mitescu Postat Ianuarie 28, 2009 Partajează Postat Ianuarie 28, 2009 Pentru MPP-urile bipolare care au curentii pe faza pana la 750mA se pot utiliza circuitele TCA3727, cu caracteristici destul de bune in comparatie cu L297.Avantajul utilizarii acestui integrat este asigurat de doua aspecte:- nu necesita inca un CI, ptr comanda-are 4 trepte de "steps" : Full, half, quarter si mini-stepDezavantajele pe care le-am constatat (fata de L297+L298) sunt:- necesita comanda mai complicata (6 semnale)- curent prea micSi acum vine intrebarea :Avand in vedere ca o serie destul de larga de MPP-uri necesita curenti de pana la 1,5A, a incercat cineva sa cupleze doua TCA3727 in paralel pentru marirea curentului suportat ?In caz afirmativ, ne poate spune cum a echilibrat curentii ptr fiecare CI ? Link spre comentariu
florins Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 Dupa parerea mea este gresita abordarea cu CI puse in paralel, atunci cand exista CI care rezolva problema mult mai rezonabil. Ca exemple: A3977 (Allegro) cu 2.5A pe faza pana la 35V http://www.allegromicro.com/en/Products/Part_Numbers/3977/ sau TB6560AHQ (Toshiba), cu 3.5A pana la 40V http://www.toshiba-components.com/motorcontrol/pdfs/TB6560AHQ_AFG_E_2003_20080407.pdf. Nu stiu cum livreaza Farnell, dar pretul este rezonabil pentru ambele drivere, 6.5 euro pt. A3977 si 13 euro pt. TB6560 (la o bucata). Succes! Link spre comentariu
florins Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Referitor la TCA3727:Din pacate, utilizarea lui fara un microcontroller este destul de dificila. Atasez mai jos o tabela de control pentru micro-stepping la 1/12 si se vede imediat ca este dificil de controlat. Daca se doreste comanda cu pasi intregi, atunci TCA3727 este quasy-OK, altfel este dificil si ineficient de utilizat. Pinii I10/I11/I20/I21 sunt destinati din proiectare pentru evitarea incalzirii motorului, nu pentru micro-stepping, desi se pot utiliza si asa. Utilizand pinii respectivi pentru micro-stepping, circuitul nu mai poate reduce curentul prin motor la repaos.Pentru a pune doua circuite TCA3727 in paralel, teoretic numai (adica eu nu am incercat si nu cred ca voi incerca curand asa ceva), trebuie sa se foloseasca o sursa exterioara de tact (pentru sincronizarea chopperelor din cele doua circuite - pinul 4), pinii de intrare trebuie legati toti in paralel (adica I10 de la IC1 impreuna cu I10 de la IC2, Ph1 de la IC1 impreuna cu Ph1 de la IC2, etc.), iar la iesire trebuie aplicate regulile de punere in paralel a tranzistoarelor FET pentru egalizarea curentilor (practic, niste rezistente de valoare mica ~0.5 ohmi in serie cu fiecare din iesirile celor doua integrate - mentionez ca aceste rezistente reduc din eficienta circuitelor).Ca urmare, alternativa folosirii unul circuit specializat care are ca intrari doar STEP/DIR sau CW/CCW este mult mai fericita. Link spre comentariu
mitescu Postat Februarie 7, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2009 Da, intradevar , trebuie comandat cu un microcontroller. Mie mi se pare un avantaj , nu dezavantaj.De asemenea este adevarat ca exista circuite mult mai bune si cu puteri mai mari, asta nu insemna ca nu pot sa fac actionari in modul paralel. Mai ales ca am o "caruta" de TCA3727. In schimb, daca tot utilizez un microcontroller, pot sa ii fac si controlul curentului de repaus. Punerea in paralel prin intermediul unor rezistente , am incercat-o. Problema care apare este ca NU se egalizeaza curentii pe cele doua circuite. La single step nu este nicio problema. Insa cand se trece la microstep, curentii nefiind egali , palierele de curent nu sunt unde trebuie. Efectul este ca un step nu se divizeaza in mod corect.Eu personal o sa mai studiez.Daca , totusi, cineva a rezolvat problema, astept o sugestie. Link spre comentariu
florins Postat Februarie 7, 2009 Partajează Postat Februarie 7, 2009 Ati incercat si folosirea oscilatorului extern pentru chopp-are? Efectele pot fi total neprevizibile daca nu sunt sincronizate cele doua circuite...Si totusi, cum puteti controla curentul de repaus daca folositi micro-stepping-ul? Din cauza faptului ca palierele de curent sunt la 33%, 66% si 100%, practic nu vad cum se poate sa reduceti curentul proportional prin cele doua faze (ca sa nu aveti schimbare de pozitie) atunci cand aveti, de exemplu 66% faza 1 si 33% faza 2. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum