Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa SMPS cu TL494

Vizitator raddumocanu

Postări Recomandate

Vizitator raddumocanu

Salut! Stiu ca s-a mai discutat despre surse smps pe forum in special cu SG3525. Am cautat pe magazinele de piese electronice acest circuit si nu l-am gasit in stoc. Asa ca am decis sa comand alt circuit si anume TL494. Am cautat pe forum niste scheme ceva dar nu am gsit nimic concret. Asa ca va rog sa ma ajutati cu o schemea sau un link care sa fie mai explicit in vederea realizarii unei surse smps cu TL494 si poate si cablaj ceva... Am nevoie de aceasta sursa pentru alimentarea unui amplificator cu TDA7294, pentru un subwoofer. Va multunesc pentru timpul acordat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• schukaru

8

• CATA2003

3

• cipriyan123

3

• fwfw

2

Top autori în acest subiect

:da eu am facut-o si merge bn am avut ceva probleme cu simetria dintre tensiuni dar in sarcina se egalizau foloseste irfz48 o sa ai putere mai mare si se incalzesc greu nu am gasit tor nici acum am folosit un miez EE-33 4+4 sp primar in secundar cat vrei tu......
Link spre comentariu
Vizitator raddumocanu

va multumesc! nu ma asteptam sa imi raspundeti asa de repede :d . Am pe acas un transformator de la o sursa de pc este bun ? cate spire trebuie in secundar pentru 27V ? si se pot pune cate 4 tranzistori ? Am acasa niste irfz44n, ii pot folosi ? sczue pentru intrebari, dar sunt incepator... trebuie sa ma luati usor.... aaaa si inca ceva: ce diametru trebuie sa aiba sarma ???

Link spre comentariu

Am pe acas un transformator de la o sursa de pc este bun ? Poti pune poze sau macar o serie in general merg. cate spire trebuie in secundar pentru 27V ? Cred ca cel mai bn e sa incerci. Depinde de materialul din care este confectionat miezul de frecventa pe care o va da oscilatorul. In general intre 14 si 18/ depinde de frecventa si se pot pune cate 4 tranzistori ? Da se poat pune dar cred ca va trebui sa schimbi tranzistorii din buffer/perechile pnp si npn din grila mosului/ Am acasa niste irfz44n, ii pot folosi ? da merg am spus 48 ca au putere mai mare si nu e mare diferenta de pret ce diametru trebuie sa aiba sarma ??? Depinde de puterea pe care vrei sa o ai/care depinde de nr sau puterea pe care o pot disipa mosii/ In secundar ca la orice transformator in functie de amperaj se alege diametrul conductorului/foloseste mai multe sarme de dim mai mici sa faci un conductor mai gros/ In primar sa recunosc asta l-am facut dupa ochi dublul secundarului/la diametrul sarmei ma refer/Daca apuci sa o faci nu o lasa fara consumatori punu niste becuri de 220v pe iesire inseriatePentru teste nu monta conzi de filtraj- si ai sa vezi singur de ce -Iti mai pot da scheme din pacate fara cablaj /abia invat /Succes

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

vreau si eu schema convertorului de este prezent in cablaj?si maimulte detalii depstre chopper ,din cate am vvazut sa-r face cu 0,4 sau 0,8 mm chopperul si cam 6 fire ptr un conductor ,sa zice-m ca as dori sa imi scoata o putere ptr 2 module cu cate 2 tda7294 ,am vazut ca un tda ar consuma cam 1,8 amperi la 30 de v -+?,deci ar trerbui sa scoata cam 8-10 amperi sau......?

Link spre comentariu

- Daca ai toruri de ferita pune intai secundarul vreo 2X15 spire orice diametru de la 0,4 in sus,in primar dublezi diametrul, pui 2 sarme de 0,4, intre 4-7 spire,bineinteles 2 bobinaje la fel - Daca ai un traf din sursa de pc poti face la fel dar prinzi cu banda anzmblu E+IAsa am facut eu pentru teste, O sa aveti ceva de munca cu egalizarea tensunilor intre ramuri./vezi filtru RC din primar/eu nu am avut osciloscop si a fost mai greu :jytuiyucine mai vrea scheme mai am si altele incercate :nebun:

Link spre comentariu

ok,multumesc ptr. schema si informatii tranzistorii de care sunt ma refer la cei care comanda chopperul?gata i-am vazut pe cablajla rc te referi la c de 1000p si res de 16k

10ohmi cu 1/2W pune de 3w pt teste /in primar si secundar/ daca vrei sa mearga fff bine ai grija ca consumul in gol sa nu fie mai mare de 100mA
Link spre comentariu
Vizitator raddumocanu

Am reusit sa montez piesele . In locul tranzistoarelor mentionate in schema am pus altele . si vad ca merge . am folosit un traf de calculator si am pus 2x15 spire in secundar cu cate doua bobine pe infasurare si in primar am pus 2 x 5 cu cate 4 bobine pe infasurare . nu am avut o rezistenta de 750 de ohmi si am pus una de 1kohm si acolo la oscilator in loc de 16 kohmi am pus de 17.6 Consumul este de 0.8 amperi in gol... puteti sa imi spuneti ce trebuie sa fac . Mentionez ca sursa din car am luat traful era tot tl494 si am luat de acolo aceea rezistenta de 17.6 ohmi si condensatorul de 1nf . va multumesc!

Link spre comentariu

prin fierbere :da dupa ce ai desfacut stratul protector de plastic/ala galben/

adica?????auzisem ca ar merge pus pe o tabla,incalzit tare pe aragaz,apoi se poate desface...eu am incercat varianta asta dar n-a mers....daca vrei ,fii mai explicit....
Link spre comentariu

ca la clasa I 1 desfaci plasticul ala galben/cel care inconjoara miezul/ nu cel care inconjara bobina2 il pui intr-un ibric cu apa rece, pui ibricul pe aragaz ,ma rog ce ai tu....., lasi pana fierbe apoi il dai jos, mai astepti 2-3 min3 il scoti cu ceva/ furculita lingura , vezi tu/4 cu un cutit fortezi usor imbintura/locul unde se intalneste E-ul cu I-ul/ dupa ce ai scos I apesi usor pe centru cu o surubelnita pentru a scoate si E-ulla transformatoarele cu cu E+E e mai dificil dar merge

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări