Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din nou despre Litiu ion

Postări Recomandate

De o vreme testez elementi de litiu: am recuperat 2 din packul de la laptop si inca unul de telefon. Pina acum i-am incarcat simplu, in cc cu lm317 pina la 4.1V, decuplati cu un releu si tinuti la 4.1V tens constanta, fara probleme de caldura sau altele. De curind am dat de asta http://www.shdesigns.org/lionchg.html

A mai fost postata. Arata interesant dar nu-mi dau seama cum functioneaza... daca functioneaza. Pt ca aici nu vreau sa risc, poate sa-mi zica cineva daca e ok schema, sau daca a testat-o,sa ma apuc si eu?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Merge. Cirip

Tnx! facut, testat, (desi doar banuiesc cum functioneaza) tine curentul constant pina la 8.3V cit am reglat-o. Am citit linkurile de aici si ce-am mai gasit, dar mai indraznesc cu citeva nelamuriri: in momentul in care a atins pragul setat de 8.3V, in ce proportie se considera incarcata? si dupa aia cit ar mai trebui, sau cit se poate lasa in continuare?
Link spre comentariu

Circuitul ala este o simpla sursa de curent constant.

La aplicarea tensiunii, la intrare, U1 este complet deschis, lasand sa teaca tensiunea,

Odata cu aparitia unui consumator la bornele de iesire, curetul este sesizat prin tesiunea care cade pe R1. Cand atinge circa 0.7V se deschide tranzistorul Q1. Acesta pune la masa pinul de control al U1 reducand tensiunea de iesire pana ce curentul atinge valoarea reglata din potentiometru.

Potentiometrul regleaza curentul la iesire aducand pinul de comanda catre cel de iesire, reducand astfel tensiunea de comanda si in final curentul debitat.

U1 se comporta ca un rezistor reglabil, comandat de Q1, care la randu-i este comandat de tensiunea aparuta pe R1.

O sursa similara, mai simpla dar nonreglabila este asta.

Stiam ca Li-ion-urile se considera incarcate la 4.2V si goale la 2.8V.

Vezi ca 'elementul' de la telefon e protejat. Adica are circuitl de protectie atasat, care il va decupla daca tensiunea depaseste sau scade sub nivelele stabilite. Daca faci cumva ca incarcatorul sa se deconecteze cand nu mai sesizeaza sarcina, e gata incarcatorul automat.

De exemplu, un tiristor inseriat cu acumulatorul iar poarta lui comandata cu un microintrerupator.

Ii dai un impuls pe poarta, dupa ce ai conectat acumulatorul si cand acumulatorul se deconecteaza singur, gratie circuitului propriu, tiristorul ramane fara curent si se blocheaza.

Atunci cand tensiunea pe element scade sub threshold-ul circ. de protectie si reintre in normal (imediat dupa deconectare) acumulatorul nu mai primeste curent.

Link spre comentariu

Eu l-am pus la 2 elementi recuperati de la laptop (din 8, 2 erau ok). Erau deja inseriati asa ca i-am lasat si le-am dat 8.3V. La sursa asta curentul depinde de R1 iar tensiunea de R2 si R4. Practic din semireglabil am reglat 8.3.Am incercat sa vad ce face circuitul din acumulatorul celularului, dar n-am reusit. Eu cautam ceva modificari de tensiune pe cei 2 pini cara apar pe linga +/-. Asta ar insemna ca bateria debiteaza curentul pe + si se incarca pe unul din cei doi auxiliari? Care din cei 2 ar trebui sa-l caut?

Link spre comentariu

Topicul asta e chiar culmea nesimtirii. Pui o schema si mai si spui ca a mai fost pusa, s-a discutat de 100 de ori in 1000 de topicuri despre incarcarea Li Ion dar tu, ca esti mai cu mot, trebuie sa mai deschizi un topic. Ma duc sa-mi iau pastilele, ca asa rau m-ai enervat :sparge: :bataieTe durea la basca daca inviai un topic mai vechi si continuai discutiile acolo? Eventual ala pe care ti l-a sugerat ovidanie? Cum crezi ca ar fi mai util, un topic in care un subiect sa aiba cap coada, sau 10 subiecte pe care poate daca le citesti de 10 ori reusesti sa incropesti un cap si o coada?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări