Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

va rog ajutatima cu un transformator

Vizitator claudiu_urban

Postări Recomandate

Vizitator claudiu_urban

salutari la toata lumea , sunt nou pe acest forum si cer ajutorul membrilor mai vechi cu experienta , am un transformator de la cfr , de provenienta "usa" , e f. mare si greu , as vrea sal folosesc la un stand audio , pt alimentarea unor cd playere auto . acum io stiu despre el ca are in primar 2 intrari de 120v 9 deci lam pus inseriat la 220 volti . in secundar am 2 iesiri de 12 volti , exact cemi trebuie . lam testat cu niste becuri auto de 12volti si 60 wati , dar le arde repede . cine se pricepe sau stie transformatorul , rog sami zica si mie cati amperi are pe iesirile de 12v , sau cati wati . sau pe ce sal masor cu multimetru ? eu am vazut scris pe el undeva maxim 20,8 amper ( oare ala sa fie amperajul pe 12v )multumesc anticipat si imi cer scuze daca am postat gresit.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

da,ai postat bine :da

niciodata sa nu maori curentul care poate fi debitat de o sursa cu multimetrul!!! :speriat --exceptie fac doar sursele cu limitare de curent(alea de laborator)

traful are 500w,e bun pt ce ai nevoie tu(dar de sudura nu merge :nas: )

ca sa faca ce vrei tu,legi contactul H2 de H3 si alimentarade 220 o pui pe H1 si H4

apoi,legi X2 de X3 si acolo conectezi cablul de -(minus) si legi X1 printr-o dioda(tapana) la + si X4 prin alta dioda la fel,tot la plus

cam asa vine legat: http://tinypic.com/view.php?pic=2irnct2&s=4 ,doar ca in loc de tiristori ai diode

nu prea ma prind care-i treaba de scrie autotransformator pe el,ca dupa diagrama nu pare

de scos,intr-adevar scoate 20A,dar asta pe fiecare infasurare de 12v,asa ca daca-l conectezi cum am zis mai sus,o sa obtii 12Vca si 40A (redresati,vin cam 15-18Vcc)

nu uita sa folosesti si condesatori mari,la minim 25v!

@tranzistor,nu-ti mai da cu parerea fara ca macar sa stii despre ce e vorba,ori citesti ce scrie in poze,ori nu postezi,ca bulversezi omul mai mult decat e :bataie

dupa tine:

-traful nu scoate 12v(ba scoate,daca consumatorul e legat intr-un anumit fel)

-merge sa faci aparat de sudura(cu 500w,nu?)

-si aia cu masuratul curentului,e intre,oricum,asa ceva NU SE FACE!

Link spre comentariu

Ai 2 variante, vezi schemele din fisierul atasat:

[attachment=0]redresor cu traf 500VA 60Hz.jpg[/attachment]

Descrierea unui redresor similar, dar la putere mai mica, o gasesti aici.

Vezi ca traful tau e calculat pentru 60Hz, aplicandu-i 50Hz va fi suprasolicitat. Poti drege busuiocul aplicand in primar o tensiune mai mica, apeland de exemplu la un inductor de balast inseriat cu primarul. Inductorul il poti face cu prize mediane comutabile. Pentru probe de scurta durata poti suprasolicita in anumite limite transformatorul, daca tensiunea in sarcina scade prea mult. Pune-i filtraj serios si rez bleeder.

Link spre comentariu

....nu prea ma prind care-i treaba de scrie autotransformator pe el,ca dupa diagrama nu pare...

Specificatia de pe eticheta vrea sa spuna ca, daca se foloseste in regim de autotransformator, i se poate aplica o tensiune de max 264Vef. Pentru asta, se inseriaza toate infasurarile, si se aplica la capete ramase libere o tensiune maxima de 120+120+12+12=264Vef. [attachment=0]specificatie regim de autotransformator.jpg[/attachment]In nici un caz nu e de recomandat userului care a postat intrebarea sa-l foloseasca intr-un astfel de regim, pentru ca nu va mai beneficia de separarea galvanica si se va expune pericolului de electrocutare.Conform etichetei, traful e fabricat de General Electric si se pare ca e mulat in rasina epoxidica, de aia e greu si voluminos si probabil i-a dat omului impresia ca e de putere foarte mare... iar userul tranzistor, entuziasmat, l-a si vazut sudand si-a inceput sa ne spuna prostioare inainte de a citi eticheta...
Link spre comentariu

Intr-adevar, la curentul asta (40A), e varianta cea mai avantajoasa, in plus simplifica si solutia constructiva

atunci cand se folosesc diode discrete, toate diodele se pot monta pe acelasi radiator fara a fi necesar

sa se izoleze de acesta, deci transfer termic bun, pentru economie si micsorarea gabaritelor se pot folosi mai multe diode paralel.

La un montaj similar care mi-a fost comandat cam pentru acelasi scop, am folosit mai nulte diode cum erau cele de la

alternatoarele

de masina (RA), toate cu catodul la capsul, montate pe o tabla de aluminiu de care am fixat si bornele plus ale

electroliticilor (4buc paralel, de cate 47 000 uF / 40V, deci cca 0.2Farad - asta aveam disponibil),

eliminand conexiunile cu fire si rezultand un montaj compact.

Poze:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Cu un condensator de mare capacitate ca si cel din poze, gabaritul se micsoreaza.

Poze:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări