csl1131 Postat Aprilie 8, 2005 Partajează Postat Aprilie 8, 2005 cum masori puterea scoasa de un amplificator...????voi cum o masurati?????p.s. nu am postat unde trebuie, pt ca am crezut ca aici o sa am mai multe raspunsuri, si o sa vada si cei care vreau sa imi raspunda la acest subiect,pt ca vreau sa vad cum scot eu puteri "miraculoase" din niste amplif normale...rog adminul, sa il lase aici vreo 2-3-4 zile, dupa care sa im mute unde trebuie... :twisted: Link spre comentariu
csl1131 Postat Aprilie 8, 2005 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2005 eu masor asa : am nevoie de: -2 generatoare de semnale -un mix mixer(un AO,care insumeaza 2 semnale diferite, si le amplifica, avand la iesire un potentionmetru ca sa pot regla tensiunea la iesire) -un osciloscop si amp-ul de masurat, si o rezistenta de 4 sau 8 ohmi de puterea la amplificator, sau mai mare setez un generator de semnal la 300mV si 60hz,sinus, si celalalt 2 khz 100mV sinus, si pe aplic la mixerul ala(cu tensiunea asta la iesire am pana la 3 V) aplic semanul de la iesirea de la mixer, la amplificatorsi il tot maresc, si ma uit pe osciloscop.... camd incepe sa distorsioneze semnalul de 2kz, adica atunci cand nu mai am pesfect sinus, cand incepe sa taie o mica bucatica, atunci citesc tensiunea ..si calculez puterea.... si asta e puterea pe care eu zic ca o are amplificatorul respectiv... puterea muzicala sau altceva e mult mai mare, dar eu zic ca asa e unul dintre cele mai grele teste pt amp..pt ca il pacalesc ca sa creada ca are un sinus de 60 hz, si daca ar avea asa, ar distorsiona la o putere mai mare, dar cu ala de 2khz incepe mai repede sa distorsioneze.... aaa..si voi cum masurati distorsiuneile?????? care e procesul STAS care se masoara puterea la un amp, si care se masoara distorsiunile???? Link spre comentariu
Murcielad Postat Aprilie 8, 2005 Partajează Postat Aprilie 8, 2005 eu cum nu am acces la osciloscop vad cand intra in clipping si aia e puterea :lol: ti-am mai explicat cum masor eu prin alte posturi :wink: Link spre comentariu
Vizitator ipacretzu' Postat Aprilie 8, 2005 Partajează Postat Aprilie 8, 2005 Treaba cu masuratul marimilor electrice in circuite e destul de nasoala dar in principiu masurarea puterii la amplificatoare se face pe sarcina rezistiva in toata banda de lucru (pt care a fost proiectat amplificatorul).Metoda cu osciloscopul e buna pt ca reusesti sa vezi si forma semnalului in iesire (spre deosebire de watt-metre) doar ca sursa ta mare de erori e rezistorul de sarcina a carui putere nominala ar trebui sa fie de vreo doua ori mai mare decat puterea estimata de tine pe care o scoate amplificatorul (ce vreau sa spun eu e ca daca sarcina are aceeasi putere cu amplificatorul sau cu putin mai mare ea o sa se incalzeasca in draci si o sa isi modifice rezistenta mai mult sau mai putin in functie de materialele din care e facuta).In rest metoda e destul de buna.Pt masurarea distorsiunilor sunt distorsiometre dar ca sa iti faci o idee despre cum sta treaba cu masurarile in general cauta o carte "Masurari electrice si electronice" si ai sa te lamuresti.Si de ce nu pe o sarcina inductiva? Simplu: pt ca puterea utila e mai mica pe o sarcina inductiva pt acelasi amlificator. Link spre comentariu
csl1131 Postat Aprilie 8, 2005 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2005 eu cum nu am acces la osciloscop vad cand intra in clipping si aia e puterea :lol: ti-am mai explicat cum masor eu prin alte posturi :wink:da..mersi de raspuns... tocmai am aflat cum de tie iti da puteri asa de "fabuloase" in comparatie cu ale mele... :wink: totusi nu imi dau seama cand stii tu ca "intra in clipping"..???cand nu mai poate urca mai mult semnalul de iesire??? sau..ce???aaa..si pe la ce frecventa faceai tu masurarea asta..sau la mai multe frecvente si faceai o medie...???sper a NU la 1khz... :shock: Link spre comentariu
csl1131 Postat Aprilie 8, 2005 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2005 In rest metoda e destul de buna. Pt masurarea distorsiunilor sunt distorsiometre dar ca sa iti faci o idee despre cum sta treaba cu masurarile in general cauta o carte "Masurari electrice si electronice" si ai sa te lamuresti. Si de ce nu pe o sarcina inductiva? Simplu: pt ca puterea utila e mai mica pe o sarcina inductiva pt acelasi amlificator. sa nu radeti, dar decat sa imi iau eu multe rezistente..am gasit o rezistenta re resou,mai veche, si era arsa im multe parti rezistenta aia...si mi-am luat-o si am facut din ea 2 rezistente de 8 ohmi.... cred ca o rezistenta de 8 ohmi, disipa vreo 250W, ca resoul era > 1kW...(am folosit aproape toata rezistenta, ca am pus mai multe in paralel) si le pun in paralel cand testez un amp pe 4 ohmi, sau numai una cand il pun la 8... si cand le-am incalzit tare, alea de 4 ohmi aveau 3.8 ohmi....in mod normal au undeva pe la 4.1 ohmi cred ca sursa mea mare de erori e ca eu masuram puterea cand vedemm ca nu mai e sinus, cand incepe sa taie varful la sinus, si nu cand il taie deja mult din el... cartea aia care zici tu,nu stiu de pe unde sa o iau.... nu stie nimeni un link, sau ceva unde sa scrie procesul "stas" cum se masoara puterea???, si despre cum se masoara distorsiunile (trebuie sa fie ceva de genul asta) si VASILE nu vrei sa ne zici si nou cum masori tu puterea ...sau cum ai masurat puterea.... Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 8, 2005 Partajează Postat Aprilie 8, 2005 exista circuite care detecteaza cand ampliful intra in saturatie..deci iti poti da seama... Link spre comentariu
GigiZ Postat Aprilie 9, 2005 Partajează Postat Aprilie 9, 2005 eu folosesc o metoda mai barbara :cu vechea formula iau si calculez puterea in functie de tensiunea pe iesire p=u la a2-a /z ...bine in functie de cum se aude pana distorsioneaza si gata... simplu:)) Link spre comentariu
Murcielad Postat Aprilie 9, 2005 Partajează Postat Aprilie 9, 2005 tocmai am aflat cum de tie iti da puteri asa de "fabuloase" in comparatie cu ale mele... de DETECTOR DE CLIPPING ai auzit ? :P eu am facut unul de pe net pe care il folosesc constant are un operational si cateva piese . detectorul functioneaza corect pentru ca l-am testat cu un osciloscop software . Puterile nu sunt fabuloase si daca ai stii si tu cate ceva ti-ai da seama de asta sunt 100% corecte din punct de vedere fizic ! Puterea unui amplificator depinde de TENSIUNEA la care se alimenteaza si atat ! EXPLICA tu de ce un TDA7294 nu poate scoate 160W rms pe iesire ? (la o tensiune de +/-42V in sarcina) si eu iti voi explica de ce poate ! intra pe pagina de la http://www.st.com si cauta simulatoru pt tda7294 si vezi ce poate . spuneai intr-un post ca l-ai alimentat la 28Vca si ca aveai +/-36Vcc in sarcina ! ti-am explicat de ce este imposibil ... tu ai tacut :wink: Link spre comentariu
csl1131 Postat Aprilie 9, 2005 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2005 de DETECTOR DE CLIPPING ai auzit ? :P eu am facut unul de pe net pe care il folosesc constant are un operational si cateva piese . detectorul functioneaza corect pentru ca l-am testat cu un osciloscop software . NORMAL ca AM auzit.. de fapt la statiile care mi le-am facut am pus ori vumetru, sau daca nu macar un detector de clipping, sau amandoua... Puterile nu sunt fabuloase si daca ai stii si tu cate ceva ti-ai da seama de asta sunt 100% corecte din punct de vedere fizic ! stii ca intre practic si teoretic e o diferenta.... EXPLICA tu de ce un TDA7294 nu poate scoate 160W rms pe iesire ? (la o tensiune de +/-42V in sarcina) si eu iti voi explica de ce poate ! intra pe pagina de la http://www.st.com si cauta simulatoru pt tda7294 si vezi ce poate . lasa simulatorul ala....ala e ceva simulat.. si nu la 1khz.. ia tu pe la vreo 60 hz cum am testat eu, si atunci sa zici...nu la 1khz.. ca la ala are valori fantastice... dar la valori pe la 60 hz, sau pe la 16 khz.. ..pe acolo scade dramatic... spuneai intr-un post ca l-ai alimentat la 28Vca si ca aveai +/-36Vcc in sarcina ! ti-am explicat de ce este imposibil ... tu ai tacut :wink: 28.3*1.41=39.9 39.9-1.5=38.4 asa e teoretic.. dar ptactic aveam cam pe la 37.5V(cand era pus tda-ul, dar nu avea nimic conectat la intrare,nici un semnal) iar cand era dat la max, aveam pe la 36V,nu mai stiu ezact dar pe acolo si se poate sa fie asa... ca eu aveam in secundar satma de 2.4 mm ca asta aveam atunci cand mi-am facut secundarul la traful ala.... si acum imi pare rau ca am pus asa de mare, ca imi trebuia aia de 2.4 la alt traf.. si nu am mai zis nik, ca nu mai vroiam ca sa ma mai "cert" cu tine... ca tu ai testat la o frecventa si o tensiune si eu la alta... dar totusi asa de mare diferenta.... si cum de nu a iesit fum.. eu cand am pus la 44V in gol, a iesit fum instantaneu.... Link spre comentariu
Murcielad Postat Aprilie 9, 2005 Partajează Postat Aprilie 9, 2005 pai tu acolo vorbeai de un traf de 400VA ce ai spus tu aici cu sarma de 2,4 vine cam 15A deci vreo 880VA hai sa zicem 800 :o oricum simulatorul ala este 100% corect sau poate 90% :wink: stii ca intre practic si teoretic e o diferenta.... care ar fii aceea ? Nu m-ai lamurit cu nimic referitor la ce te-am intrebat de unde reiese ca nici tu nu esti lamurit :lol: :wink: PS: puterea amplificatoarelor se masoara la 1Khz :wink: Link spre comentariu
csl1131 Postat Aprilie 9, 2005 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2005 pai tu acolo vorbeai de un traf de 400VA ce ai spus tu aici cu sarma de 2,4 vine cam 15A deci vreo 880VA hai sa zicem 800 :o oricum simulatorul ala este 100% corect sau poate 90% :wink: stii ca intre practic si teoretic e o diferenta.... care ar fii aceea ? Nu m-ai lamurit cu nimic referitor la ce te-am intrebat de unde reiese ca nici tu nu esti lamurit :lol: :wink: PS: puterea amplificatoarelor se masoara la 1Khz :wink:la traf am rebebinat eu secundarul...si cum nu aveam sarma nai subtire.. am pus asa de greoasa...ce m-ai intrebat..???cum de scoate 160W????pai ia pune pe la 60 hz si vezi cat scoate... :wink: si nu ma lua la 1khz, ca acolo scoate mai mult...si unde ai vazut tu ca puterea se masoara la 1khz???eu stiam ca se masoara pe toata plaje de frecventa...nu numai intr-un punct... :wink: deci si mai jos si mai sus de 1khzeu te intreb acum: e practic sa lasi pe la cati volti ziceai ca l-ai alimentat tu..(47,parca) si sa mearga amp-ul mult timp... sau in timp se ..arde????ai incercat asta, sau ai facut numai test ca sa vezi cat scoate odata din el, si gata..atat i-o fost Link spre comentariu
Murcielad Postat Aprilie 9, 2005 Partajează Postat Aprilie 9, 2005 nu este rentabil ! iti trebuie radiatoare mari asta e neajunsul ... mai bine pui 2xtda7294 in punte l Link spre comentariu
Murcielad Postat Aprilie 10, 2005 Partajează Postat Aprilie 10, 2005 eu am zis doar ca se poate :lol: :roll: Link spre comentariu
cos22tm Postat Aprilie 10, 2005 Partajează Postat Aprilie 10, 2005 Salut! v-am urmarit discutia cu interes asa ca am incercat si eu ceva : Am incercat sa masor si eu un amp (daca se poate numi asa) cu CI KIA6210 2x18W rms 4ohm, alimentat la traf de 12V 3A am folosit ca sursa un player DV555x cu CD-A de test frecv. sin 20Hz,25Hz,30Hz....pana la 20KHz dar si pasaje de muzica :intrumentala,pop,rock,house. am conectat niste boxe 2x20 W rms 4ohm (50Hz-18KHz la -3dB) si am inceput sa dau volum din potentiometru (digtal construit de mine cu CI LC7533 14trepte) din amp si crescand treptat puterea am inceput sa masor tensiunea ce intra in boxe pana ce distorsioneaza, am luat ca referinta o F=60Hz dupa cum zicea csl1131 pe la U>6.5V membrana avea o cursa > Xmax si riscam sa distrug difuzorul . deci conform formulei P=U*U/z =6.5*6.5/4=10.5W /canal :( naspa amplif sa nu fie capabil sa duca niste boxe la puterea apropiata de specificatii am mai observat ceva, ca traful de la amp 12V 3A (12x3=36W) si filtraj 22.000uF s-ar putea sa nu fie suficient (necesitand un curent mai mare); cand apareau distorsiunile in timpul testului/auditiei am obs. ca a inceput sa scada tensiunea de alimentare a ampului de la 12V la 9V (probabil din cauza unui amperaj prea mic) cand erau niste varfuri de semnal Va rog sa ma lamuriti si pe mine , am procedat corect ? aceeia este puterea reala a amplifului sau o parte din vina o are traf-ul de la amp sau boxele nu au puterea inscriptionata ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum