valica Postat Martie 27, 2011 Partajează Postat Martie 27, 2011 Asa este mi-ati spus, am incurcat 32.768 khz cu 3.2768 mhz oricum si cu modificarea aceasta nu merge , daca realizeaza cineva acest proiect, oricare din variante si merge sa-mi spuna si mie secretul, dau o bere icon_jook Link spre comentariu
Nita Mihai Cristian Postat Martie 29, 2011 Partajează Postat Martie 29, 2011 Asa este mi-ati spus, am incurcat 32.768 khz cu 3.2768 mhz oricum si cu modificarea aceasta nu merge , daca realizeaza cineva acest proiect, oricare din variante si merge sa-mi spuna si mie secretul, dau o bere icon_jookLa ce variante va referiti? Link spre comentariu
bercioiu Postat Martie 29, 2011 Partajează Postat Martie 29, 2011 OK! Hai sa facem niste verificari sa ne lamurim ca partea de "hard" este in regula. Banuiesc ca stii in mare despre ce este vorba acolo in circuit. Hai sa simulam o secventa din circuit: 1. scoate din socluri pic-ul si 74141 2. alimentezi montajul 3. verifici cu voltmetru sa ai +5v pe pinul 14 al pic-ului si - (minus) pe pinul 12 la 74141 4. ia o bucata de sarma si infige-o in soclu pic-ului cu un capat la pinul 14 si celalalt capat la pinul 16, adica sa pui +5v pe rezistenta R25, care va deschide anodica pe primul tub din dreapta (al secundelor), verifica cu volmetru intre masa si primul anod (la R1) sa ai 170-180v. Daca ai tensiune, 5. mai ia alta bucata de sarma si infige-o cu un capat in soclul lui 74141 la minus (pinul 12) si cu celalalt capat plimba-te pe rand pe pinii 1,2,8,9,10,11,13,14,15,16 (tot in soclul lui 74141). Va trebui sa se aprinda in primul tub din dreapta (cel al secundelor) cifra corespunzatoare pinilor care-i tragi la masa ( cand strapul este intre pinul 12 si pinul 1, atunci se va aprinde cifra 8, strapul intre pinul 12 si pinul 2 se aprinde cifra 9 si asa mai departe ). 6. ca sa te muti pe celalalt tub (cel al zecilor de secunde) muta strapul din soclul pic-ului intre pinul 14 si pinul 15 (spre R26) 7. si repeti pasul 5 8. pentru al 3-lea tub strapul din soclul pic-ului este intre pinul 14 si pinul 17 9. si repeti pasul 5 10. pentru tubul 4 strapul la pic intre pinul 14 si pinul 11 11. si repeti pasul 5 12 pentru tubul 5 strapul la pic este intre pinul 14 si pinul 10 13. si repeti pasul 5 14. pentru tubul 6 (cel al orelor) pui strapul in soclul pic-ului intre pinul 14 si pinul 8 15. si repeti pasul 5 Daca se aprind lampile, atunci nu ramane sa verificam decat partea softului (sa nu fi gresit ceva la programare). succes! Link spre comentariu
valica Postat Martie 30, 2011 Partajează Postat Martie 30, 2011 Nita Mihai Cristian Ma refeream la viarianta cu ATtiny2313 sau AT89C2051. bercioiu Multumesc, am sa verific Link spre comentariu
Nita Mihai Cristian Postat Martie 31, 2011 Partajează Postat Martie 31, 2011 Nita Mihai Cristian Ma refeream la viarianta cu ATtiny2313 sau AT89C2051. bercioiu Multumesc, am sa verific Varianta cu ATtiny2313 am facut eu si merge foarte bine. Link spre comentariu
valica Postat Martie 31, 2011 Partajează Postat Martie 31, 2011 Am testat functionarea ceasului exact cum mi-ati spus si functioneaza foarte bine am 170v pe toti cei sase digiti (ora,minute,secunde), am conectat o lampa doar pe secundar si se aprinde toate cifrele tubului. Clar problema este picul, am sa mai programez odata, eventual cu alt programator. Link spre comentariu
bercioiu Postat Martie 31, 2011 Partajează Postat Martie 31, 2011 Am testat functionarea ceasului exact cum mi-ati spus si functioneaza foarte bine am 170v pe toti cei sase digiti (ora,minute,secunde)Sper ca nu ai tensiune 170v in acelasi timp pe toti anozii...Clar problema este picul, am sa mai programez odata, eventual cu alt programator.Trebuie sa ai grija sa setezi bine fusebitii: Internal oscillator 4 MHz , MCLR OFF, WDT OFF, LVP OFF, BROUT OFF, CP OFF, PWRUP OFFSucces! Link spre comentariu
bocxoa Postat Iunie 12, 2011 Partajează Postat Iunie 12, 2011 Buna O intrebare scurta, poate ma ajuta cineva, eu pe internet nu am aflat raspunsul, in cazul in care nu gasesc SN74141, in ce masura se poate inlocui cu un CDB442+Bf257, detin ceva placi, componente ale unui display realizate cu CDB490 + CDB442 + BF257 + Z590M, placile sunt realizate de ICSPM in 1981, din cate am studiat eu chiar nu ar fi probleme sa fac aceasta modificare, poate cineva mai experimentat ma poate lamuri. Va multumesc Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iunie 13, 2011 Partajează Postat Iunie 13, 2011 442 si 74141 sant decodoare BCD decadice,in principiu trebuie merga,dar cu adaptarea tensiunilor(BF-uri).In orice caz ,studiaza si foia de catalog a lui CDB442,o gasesti in Agenda Electronistului publicata in subforumul 'Carti in format PDF' ; 74141 e http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 74141.html . Link spre comentariu
bocxoa Postat Iunie 14, 2011 Partajează Postat Iunie 14, 2011 Mersi tyc de raspuns, agenda electronistului nu am aflat-o, dar sunt sigur ca se poate inlocui, dar acum am o alta nelamurire legata de principiul de functionare, pic-ul da semnal binar pe cele patru iesiri abcd, decodorul decodifica semnalul, din cate am vazut prin functia SI negat, daca bine mai retin eu treburile astea, ca in urma cu multi ani le-am invatat (asta in cazul cdb 442). 442 aplica semnal logic, +5v pe iesire in baza BF257 care intra in conductie si pune la masa Katodul lampi nixie. Picul prin iesirile CS1- CS4 aplica semnal pe baza MPSA 42 care va alimenta anodul lampi nixie.Intrebarea e cum se formeaza patru cifre diferite pe cele patru lampi, de exemplu 1234, sau semnalul e dat pe rand pentru fiecare lampa in parte la o frecventa suficient de mare pt a pacali ochiul ca e stabil?, alta explicatie nu amceva in genul pentru prima lampa sa indice 1 - CS1 - 5v, A-0, B- 0, C- 0, D - 5v, a doua lampa sa indice 2 - CS2 - 5v, A-0, B- 0, C- 5v, D - 0v, ............trecerea prin diferitele stari e data de cuartul de 3,276mhzDaca nu e bine gandirea va rog sa ma lamuriti, dupa cum am mai zis chesti de genul asta doar sumar am invatat ca parte din aplizcatia lui Z80.Va multumesc. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iunie 14, 2011 Partajează Postat Iunie 14, 2011 Aici m-ai pierdut,lampile Nixie lucreaza intr-un mod necunoscut mie,dar procedeul descris/presupus de tine e un standard(multiplexare) la afisoarele cu led; se foloseste inertia retinei pt a afisa o imagine(1234) in mod secvential,iar aceasta sa apara stabila. Link spre comentariu
Vizitator vla_dut Postat Iunie 15, 2011 Partajează Postat Iunie 15, 2011 am realizat si eu un ceas din acesta cu 16f628a dar se pare ca nu merge, nu afiseaza intro ordine corecta se schiba cifrele repede si suna de nebun cate odata se pare ca este o problema de soft inrest am respectat si am verificat tot daca ma poate ajuta cineva cu softul corect fac o cinste. Multumesc! Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat August 20, 2011 Partajează Postat August 20, 2011 Intrebarea e cum se formeaza patru cifre diferite pe cele patru lampi, de exemplu 1234, sau semnalul e dat pe rand pentru fiecare lampa in parte la o frecventa suficient de mare pt a pacali ochiul ca e stabil?, alta explicatie nu amceva in genul pentru prima lampa sa indice 1 - CS1 - 5v, A-0, B- 0, C- 0, D - 5v,a doua lampa sa indice 2 - CS2 - 5v, A-0, B- 0, C- 5v, D - 0v, ............trecerea prin diferitele stari e data de cuartul de 3,276mhzTreaba este foarte simpla:- quartul transmite pasii ( tactul ), se executa o instructiune pe fiecare pas- procesorul transmite pe iesirile BCD codul pentru o cifra- 74141 decodifica si trimite semnal pe pinul corespunzator de iesire- tubul nixie afiseaza cifra corespunzatoareAcuma, daca fiecare tub nixie are propriul lui 74141, atunci afisarea este in timp real.Se mai practica si afisajul multiplexat, un 74141 la care se conecteaza in paralel cele 4 tuburi nixie, iar procesorul comuta alimentarea anodica a fiecarui nixie.In principiu, este sistemul identic cu afisarea pe led-uri, cu mici diferente date de tensiunea mare de alimentare a tuburilor nixie. Link spre comentariu
bercioiu Postat August 21, 2011 Partajează Postat August 21, 2011 am realizat si eu un ceas din acesta cu 16f628a dar se pare ca nu merge, nu afiseaza intro ordine corecta se schiba cifrele repede si suna de nebun cate odata se pare ca este o problema de soft inrest am respectat si am verificat tot daca ma poate ajuta cineva cu softul corect fac o cinste. Multumesc!Daca ne spui despre ce schema este vorba nu va mai trebui sa apelam la o ghicitoare sa ne lumineze... Link spre comentariu
nonoda Postat Iulie 5, 2014 Partajează Postat Iulie 5, 2014 Imi cer scuze pentru interventie, insa un ceas cu nixie (ce-i drept, nu cu tuburi atat de mici) ce are si secundar se gaseste la acest link.Softul pentru pic il gasiti la "more details" in josul paginii.Daca tot ai inceput sa descrii proiectul, poasteaza si schema, cablaj, firmware...tot tacamul. Link-ul se afla postat la descrirea proiectului.bogdan buna am o nelamurire, la schema din link, nu am decodorul 4028, dar am unul rusesc dedicat tuburilor nixie,oare trebuie modificat si softul picului pt alt decodor, Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum