Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizatoare 78LXX contrafacute

Postări Recomandate

De curand am folosit niste stabilizatoare integrate 78L05 intr-o aplicatie mai pretentioasa la zgomotul pe alimentare.Am avut 2 tipuri:unul original si altul pe care il banuiam ca este contrafacut. Amandoua furnizeaza 5V dar coeficientul de stabilizare si rejectie a riplului nu mai este identic.Le-am testat la 12V redresati monoalternanta + filtraj de 15uF.Banuiesc ca si curentii maximi de sarcina sunt diferiti.Sarcina a fost un LED.Masuratorile le-am facut in conditii identice.Osciloscopul este pe 20mV/diviziune.Concluzia o puteti trage din poze.Fara Miva... :bataie

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Ceva nu e in regula.Nu specifici ce rezistenta de limitare avea ledul, dar daca sa presupunem ca aveai 10mA prin led, cu 15uF filtraj monoalternanta, riplul de intrare ar fi de 13V. In realitate nu ajunge la 13V ptr ca tensiunea intrare/iesire scade prea mult, LMul se satureaza si iese din stabilizare. Deci e normal sa scoata riplu ptr ca il infometezi. Nu are legatura ca e "chinezarie".Daca esti amabil, descrie schema completa, inclusiv conectarea ledului; nu specifici daca si ce rezistenta ai pus in serie. De asemenea, posteaza forme de unda inainte si dupa LM si mentioneaza si setarile osciloscopului. Daca tensiunea de intrare scade sub 7V, nici un LM7805 nu mai stabilizeaza, indiferent de unde e.In experienta mea, in multe cazuri, functionarea dubioasa a unui dispozitiv este datorata unei erori de utilizare, nu faptului ca "e chinezarie". Cred ca se apeleaza prea des la chestia cu chinezaria ...Cirip

Link spre comentariu

Problema e ca cele doua integrate au fost testate in conditii identice si rezultatele au fost diferite.Transformatorul este din "Gloria" si are 12V.In imagine este osciloscopul conectat pe condensatorul de 15uF(in sarcina).Este setat pe 2V/div si 5ms.Ledul are rezistenta de limitare de 330 .Intrarea/iesirea integratului este decuplata cu cond. MKT 0.22uF.Daca doriti putem schimba datele problemei, astept pareri. Later edit:Intre timp am marit filtrajul la 100uF.Riplul pe condensator a scazut de la 8Vvv la 4Vvv.Sarcina a ramas ledul cu rezistenta de 330.Acum nu mai pot masura riplul de iesire la integratul original.La cel contrafacut riplul inca se poate observa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări