bogdan69 Postat Ianuarie 28, 2009 Partajează Postat Ianuarie 28, 2009 Am 4 lampi 6L6GC si mai multe duble triode( 6N2P, 6N1P, 12AX7, 6H8C, 6H9C etc). Vreau sa-mi fac un amplif cu doua tuburi in paralel in clasa A. Vreau ceva sugestii, scheme sau link-uri. Cu gogu nu am gasit nimic. In special il rog pe valderama sa faca ceva sugestii. Mai ales despre traful de iesire pentru un astfel de amplificator. Va multumesc foarte mult tuturor care-si fac timp sa citeasca aberatiile mele. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 28, 2009 Partajează Postat Ianuarie 28, 2009 Personal daca as detine cele 4 lampi 6L6GC as opta pentru un contratimp ultralinear clasa A ,de ce: distorsiuni neglijabile in raport cu clasa A SE,simetrie perfecta a semnalului,putere mai mare,trafo iesire fara intrefier(pierderi mici la bass,lipsa prepolarizare miez_saturatie,etc),sursa fara filtraj pretentios,raspuns ferm in fregventa cu bass energic si precis.iti pot calcula trful de iesire in ambele variante(2x6l6gc paralel trioda!pentoda!)sau contratimp ar fi bine sa te decizi dupa care voi face acest lucru. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 28, 2009 Partajează Postat Ianuarie 28, 2009 PS.Ar fi bine sa imi descrii in citeva cuvinte cit esti de familiarizat cu bobinat trafuri de iesire ca sa stiu ce complexitate pot aborda in orce caz ar trebui sa dispui de doua pachete de tole undeva 14_20cm2 macar ferosiliciu orientat de la E16 in sus(fereasrtra de bobinare 16mm latime limba 32mm).SI tensiunea de alimentare ar fi bine sa fie cunoscuta...sau pot sa o propun...sursa de semnal ca impedata si tensiuneefectiva(preferabil nu musai)....impedanta de sarcina(...ohmi difuzor,boxa,etc)./ Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 29, 2009 Partajează Postat Ianuarie 29, 2009 Dac? chiar trebuie un amplif cu 2 tuburi în paralel: Link spre comentariu
bogdan69 Postat Ianuarie 29, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2009 Sa incerc sa raspund cat mai concis. Voiam ceva in clasa A cu tuburile in paralel pentru experiment. Oricum eram putin indoit sa folosesc cele patru 6L6GC pentru acest experiment. Tuburile sunt noi, nerodate, marca ElectroHarmonix,tuburi ce au costat o caciula de bani. Deci cel mai bine sa fac un contratimp ultraliniar in clasa A. Cu toate astea nu renunt si la experimentul cu tuburile in paralel. insa voi incerca ceva cu 6P14P(EL84) din care am suficiente. Acum sa mergem mai departe. NU am bobinat un traf in viata mea, dar asta nu e un impediment zic eu. Am rabdare de chinez asa ca pot sa incerc orice complexitate chiar daca mi-ar lua doua saptamani sa bobinez un traf Pana acum am lucrat cu trafuri comandate sau culese din vechituri. Consider ca e timpul sa trec la alta etapa, cel putin din punct de vedere practic daca nu si teoretic. Asa cum am mai afirmat pe forum, nu am suficienta experienta si cunostinte teoretice incat sa fiu in stare sa proiectez o schema. Motiv pentru care am cerut ajutorul. Intotdeauna intai incerc sa inteleg o schema si apoi o pun in practica si va mai curge multa apa pe Dambovita pana voi fi in stare sa plec de la 0(ba chiar e posibil sa sece Dambovita si eu sa nu fi reusit). Din aceleasi carente teoretice nu pot avea pretentii vis a vis de tensiunea anodica etc. Ramane la latitudinea DVS acest lucru. Si ma intorc la prima mea dorinta, tuburi in paralel. Pentru 6P14P vreau sa folosesc schema clasica SE clasa A, sa pun doua tuburi in paralele si sa construiesc trafurile pentru Ra de 2,7K cu sarcina de 8 ohm. Cineva mi-a spus ca nu e suficient sa fac trafurile tinand cont doar de rezistenta anodica de 2,7k si sarcina de 8 ohmi. Cica ar fi mai complicat de atat. Acum eu sunt in situatia ingrata de a crede si a nu cerceta. Dar nu vreau sa raman la stadiul asta. Dn cauza asta am nevoie de ajutorul vostru. PS: Toate discutiile sunt pentru sarcina de 8 ohmi, nu am nici o pereche de incinte pe 4 ohmi sau alta impedanta PS2: Ii multumesc si lui zal pentru schema. Esti uimitor, ai o baza de date extraordinara. Nu a existat cerere pe forum pentru care tu sa nu ai macar o varianta Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 29, 2009 Partajează Postat Ianuarie 29, 2009 Cam asta ar fi traful de UL 33% PRIZA UL SECTIUNE MIEZ 20cm2 preferabil E20 GROSIME PACHET 5cm(fereastra 20mm),carcasa doi galeti. Link spre comentariu
bogdan69 Postat Ianuarie 29, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2009 Multumesc valderama pentru promtitudine. Cand ma intorc in Bucuresti ma apuc de lucru. Voi incepe cu trafurile. Sper sa gasesc tola corespunzatoare in zecile de kg de trafuri pe care le am pe acasa. Daca nu gasesc exista vreo sursa de tole noi in tara sau in Europa? Link spre comentariu
VTP Postat Ianuarie 29, 2009 Partajează Postat Ianuarie 29, 2009 Pentru ca am facut rost de 4 buc. 6L6GC RCA (NOS cu anod negru), m-am decis sa facu un SE cu cate un 6L6, nu cu doua. Aceasta pentru ca din experienta proprie, am constatat ca, utilizand chiar tuburi perfect imperecheate, in scurt timp uzura nu este uniforma si, desi nu se constata acustic vreo problema, consider functionarea normala in clasaA ca suficient de buna fara tuburi in paralel, chiar daca puterea este limitata. o incinta cu SPL peste 93-95 dB/w/m rezolva integral problema puterii reduse, chiar pentru auditii in forta. In plus detalierea sunetului este NET superioara.Sper ca timpul destul de redus sa ma ajute in progrese pentru acest proiect. Trebuie sa decid inca unele detalii si sa mai procur transformatorul de retea adecvat.Bogdane, putem sa discutam pe tema asta! SUCCES! Link spre comentariu
bogdan69 Postat Ianuarie 30, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 Schema asta cum pare?Pentru clasa A se raman la tubul 813 pe care inca nu am finalizat-o. A ramas in conservare din cauza trafului de alimentare care nu ma satisface. E adevarat ca e cam periculos din cauza tensiunii anodice de peste 1000V. Si filtrajul pe care l-am incercat pana acum nu a fost suficient. Sa mai iesim din criza ca sa-mi permit condensatorii necesari. Link spre comentariu
VTP Postat Ianuarie 30, 2009 Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 @bogdan 69,CLASICA! Link spre comentariu
bogdan69 Postat Ianuarie 30, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 da, stiam ca-i clasica. ma sfatuiti sa incerc SE cu acest tub totusi? Sau gasesc o schema mai "speciala"? Puteti sa-mi faceti o sugestie? Link spre comentariu
VTP Postat Ianuarie 30, 2009 Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 Nu neaparat vreo schema speciala. La tuburi, schemele nu sunt decat mai mult sau mai putin clasice, nu se mai poate inventa apa calda sau cine stie ce schema care face nu stiu ce!Cu Gogu' am gasit multe scheme pana acum, cu 6L6GC sau 6P3S (echivalente). Stiu ca acustic, 6L6 si 6P3 suna mai bine (deschis) fata de EL34. Cum am probat, si nu am nevoie de mai mult, unSE este suficient chiar la incinte de 90dB/W/m. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 30, 2009 Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 Un UL (Ultralinear) Williamson O sa ai bass nu jucarie cind o sa o termini poate aflam impresii. Link spre comentariu
expert Postat Ianuarie 30, 2009 Partajează Postat Ianuarie 30, 2009 scheme cu 2 si 4 tuburi 6L6 http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... eitung.htm In loc de ECC99 merge fara probleme 6N6; Stabilizatorul integrat VB408 il poti inlocui cu un stab zener plus mosfet sau mai simplu cu o celula RC de filtraj spor la construit! Link spre comentariu
sebi_c Postat Februarie 8, 2009 Partajează Postat Februarie 8, 2009 Foarte frumoase tuburi! Intradevar, inainte de a face ceva este bine sa studiezi o configuratie cat mai detaliat. Pentru a face asta, in zilele noastre, poti face o simulare la ceea ce vrei de fapt. La ce este buna simularea, daca ea nu ofera solutia finala, adica amplificatorul? In primul rand te obisnuieste cu ideea pe care vrei sa o pui in practica. Inveti cum merg lucrurile, interactiv, fara sa expui la pericol componente si poti trage concluzii folositoare cand pui in practica respectiva solutie. Ca sa nu mai spunem ca-ti formezi un ochi practic la ceea ce trebuie sa te astepti. Eu daca asa avea tuburile respective, mai intai as face un contratimp normal in clasa AB1(fara curenti de grila), fara componenta ultraliniara. As opta pentru solutia cu negativare fixa ce este mai usor si eficient de abordat. Etajul defazor are o multitudine de solutii, din care cea mai usoara este montajul catodina (faza este pi intre anod si catod). Totusi cea mai eleganta mi se pare folosirea defazorului cu amplificator diferential. Avantajul pe langa frumusetea solutiei ar fi o amplificare importanta fata de catodina (A=1) si deci o distributie mai buna a amplificarii pe etaje si aceeasi impedanta pentru fiecare grila a tuburilor finale (nu atat de importanta pentru ca impedanta de intrare a finalelor este mare). Atentie la etajul diferential, care in mod normal cere o sursa de curent constant in catod pentru un semnal cat mai egal pentru tuburile finale. Se poate inlocui cu o simpla rezistenta de valoare ceva mai mai mare. In afara de aceasta topologie se poate opta pe mentinera grilei de potential fix, agatata la grila de atac cu o rezistenta (val mare) si decuplata cu condensator la masa. Aceasta configuratie asigura o buna polarizare a grilelor fata de catodul comun, nepermitand lucrul cu curenti de grila a defazolrului (catodul trebuie sa fie mai pozitiv fata de masa decat grila, deci grila mai negativa decat catod). Prin simulare la diferite tensiuni de negativare poti observa functionarea etajului final cu diversi curenti de mers in gol. Poti crea o directiva spice cu masurarea THD pe diverse noduri etichetate folosind directiva Four (de la Fourier). Asa ca poti face o clasa A sau AB si sa vezi diferentele THD (distorsiuni). Un lucru deloc de neglijat este analiza AC. Dupa ce vei pune reactia, care este un lucru extrem de benefic, vei putea observa banda de trecere si faza semnalului in diverse puncte si cel mai important, pe difuzor.Sa nu uitam ca reactia face un 741 sa mearga pana la 20KHz bine. Reactia face ca un amplificator sa amplifice, asa cum vrem noi, indiferent de variatia parametrilor tuburilor folosite. Ce ar fi ca din timp in timp sa tot reglam amplificatoarele ca tuburile se uzeaza. O analiza completa AC este cu bucla de reactie deschisa si inchisa. Ea ne poate arata daca amplificatorul nu devine cumva oscilator, urmarind variatia fazei, cat si castigul reactiei. Simularea inlocuieste in mare parte ore insemnate de lipit si testat, uneori facute fara vreun ajutor, dar nu inlocuieste montajul final si testele reale. Oricum simuland, am invatat destule despre amplificatorul nostru, iar cineva din exterior va fi mirat sa observe cum stim sa contracaram anumite disfunctionalitati. Pentru simulare se poate folosi LTspice, liber de pe http://www.linear.com/designtools/software/ltspice.jsp. Librarii de tuburi se gasesc pe internet, sau la cerere pot sa furnizez unele facute de mine. Daca este interes putem vorbi si despre problemele acestora, care din fericire nu sunt fundamentale. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum