Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator de frecventa 0-300Hz

Siconi

Postări Recomandate

Caut de ceva vreme pe net si nu gasesc o schema de generator de impulsuri. Am nevoie sa pot genera impulsuri de la 0 la 300Hz, cu pasi in cate 10Hz sau variatie liniara. Mentionez ca nu am nevoie de o frecventa mai mare decat cea specificata. Forma impulsurilor la iesire ar trebui sa fie dreptunghiulara, sa imite deschiderea si inchiderea unui contact de releu (sa zicem).Ma puteti ajuta si pe mine cu o schema pentru acest mic montaj?M-am chinuit sa fac ceva cu 555 dar nu reusesc sa obtin scala mentionata. La maxim ating si 3.125 Hz, ceea ce imi da peste cap planurile. Poate reusiti voi sa calculati relatia cum trebuie.Multumesc.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Siconi

4

• mrt

3

• bassbox

2

• mitescu

1

Top autori în acest subiect

De regula , 0 Hz Nu exista . Specifica ce minim vrei 0,1 ; 0,01 ; 0,001 etc dar nu 0cel mai simplu mod de a genera asa ceva este cu un XR 2206 ( analogic ) sau mai elegant cu un microcontroler ( mai ales ca vrei impulsuri si nu alte forme de unda )

Link spre comentariu

De regula , 0 Hz Nu exista . Specifica ce minim vrei 0,1 ; 0,01 ; 0,001 etc dar nu 0cel mai simplu mod de a genera asa ceva este cu un XR 2206 ( analogic ) sau mai elegant cu un microcontroler ( mai ales ca vrei impulsuri si nu alte forme de unda )

De unde regula asta? Convertizoarele de frecventa de ce au 0Hz? 0Hz inseamna trecerea nici unui impuls, doar montinerea unei latimi de ZERO, practic inseamna nici un semnal. Ar putea fi echivalent cu un curent de valoare "0" .Ca idee, e vorba despre o plita electrica. Avand asta in vedere, plita trebuie sa functioneze altfel incat sa pot regla temperatura ei de la ZERO la maxim, si spun ZERO pentru ca trebuie si oprita. Nu o pot lasa cu 0.1Hz... inseamna consum inutil si o insesizabila incalzire inutila de asemenea. Eu imi doresc ca montajul asta sa o poata opri complet cand selectez OFF (sa zicem) si sa variez de la acest punct de plecare cu puterea pana la 100%.N-am cerut in mod express impulsuri. Vreau doar sa pot regla puterea plitei, a celor 4 ochiuri individual (voi face cate un montaj pentru fiecare ochi de plita).Hai ca am mai explicat o data ce urmaresc. Vad ca nu a gasit nimeni nici o schema prin colectia lui... offff. Mersi oricum ca va straduiti sa ma ajutati.
Link spre comentariu

Da , ai dreptate. FILOZOFIC vorbind exista si 0 Hz . Dar asta poate insemna SI UNDA CONTINUA ( in fizica se numeste Curent Continuu) , deci nu neaparat lipsa curentului.Nu stiam ca pentru a controla temperatura unei PLITE electrice e necesar un GENERATOR de IMPULSURI . ( asta suna mai mult a tehnica de laborator ) . Pentru ce vrei tu , se foloseste cu succes ( dar DOAR ca element de VARIATIE a curentului ) un asa zis VARIATOR cu TRIAC. Asta daca plita cu pricina e alimentata la o retea de c.a. ( curent alternativ ) . Daca insa alimentarea se face in c.c. se foloseste o tehnica numita PWM ( modularea impulsurilor in durata) dar asta e un lucru mult mai complicat si foarte costisitor.Apropo de relee : un releu de putere cam ca cel pe care ai de gand sa-l folosesti la plita NU poate functiona cu timpi atat de mici de comutatie. Chiar si la 100HZ ori ramane neclintit ori cu contactele lipite. Cand vrei sa folosesti o componenta , fie electrica sau electronica , cauta foaia de catalog sa vezi cum a fost gandita si pentru ce.Nu vad unde ai mai "explicat o data ce urmaresti"Bafta !

Link spre comentariu

Ceea ce vrei tu sa faci te va costa mai mult ca o plita care are reglaj de putere din fabrica.Teoretic colegii au perfecta dreptate cu PWM, trecere prin zero,perturbatii radioelectrice etc, dar pentru aplicatia de fata trebuie ceva ieftin.Si nu-ti trebuie reglaj de la 0, sub 10-20% din putere plita este inutilizabila in practica.

Link spre comentariu

Sunt de acord ca sub 20%, sa zicem, nu voi avea nevoie niciodata. Bun. Stiu ce e PWM si la ce foloseste, nu stiu sa-l construiesc.

mrt, am mai explicat inca o data pentru ca nici tu nu ai inteles sau citit tot. Am precizat ca plita foloseste 230Vac, deci e o tensiune monofazata, in componenta alternativa.

Un zero e normal sa am ca sa pot taia curentul complet. Nu am zis ca neaparat impulsuri... altcineva a fost cu ideea si eu am zis ca e buna fiindca stiu cum functioneaza, dar nu stiu s-o construiesc.

Revin cu ideea de la inceput: TEORIE STIU, PRACTIC NU AM EXPERIENTA SA INTOCMESC SCHEMA NECESARA! Cheltuiala o lasati pe seama mea. Voi ajutati-ma cu o schema VALABILA!

Asta e tot ce cer de la inceputul acestui topic. Inca astept pe careva sa se indure sa nu mai scrie ce idei ar avea el, ci sa imi furnizeze o amarata de schema. Reamintesc ca e vorba de un consum de 2.5kW. Multumesc anticipat. Multumesc si celor ce incearca sa isi dea seama ce vreau sa obtin. Poate iese ceva din proiectul asta.

Link spre comentariu

Trag concluzia ca EU nu vad toate conversatiile : UNDE ( la ce data si ce ora ) ai "precizat ca plita foloseste 230Vac" ? Pentru ca de citit , citesc ATENT TOT si JUDEC inainte de a scrie.Si apoi , cine ti-a dat IDEEA de ce nu ti-a spus si CUM se realizeaza ?Vorba colegului bassbox : la cat va costa mai bine cumpara o plita gata facuta : e mai sigura si nu iti mai trebuie experienta.

Link spre comentariu

Mea culpa, domnilor... imi cer mii de scuze. Am mai deschis un topic pe o alta problema si cred ca le-am incurcat. Va rog sa iertati neatentia mea, se datoreaza gripei si durerilor de cap destul de greu de suportat. Dar va multumesc pentru ajutor si colegialitate.Treaba cu generatorul am rezolvat-o intr-un mod mai putin costisitor. Am reusit sa calibrez un oscilator cu 555 ca sa lucreze in plaja 11-297Hz. e arhi-suficient pentru a simula frecventa unui contact-platina la o aprindere electronica CDI. Mersi inca o data.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator gogu_tractoristu

Mea culpa, domnilor... imi cer mii de scuze. Am mai deschis un topic pe o alta problema si cred ca le-am incurcat. Va rog sa iertati neatentia mea, se datoreaza gripei si durerilor de cap destul de greu de suportat. Dar va multumesc pentru ajutor si colegialitate.Treaba cu generatorul am rezolvat-o intr-un mod mai putin costisitor. Am reusit sa calibrez un oscilator cu 555 ca sa lucreze in plaja 11-297Hz. e arhi-suficient pentru a simula frecventa unui contact-platina la o aprindere electronica CDI. Mersi inca o data.

Poti pune schema te rog ?
Link spre comentariu

Pentru consumatorii mai mari mi se pare normal sa se utilizeze comanda in impulsuri, deci un PWM cu frecventa de la 0.1Hz pe la vreo 10Hz.Variatoarele de putere "cu triac" (denumirea mai coercta cu intarzierea fazei) pot produce perturbatii in retea, datorita cuplarii consumatorului intr-un moment cand tensiunea nu este aproape de zero.ceea ce nu inteleg este de ce este necesara o fercventa de 300Hz?Si de ce trebuie variata frecventa si nu factorul de umplere?

Link spre comentariu

Eu am nevoie de un generator in jur de 300 Hz sa-mi comande un turometru diesel de la un utilaj. La 327 Hz ar trebui sa-mi indice 1500 rot pe minut ceea ce ar duce la inregistrarea de ore in continuu sa ajung cu el la ce scrie in foi.

Link spre comentariu

Eu am nevoie de un generator in jur de 300 Hz sa-mi comande un turometru diesel de la un utilaj. La 327 Hz ar trebui sa-mi indice 1500 rot pe minut ceea ce ar duce la inregistrarea de ore in continuu sa ajung cu el la ce scrie in foi.

:101 Am reusit! Prin tatonari am descoperit valorile: C3=0,047; R2,R3= 33 K semireglabil 22K. Cu marirea valorilor C3=0,22 si rezistente la 2mega se poate comanda chiar releu de semnalizare. Scuze de off topic dar, poate mai are cineva nevoie :sparge:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări