si rezistentele de limitare a curentului prin ele.

 

Ar fi interesant de facut experimentul acesta cu un fototranzistor sa vedem cum merge. Momentan eu nu am timp de acest proiect cu toate ca ideile sunt functionale si testate.

 

ALEKS

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Mai baieti , a gasit careva schema pe care o folosesc astia la evilmadscientist ?Este cu LM324 ceva c-uri de 220nF , si inca cateva. Daca ne punem mintea cativa de aici sa scoatem schema de pe un cablaj de al lor ? Se baga careva ?Eu pun pozele la rezolutie mare si incercam sa ne dam seama.Se baga careva ?

Link spre comentariu

Da cred ca ne putem da seama doar din poze daca spui ca e cu LM324 (quad-operational). Cu siguranta se foloseste cate un operational din cele 4 pentru cate un grup de LED-uri. Pe intrarea inversoare se aplica filtrul RC si intrarea neinversoare e la masa.Dar sa vedem pozele.Momentan am abandonat proiectul fiindca nu dispun de timpul necesar. Dar de functionat, functioneaza sigur cu ce schema am propus eu. Problema e s-o simplificam cat mai mult. In schema mea am incercat cu fototranzistor in locul fotodiodei si retelei de polarizare. Merge bine dar tot cimitir de piese iese in final.ALEKS

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

La prima schema trebuie si un rezistor serie intre fotoelement si baza fiecarui tranzistor ca sa nu depasesti curentul de baza !Se poate folosi si unul comun ca in schema .Valoarea R com este in functie de fotoelementul folosit si tensiunea de alimentare .La schema cu astabil aprinderea ledurilor se va face cit timp elementul foto este comandat si T1 conduce .

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări