Vizitator vallywally Postat Februarie 1, 2009 Partajează Postat Februarie 1, 2009 probabil un asemenea aparat este util in aparatura unui ham (adevarat) ce ma sfatuiti ca parametri si surse si ordin de marime al pretului. va multumesc.p.s nu as depasi suma de 1000 euro. Link spre comentariu
Vizitator mikrolynx Postat Februarie 1, 2009 Partajează Postat Februarie 1, 2009 ham'ham, dar pana unde ? ( adica in ce banda lucrezi? )daca esti sub 1 GHz, iti recomand sa iei un atten 6011 direct din china....are si tracking generator....cu transport+vama cu tot iesi sub 1000 USD.....daca vrei unul mai performant ( digital), nu ai nici o sansa sa-l iei sub 1000 USD.....PS :sunt superavizat in domeniu, intrucat am petrecut ultimele trei saptamani navigand pe net cautand ceva similar....adica pana la 3 GHz....Succes....'adica...'73... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 3, 2009 Partajează Postat Februarie 3, 2009 Intai trebuie sa te gandesti bine daca si cata nevoie ai de asa ceva. Pot spune ca personal mi-au fost de folos, rezolvand uneori probleme pe care altfel nu le-as fi putut rezolva sau care altfel mi-ar fi consumat mult timp. Discutand numai despre cele sh, probabil ca nu neaparat largimea de banda va dicta pretul. In principiu pretul depinde foarte mult de generatia de analizor, rezolutie (RBW), dinamica si zgomotul de faza propriu: analizoarele cu RBW (rezolutie) de 10Hz (si/sau mai buna) si dinamica ridicata fabricate in anii '90 si dupa, sunt foaaarte scumpe. Uneori, analizoarele cu RBW buna (=<10Hz) si dinamica decenta au specificata limita inferioara de frecventa la 20Hz sau 100Hz, ceea ce denota de obicei si un zgomot propriu de faza mai redus. Sub 1000 USD s-au gasit in Ro analizoare analogice de genul Takeda Riken TR-4113A (1,7 GHz) cu pana la 200Hz/div si rezolutie (RBW) de pana la 10Hz, ce permit -cu oarecare limitari- inclusiv analiza de banda ingusta (ex. IMD la Tx in SSB); dinamica nu este extraordinara, dezavantajul lui principal este insa acela ca citirea frecventei este analogica indirecta, deci relativ putin precisa, dar care in multe aplicatii de amator nu constituie un impediment major (ex: verificarea nivelului armonicelor sau IMD Tx - stim dinainte unde sa le cautam). Tracking generatorul este optiune externa si se gaseste mult mai greu. Desi o generatie veche de analizoare (anii '70), face banii (cauta sa vezi cate analizoare permit RBW de 10Hz si la ce preturi sunt ele). Si pseudo-amatorii de aici http://www.bear-el.com/ folosesc acest model. Eu am folosit ani buni asa ceva, si inca mai detin unul. Bineinteles, tot sub 1000 USD mai poti gasi aici uneori analizoare rusesti. Exista un model compus din 2 blocuri care merge pana la 110MHz cu pana la 500Hz/div (nu mai tin minte ce RBW) si include si tracking generator (l-am folosit la inceputul anilor '90), si exista si modele pana la N GHz dar cu principala problema: performantele si fiabilitatea. Pot fi utile daca sunt foarte ieftine, dar altfel nu recomand. Pentru analizoare mai performante... pe ebay. Batranele HP8568 (si 8566) si similarele sunt inca "bine vazute", mai ales de catre amatori, apar des la vanzare si se gasesc uneori la pret decent (chiar si sub 1500), dar costul transportului poate fi mare (vreo 5-700 USD, si am primit si cotatie de... 1300 USD numai pentru transport!), asta daca va fi vrand careva sa se incurce si sa fie dispus sa-l expedieze in Ro (de obicei mare problema pentru aparatele mari/grele). Unul dintre cele mai populare in anii '90, HP8590, incepe pe la 1500-2000 dar cu rezolutie de doar 1 kHz... Eu am vrut ceva < 2 GHz dar de dinamica mai mare si RBW buna, m-am decis pentru Rohde & Schwarz si am avut de optat intre FSE(x) si FSA. Am cumparat un Rohde Schwarz FSA, unul dintre ultimele exemplare construite (1995); pentru asa ceva trebuie upgrade de $$$ (costa > 2000 Eu). Este excelent (dinamica > 105 dB, RBW 6Hz), si daca ar fi fost si cu TG (versiunea FSAS) ar fi fost si mai bine ;-) FSEA m-ar fi costat > 2x, si ar fi adaugat numai FFT 1Hz si niste facilitati moderne care -pentru mine- nu ar fi justificat pretul 2x. Pentru cele din familia FSE (FSEA, FSEB, etc), de la 3000 Eu (versiunea cu display monocrom, la Friedrichshafen) si pana la... cat vezi cu ochii!!! Daca vrei sa vezi ce s-a gasit la Friedrichshafen in acest domeniu, vezi pozele facute acolo de mine, http://www.hawk.ro/yo9fzs/index1.html am fost special ca sa vad si sa caut asa ceva, insa fara prea mare succes... pana la urma am cumparat FSA din alta parte. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum