Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie la cresterea / scaderea tensiunii retelei

Alinux

Postări Recomandate

Salut!Ma tot gandesc cum sa fac un montaj care atunci cand tensiunea retelei creste peste o anumita limita (250v) sa imi decupleze consumatorii alimentati la retea.O idee ar fi compararea tensiunii de la retea cu o tensiune de referinta. Pentru asta nu stiu sigur daca exista circuite specializate, asa ca m-am gandit sa folosesc un amplif operational pe post de comparator. Tensiunea retelei este coborata la o tens de 12v care redresata si filtrata, se aplica pe o intrare a amplifului operational, in timp ce la cealalta este aplicata tensiunea de referinta. Nu stiu cat de bine va functiona la punerea in practica.Astept alte idei.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• csl1131

3

• Alinux

3

• Murcielad

2

• cirip

2

Top autori în acest subiect

Vizitator geopalade

Eu as folosi un traf de 12V, un filtru trece jos cu t=0,5-1s, doua detectoare tip TL 431 unul reglat la 12x1,2 si celalalt la 12Vx0,8 si un comparator cu "fereastra" conectat la cele doua detectoare. Iesirea comparatorului comanda un releu cind tens e ok.

Link spre comentariu

hm...la fulgere, sau spik-uri tot nu te ajuta cu nik...si de obicei nu urca atat....nu e mai usor/simplu ca sa pui doar niste diode zenner in serie ca sa ajungi pe la vreo 240V, si la tensiunea aia sa iti deschida un releu...(care deschizandu-se, deschide si el un circuit, intrerupand tensiunea de la reta la consumatorii respectivi...)totusi 240V e mult....poate 235V....daca nu chiar 230...ca astea electronice daca e > 230..nu e bine pt ele...deci..230,nu 250!!! ca la 250 mai bine ai pune 500V, tot aia e..mai ales la tv-uri, calculatoare, sau ceva de genul asta

Link spre comentariu

pa calculatoarele/tvurile au condesatori de 400V sau 2 de 200V ... 500V redresati vin vreo 700Vcc deci sar condesatorii si tranzistorii care tot pe la 400 sunt :roll: la 250V nu cred sa aibe ceva ! eu am acum in priza 232V deci nu e departe :roll:

Link spre comentariu

mersi de raspunsuri... acum, deoarece sunt extrem de ocupat ( am deadline la un proiect) nu am timp sa concep o schema... ma gandeam ca poate imi dati voi un link de ajutor :)

Link spre comentariu

pa calculatoarele/tvurile au condesatori de 400V sau 2 de 200V ... 500V redresati vin vreo 700Vcc deci sar condesatorii si tranzistorii care tot pe la 400 sunt :roll: la 250V nu cred sa aibe ceva ! eu am acum in priza 232V deci nu e departe :roll:

hm..ori 3 multimetre la mine toate-s stricate, ori la mine tensiunea nu a depasit(cand am masurat, mai demult eram cam..nebun, si mai masuram din cand in cand..) si mai mult de 224V nu am prins....si dinaia ziceam de 230V. cel putin la mine asa sta..< 230V...daca prin alta parte e mai mult..nu stiu...cum nu stiu daca merge sau nu pe la 150V calcul sau TV-ul... cum ziceai tu..poate merge.. ca scrie pe ele 220-230V...deci daca admitem un 5% rdiferenta de tensiune..nerge linistit la 250..poate ai dreptate...si eu zic ca tot e mai simplu cu niste diode zenner... cand tensiunea > tens de strapungere..-> se activeaza releul, care deconecteaza ...nu e mai simplu asa???? si oricum tot la fel functioneaza...
Link spre comentariu

e mai simplu cu niste diode zenner... cand tensiunea > tens de strapungere..-> se activeaza releul

Daca diodele sunt de 240V, cum spuneai, cred ca tensiunea va fi mai mare decat tens de strapungere cam de 50 sau 100 de ori (depinde de schema de conectare) pe secunda :) chiar si la o tensiune normala a retelei. Varful sinusoidei la o tensiune efectiva de 220V ajunge la 311V. De fapt de asta si "creste" tensiunea cand filtrezi cu cond. Eu as vota pentru varianta lui Alinux.Cirip
Link spre comentariu

da.bun asa o fii..nu stiu..oricum eu am vazut la cineva care si-o facu asa, si schiar mergea..mi-o demanstrat cu un ridicator de tensiune(autotransformator,la care puteai sa modifici tensiunea la iesire pama la 360V...)si chiar si mergea..cand depasea o anumita limita..de inchidea releul..cand dadea inapoi, sub limita aia..se decupla...asta a fost mai demult, acu vreo 3 ani....si erau numai vreo 2-3 diode normale, un condensator, si diode zenner, ca sa poata sa fie la tensiunea aia asa mare....si o rezistenta, parca, si atat... ziceam ca poate e mai simplu asa...dar..faceti cum vreti....

Link spre comentariu

A, daca redresezi si pui diodele zenner dupa, varianta ta e valida. Eu intelesesem ca pui zenerele direct la priza, pe alternativ. Totusi as vota ptr varianta Alinux ptr ca lucreaza cu tensiuni mai mici, deci e mai putin periculoasa. Dar dpdv tehnic, ultima varianta propusa de tine cred ca e functionala.Cirip

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

OFFTOPIC csl1131, apropo, eu am obs. ca tensiunea retelei e deja de 230V (si cea de linie de 400-410V)...au marit-o astia de la electrica pt. un motiv cam de neinteles...poate vor sa le faca vanzare la cei ce ofera aparatura electrocasnica :)...

Link spre comentariu

mee too....Vara ...frumos afara In vacanta... ma simt bine ..pana pun in priza amplificatorul :evil: ......iese fum de ce?! ...in loc de +/- 35 am +/- 40 (traf 400w)...de ce din nou....?!!!!!!! :evil: :?: masor tensiunea la priza cu multimetru de bazar... 246v ! cum naiba e posibil ?! iau iau multimetrul cel bun Monacor ...246 ft***** ****DOAR aveti grijaAm dat tel la baieti si au venitsi mi-au zis ca nu au luat aparatul de masura la ei :roll: sa innebunesc...le masor cu aparatul meuu.. VOM REVENI !!! pe drq au mai venit...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări