Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de putere de inalta tensiune

teslina

Postări Recomandate

Un proiect "trasnit" ca toate ale mele...

Am cumparat de la Mojnost un tub rusesc, un GU5B, pe care intentionez sa il folosesc intr-un alt montaj de tip tesla coil (trasneala asta nu o sa imi treaca usor).

Posted Image

Problema principala este cea a alimentarii tubului cu suficienta putere, pentru rezultate maxime. 2-2,5 kW cat am eu nevoie nu pot scoate dintr-un singur transformator de microunde (si asa miezurile sunt facute aproape la limita de saturatie). As putea incerca sa paralelesc mai multe trafuri, dar din pacate cele pe care le am pe sub pat prezinta diferente destul de mari intre tensiunile din secundar. In plus as vrea sa incerc sa le folosesc pe cele mai babane pe care le am:

Posted Image

Diferenta de tensiune intre cele doua secundare este de 92 V la 220 V pe primar, atunci cand trafurile au secundarele puse in paralel si mi-a fost teama ca dublarea de tensiune nu va functiona asa cum trebuie (vezi legile lui Kirchoff). Sigur ar fi mai multe posibilitati:

-folosirea unui inductor in serie cu primarul trafului cu iesirea de tensiune cea mai mare, care sa absoarba o mica parte din voltajul primar astfel incat iesirile sa se egalizeze. Problema: nu aveam un miez potrivit

-scoaterea sunturilor magnetice si rebobinarea primarelor (scoatem cateva spire din primarul trafului cu iesire mai mica, fara sunturi, traful nu se va mai satura). Problema: scoaterea sunturilor se poate solda cu lezarea neintentionata a secundarului, asa ca mai bine le las asa cum sunt

-scoaterea infasurarii de filament din traful cu iesirea mai mare si bobinarea unui numar de spire care se adauga celor din primar. Problema: nu cred ca fereastra este suficienta.

Asa ca am conceput o varianta ceva mai complicata astfel incat condensatorul dublorului sa se incarce la cel mai mare potential primit de la transformatoare, dar curentii sa se adauge, fara sa umble aiurea:

Posted Image

Avantajul ar fi ca se mai pot pune trafuri in paralel pentru a obtine curenti mai intensi:

Posted Image

In sfarsit am reusit sa pun schema in practica si a iesit o sursa de vreo 2-3 kW (chiar numai misa sa se joace si eu sa nu fac nimic?):

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Sursa am incercat-o pe unul din transformatoarele mele tesla deja construite (trebuie sa precizez ca scopul ei este sa alimenteze trafuri tesla cu tuburi electronice, nu din cele clasice).

Iata functionarea folosind ca alimentare un singur traf de microunde dublat:

Si iata rezultatul cu noua sursa:

Se pare ca functioneaza, asa incat pot trece mai departe cu constructia..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• teslina

4

• blue

2

• iulidan2

1

• gauss

1

Top autori în acest subiect

Vreau sa intreb daca aceasta sursa poate fi folosita pentru alimentarea amplificatorului cu GU81M, cera era pe un alt topic.Sau pentru TT100, tub pentru care sunt in cautare de schema de amplificator audio.

Link spre comentariu

iulidan, nu cred ca poate fi folosit in amplificator, ondulatia este prea mare. Dar stiu sigur ca Mojnost are trafuri de inalta tensiune special pentru GU81M pe care le poti redresa. Ia legatura cu el.Blue: Problema este ca nu am cu ce masura. Trafurile scot cam 2200 V, deci dupa dublare ar fi 6,16 kV (teoretic) probabil in jur de 5 kV practic. Despre curent nu pot decat sa ma folosesc de presupuneri. Curentul mediu de placa la GU81 ar fi de 600 mA. Cand folosesc sursa asta noua anodul se inroseste (este din grafit si in conditii normale de lucru chestia asta nu ar trebui sa se intample), deci banuiesc ca valoarea medie a curentului depaseste binisor valoarea nominala....desi asta ar putea fi si datorita energiei mai mari a electronilor. Totusi placa se inroseste si la tensiune de intrare mai mica, pe la 160-180 de V, ceea ce ma face sa cred ca am curentul necesar. Dupa cum vezi...doar presupuneri.

Link spre comentariu

Am inteles, cred ca ai putea folosi doua transf. de microunde cu primarele in paralel si secundarele in serie , vei avea 4Kv c. a. si 3Kw ,in cazul acesta nu mai conteaza diferentele de tensiuni in secundare ,in schimb este adevarat ca se solicita izolatia , infasurarile secundare, este posibil sa reziste totusi.Eu am masurat tensiuni de 16-20Kv cu un divizor de 200Mohm/100Kohm format dintr-un sir de rezistente pe o lungime de 60cm cu o garda din plastic in fata minerului

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Citeste cu atentie ce am scris aici viewtopic.php?f=29&t=18765&st=0&sk=t&sd=a&start=15 referitor la utilizarea transformatoarelor de la cuptoarele cu uU, in urma experimenteleor si masuratorilor pe care le-am facut.Tot de acolo puteti deduce si raspunsurile la unele din problemele puse mai sus.Ai grija la problema capatului secundarului care este legat la miez/masa, si la faptul ca in schemele tale, relativ la alimentare, tubul este "flotant"...

Link spre comentariu

Am citit tot, multumesc.

Si eu ma bazez pe faptul ca trafurile de microunde au o izolatie foarte buna. Am folosit de exemplu doua trafuri de microunde cu secundarele inseriate pentru alimentarea unui traf tesla clasic, cu eclator. Iata aici prezentarea montajului (e in engleza, sper ca este cat de cat inteligibila):

Functionarea este foarte buna, fara strapungere, luand in calcul si eventualele supratensiuni, inevitabile care pot apare la bornele eclatorului:

E adevarat ca in montajul cu tub electronic, miezurile si tubul sunt flotante, dar riscul de strapungere este mic. Traful de filament este facut la Petra si are izolatie de cel putin 4 kV. In plus alimentez printr-un autotransformator, deci pot controla tensiunea de intrare, iar lampa, la curent catodic maxim imi mentine oarecum o cadere de tensiune constanta. Pulsurile RF trec prin condensatori de filtraj de 1-10 nF care nu au mai fost mentionati in schema.

Sper sa tina.

teslina

Link spre comentariu

Ma gandeam zilele trecute ca trafurile folosite in sursa s-ar putea sa nu atinga nivelul de putere de care aveam nevoie, asa ca am luat rigla si am masurat miezurile. Trafurile s-au dovedit identice, respectiv 3,5 cm x 6,7 cm adica o sectiune de 23,45 cm patrati. Asta ar insemna o putere de vreo 550 wati din fiecare traf adica la un loc 1100 wati.

M-am gandit asadar sa mai adaug vreo doua transformatoare sa vad ce iese. Am dibuit prin bazar astea doua:

-3,5 cm x 6 cm (21 cm patrati sectiunea) P calculat = 441 W

-3,3 cm x 7 cm (23,1 cm patrati sectiunea) P calculat = 533,6 W

Adica la un loc, in jur de 2070 W.

Din fericire, trafurile de microunde sunt construite la limita, foarte aproape de punctul de saturatie. Un prieten de pe hv forum mi-a aratat ca in sarcina fluxul magnetic prin aceste transformatoare poate atinge de doua ori valoarea nominala si deci se poate extrage pana la de doua ori mai multa putere decat cea calculata. Astfel, cu inca doua transformatoare as putea sa ma situez undeva intre 3,5 si 4 kW.

Am mai construit un etaj si iata ce a iesit:

Posted Image

Condensatorul din dublor este de 5 microfarazi la 2,5 kV (am mai adaugat niste condensatoare de microunde, sa am ce conecta in caz de nevoie). Diodele sunt de 22 kV @ 3 A. Condensatorul de filtraj este de 10 nF @ 20 kV (nu apare in schema). Schema ar fi cam asta:

Posted Image

Pentru a vedea rezultatele am conectat noua sursa la traful tesla cu lampa GU81:

Posted Image

Iar scanteia este zic eu multumitoare (pe undeva intre 45 si 50 cm):

Eu zic ca sursa e buna pentru urmatorul traf tesla. E facuta cu ce am avut prin casa, dar merge bine, componentele nu se incalzesc excesiv. Rezultatele dovedesc in mare masura cat de importanta este puterea pe care o bagi intr-un traf tesla, mai mult decat voltajul. Practic pe dublor am aceeasi tensiune ca la etapa anterioara, dar mai mult curent si asta se vede pe scanteie. Iar acest lucru este valabil nu doar pentru trafurile tesla cu tuburi, ci si pe alte tipuri (cu eclator, cu tranzistoare).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări