Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

40 de ani... Institutul de tehnica de calcul Timisoara

feri.visky

Postări Recomandate

pentru calculatoarele romanesti o sa creez o colectie separata, ce este acolo este pentru schimburicablul intr-adevar are 50 pini, nu stiu insa daca este scsi, pun si o poza cu eticheta de la floppy-uri

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 101
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

22

• dragos_tl

16

• ctepeo

7

• bansaraba

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

De ce sa nu te inscrii in Pro Radio Antic si sa expui acolo? Spune-mi si voi crea o alta categorie: Colectie de calculatoareE superb ceea ce ai, nu prea cred ca in tara sa mai fie asa ceva, din pacate nici muzeele (consacrate), tehnice nu si-au dat silinta, pe banii nostrii, sa aiba grija de patrimoniul tehnic...

Link spre comentariu

...Dintre tarile foste comuniste, la vremea respectiva, Romania avea rezultate notabile. A reusit sa cloneze Sinclair ZX Spectrum in cele mai multe variante...

TIM-S la Timisoara,

Cobra la Brasov

Prae la Cluj

HC85, HC90, CIP la Bucuresti

Apoi aMIC, HC2000 etc. din cate cunosc...

Daca aveti si alte tipuri postati, impreuna cu o amintire, o intamplare sau o realizare in topic... si poze bineinteles!

Da-mi voie te rog sa clarific, aMIC si PRAE nu erau nici clone nici compatibile cu Sinclair ZX Spectrum. Erau calculatoare personale bazate pe acelasi microprocesor, Z80, dar nu aveau legatura cu Spectrum. Stiu sigur pentru ca le-am butonat.

Si acum, ca sa ma laud putin, in clasa a 12-a, adica prin 1987 am inceput sa proiectez si sa realizez si eu un calculator compatibil atat cu sistemul Sinclair ZX Spectrum cat si cu CP/M. Ba chiar am scris si un BIOS pentru el ca sa poata functiona CP/M-ul si toate programele scrise sub CP/M.

Calculatorul proiectat de mine nu era o clona, era doar compatibil cu Sectrum si CP/M. Prin clona eu inteleg o copie a schemei ZX Spectrum, prin compatibil inteleg ca schema era diferita de cea originala dar functionalitatea finala era aceeasi, adica orice soft care mergea pe Spectrum sau pe CP/M mergea si pe calculatorul compatibil.

La un moment dat aparuse un concurent pentru calculatorul meu cu dubla compatibilitate, aparuse Cobra cu interfeta pentru floppy disk si CP/M. Al meu totusi era mai destept pentru ca putea trece in rezolutie dubla fata de Spectrum sau Cobra si in felul asta puteam afisa cele 80 de caractere pe linie (atat era standard la CP/M) la claritatea normala, adica avea caractere de 7x5 pixeli. Cobra nu putea face asta pentru ca nu putea dubla rezolutia. Hardware-ul meu putea.

Probabil ca am fost si printre primii "overclock-eri". Imi proiectasem calculator astfel incat sa poata merge cu ceas normal de 3.5 MHz dar sa poate fi comutat oricand la dublu, adica 7 MHz. Problema era ca nu se fabricau microprocesoare Z80 la 7 MHz, maximul era 6 MHz. Il impingeam pana la 7 MHz fara racire fortata sau radiatoare, doar cu cateva artificii hardware si folosind Z80-uri selectionate, nu toate de 6 MHz mergeau la 7 MHz.

La fel am practicat si "overburn-ul" pe floppy daca se poate spune asa ceva, si asta pe vremea cand nici macar nu se inventasera CD-urile inscriptibile darmite notiunea de overburn. Cum faceam? In mod normal unitatile de 5 inch aveau 40 sau 80 de piste, dar in functie de modelul unitatii de floppy puteau scrie si citi inca vreo 5-6 piste. Modificasem sistemul de fisiere incat sa foloseasca 85 de piste in loc de 80. Evident ca nu mai era standard dar mai castigam ceva spatiu.

Prototipul despre care v-am povestit a fost facut pe o placa universala de test, cu sarma de wrap si piese cumparate la negru.

Tastatura am construit-o montand butoanele unul langa altul pe o bucata de cablaj.

Monitorul era un TV Sport alb negru modificat. Semnalul video il injectam direct in preamplificatorul video din TV, pentru ca daca treceam calculatorul in modul in care rezolutia era dubla atunci se depasea latimea de banda pentru semnal video si s-ar fi vazut neclar, cetuit.

Sunetul era redat pe o casca veche din ebonita, cu membrana de tabla. Nu ii prevazusem buton de volum. Ca sa ma joc noaptea fara galagie desurubam capacul de ebonita al castii si scoteam membrana de tabla (deci aveam si functia mute :) sau o dadeam partial la o parte (volum control).

Cand proiectam schema eram atat de innebunit sa-l termin mai repede incat nu aveam rabdare sa desenez si sa pun totul pe hartie, de multe ori lucram avand schema doar in cap, nedesenata. Numai bucatile mai dificile, care nu mergeau din prima sau care necesitau o analiza mai atenta au ramas desenate pe hartie, in stadiul de ciorne.

Mai tarziu i-am pus si un conector pe magistrale pentru placi de extensie sau orice alte periferice.

In timp am adaugat pe acea placa de extensie un arzator de EPROM-uri, un generator de semnal care putea scoate orice forma de unda (foloseam un convertor digital analog pe 8 biti), un filtru audio analogic cu frecventa de taiere si factorul de calitate comandate digital, o interfata de tip Centronix pentru imprimanta, etc.

Driver-ul pentru o imprimanta grafica cu 9 ace, Robotron K6313, l-am scris in asamblare, la fel si BIOS-ul pentru CP/M. Puteam scoate un print screen grafic la orice moment, chiar si in timpul jocurilor de Spectrum. Prevazusem un buton care dadea un NMI (Non Mascable Interrupt) procesorului si acolo pusesem subrutina de print screen.

Calculatorul asta l-am tot dezvoltat timp de cativa ani, nimic nu a fost copiat de prin alte scheme, pana si sursa de alimentare era facuta dupa o schema proprie.

Mi-a fost deosebit de util multi ani, ca scula de lucru, dar adevaratul avantaj din tot procesul asta a fost ca am invatat foarte multe.

Functioneaza si astazi, acum nu il mai folosesc dar il pastrez ca amintire.

Ca sa nu va mai plictisesc cu povesti, cateva poze:

Uitat peste un ambalaj de carton si plin de praf, exact asa arata cand am dat peste acest subiect de discutie. Deasupra este placa de extensie:

Posted Image

Sursa a tot fost completata si "imbunatatita" pana s-a ajuns la asta:

Posted Image

Sa ridicam capota! In dreapta jos se vede "sitemul audio" pus pe mute:

Posted Image

Detaliu "motherboard":

Posted Image

Si o vedere cu "cablajul" in tehnologie wire wrapping... lipit:

Posted Image

Detaliu cablaj, observati dioda "antiprost" pusa pe 5V, langa firul rosu+albastru:

Posted Image

Cum va spuneam, sarma de wrap lipita direct pe cablaj, fara dezizolare prealabila:

Posted Image

Provocare mare, un mic program in BASIC la care cu greu imi aminteam butoanele:

Posted Image

Surpriza surprizelor, dupa 22 inca putea rula programe, pe TV se poate citi rezultatul:

Posted Image

Datele de pe floppy disk nu s-au sters cu timpul, CP/M-ul inca mai este functional:

Posted Image

Rezolutie normala, 256x192 pixeli:

Posted Image

Rezolutie dubla necesara in CP/M:

Posted Image

Vedere de ansmblu, in dreapta este placa pe care experimentam diferite montaje controlate digital:

Posted Image

Iar aici un filmulet in care se trece prin cele 3 sisteme de operare disponibile, CP/M, Sinclair ZX Spectrum si OPUS (explicatiile de la info sunt in engleza dar scrie cam acelasi lucru cu ce s-a spus deja aici):

Link spre comentariu
Vizitator Motreanu Sorin

Cred ca sunt unul dintre putinii mai tineri care prin anii 90 cand eram elev si-a luat,second hand de la un prieten primul calculator care era un CIP...in vremea in care altii aveau 486 sau pentium 1.Am primit casetofonul,manualul si cateva casete cu diferite programe si jocuri,inclusiv caeta demonstratva originala.Asta a fost primul meu calculator...fie incarcam de pe caseta diverse aplicatii fie le tastam din carti..incepusem sa ma pricep si sa cunosc logica programelor pe care le bateam dar au inceput sa apara erori de incarcare,aveam probleme adesea cu tastele si intr-un final m-am razbunat pe el si l-am facut bucati....dupa care am dus tot la gunoi.Imi pare rau.

Acum am un Commodore C 64 cu care inca nu am apucat sa lucrez intrucat nu mai am cablurile necesare (cablul pentru video,mufa alimentatorului lipseste,cablul casetofonului).Sper sa reusesc sa gasesc ceea ce ii trebuie si sa-l pot folosi.Cu siguranta nu ma voi mai razbuna pe el :sparge: Daca are cineva cele precizate mai sus ramase si nu ii mai sunt necesare ma poate cauta.

Si fiindca se vorbea de Timisoara si unii sunt din V tarii am remarcat ca la liceul Gr.Sc.Tudor Tanasescu Timisoara (fost UMT),intr-un laborator de informatica erau cateva calculatoare TIM S,monitoare,un Aple IIe cu floppy si monitor tinute intr-un si deasupra unor vitrine.Era chiar si un casetofon "Datacorder" sau cum se numea..nu mai retin cu toate ca am avut cu ani in urma unul identic.

Eu n-am mai fost acolo de 4 ani si nu stiu daca acele calculatoare mai sunt dar ar fi pacat daca ar mai exista sa nu fie salvate de cineva care este interesat in pastrarea acestor amintiri frumoase...merita vazut,interesat.Poate nu s-a impiediacat nimeni de ele pana acum si se mai pot gasi. :freaza:

Link spre comentariu

(citat:) Maestre RoGeorge, cu un respect profund ma inclin... si eu...Recunosc ca am cam exagerat cu "clona", dar e clar ca impulsul puternic a venit de la Sir Sinclair... si multe, multe solutii soft au ca sursa interpreterul de Basic din Sinclair...Pentru Motreanu Sorin: cum rezolvam un Tim-s? Te ajut cu documentatie, programe pentru C64 eventual schimb...Nu am reusit inca cu poza de la HC90, casetofonul lui este total! Un pic de rabdare...

Link spre comentariu

felicitari RoGeorgein `90 am inceput si eu sa i-mi dau doctoratul pe un CIPfaceam programe in assembler si le testam pe CIP, si fiindca nu avem talent la jucat "spargeam" jocul si aveam vieti infinitecea mai mare realizare era un programator de epromuri executat in `91, dupa aia au venit si altele

Link spre comentariu
Vizitator Motreanu Sorin

Pt. domnul Feri : din pacate nu am tinut legatura cu cei de acolo.Daca mai exista calculatoarele va puteti interesa la liceul indicat.Erau cel putin 4 Tim S-uri si Aple-ul complet de care spuneam,cateva monitoare.Eu sper ca am fost util cu informatia.Daca mai este director adjunct domnul prof. Cojoocaru Daniel recomand sa discutati personal cu dumnealui.Eu nu mai sunt la curent dar merita vazut.

Link spre comentariu

128k, era o memorie uriasa... ce mai jocuri de simulare realiste, efecte ce mai, un vis...P.S. Azi am primit un HC-90 cu carte si ... CASETOFON!!! dupa curatenia generala urmeaza sedinta de foto si apoi... voi!

casetofonul ?la era cam de cacao!!!capete redegiste, mecanica tot redegist? (dac? era ruseasc? era mai bun?... rdg-ul, era echivalentul chinei pe vremea aia!!!), stabilizator cu primul 7805 v?zut de mine "în real life", ?i partea de redare/înregistrare cu un 324!!! ?i mi se pare ?i cu un mmc4007, dar nu sunt foarte sigur...comutatorul înregistrare/redare era o luuuung? colec?ie de lamele, le-am înlocuit mai târziu cu un comutator rusesc... a tot trebuit s? topesc cap?tul cu ansa, ca s? se potriveasc? la ap?sare...mai am pe undeva placa "logic?", am s?-i fac o poz?, dar cutia habar n-am pe unde mai e... mecanica s-a f?cut praf, ?i nu intra nimic mai de doamne-ajut? în loc!!!...casetofonul meu curent pentru hc era un "universum" (cred) antic... folosea numai tranzistoare pe germaniu... pân? au decedat vre-o 3 tranzistoare, ?i sufletul...i-am f?cut alt? pl?cu??, numai pentru redare, cu preamplificator cu 2 bc414 ?i final tba820... pl?cu?a aia mai tre' s? fie pe undeva, dac? n-am aruncat-o!!!btw, mai am vechiul meu hc91, ?i un cip... plus vre-o 7-8 pl?ci de la un microsistem industrial...
Link spre comentariu

Domnule RoGeorge, repectele mele! Adevarat talent trebuie sa aveti pentru asa capodopera! In viata mea nu am vazut atatea fire lipite de o placa...si culmea SI FARA SCHEMA CONCLUDENTA! Bravo, maestre! :aplauze

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări