Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

totul despre puterea difuzoarelor

GigiZ

Postări Recomandate

Oameni buni eu sunt de parere cu voi dar pentru mine sistemul de referinta e altfel... adica difuzorul meu de 20 electric suporta puterea voastra de 40w rms chiar si mai mult cu un filtru corespunzator .

Atunci cand eu iau in mana un dif de 40w electric unii din voi ati fi tentati sa ziceti ca e de 80-100W rms si va intreb daca are cineva idee de ce pe cele vechi scria 20 VA 40VA etc..?! voi cand calculati puterea rms aveti formula Vrms=radical din P(putere)*Z(impedanta dif) asa si de aici masurati tens pe iesire si calculati puterea da?! dar amperajul ce faceti cu el?! lamuriti-ma si pe mine ca pe aici m-am oprit si eu..(cica pe iesire amperajul poate varia prea mult ajungand usor de la 2 la 10A si va mai intreb de ce cand puneti in paralel tranzistori va creste puterea si putem sa continuam....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• GigiZ

8

• Sharky

6

• Mircea Bartic

4

• LUCI

3

Top autori în acest subiect

hh am uitat sa mai pun o intrebare mai mult retorica :)

aveti un difuzor de 20VA cu bobina si magnetul standard si bagati sa zicem 70w rms pe el se aude tare ..nu?! si il puneti pe unul cu bobina de 40VA normal ca cel mai mare se comporta mai bine logic nu ?!si ideea e ca fiecare difuzor poate ssa scoata o putere a lui fixa si nu mai mult la fel ca la transformatoare :de pe un traf de 100w nu poti trage 200w asa si la difuzoare bobina aia nu poate transforma puterea aia electrica mare intr-o una mecanica pt ca nu are de unde ....si eu vb de difuzoare normale nu de cele facute de firma nustiucare... asa ....ia luati un link sa va potoliti

http://www.jblpro.com/srx700/SRX700_Fla ... /home.html

apasati technology si dati continue

Link spre comentariu

hai ca am hotarat sa o las balta EU am un cipset ars pe creierr si nu mai gandes bine... ca doar nu sau chinuit 1000 de ingineri sa scoata o formula pe care sa o contrazic eu .... doar ca eu nu sunt pregatit sa o accept

Link spre comentariu

DAr amperaju ala nu e tot i=u/z? .....'deci nu e tot in functie de tensiunea de intrare?de variat variaza pt ca z nu e constant...se schimba odata cu frecventa, dar nu prea mult...Puterea aia e cea disipata de rezistenta bobinei P=U*I=U^2/R=i^2*R....lasa-l tu pe amperaj sa varieze cat vrea..ca tot valoarea medie o pui in formula...pai chiar aia e ...ca nu o transforma in putrere mecanica...intra in el watti multi dar peste 95% din ei se transforma in caldura....

Link spre comentariu

tu probabil vrei sa vb de maximul fizic...ala apare cand se atinge limita mecanica a cursei difului....care o atingi numai la frecvente joase, dar la 400Hz..sa zicem..nu prea ai cum sa atingi limita aia si acolo poti pompa putere pana ia foc bobina, ca mecanic nu are ce sa se strice (eventual incalzirea bobinei sa descleieze ansamblul)Si sa o luam babeste..daca tu ai un amplif de 100W in 4 ohmi si legi un dif de 4 ohmi la el si bagi pe intrare un sinus si dai la maxim(fara sa saturezi ampliful) atunci in dif intra 100W...nu? Daca diful nu ia foc atunci inseamna ca i de cel putin 100W

Link spre comentariu

tot ce am incercat sa va explic a fost degeaba daca voi sunteti caposi nu am ce sa va fac...am mai spus eu nu vb de difuzoarele profesionale din tarrile calde ci doar ce are lumea pe acasa ,dar daca tu ai cash sa itti iei dif la 1000 de euroi.... cred ca ce vreau sa zic e "pasarea malai viseaza"Daca vreti sa un difuzor profesionist in iasi de bass de 14 cm de la jbl mergeti la general sistems cu 1,6mil ca asta e pretul de 4ani de zile de cand il tot vad si va garantez eu ca ati facut o alegere bunaacum mi-am procurat 2 difuri de 100w "nominal" rusesti au 18 cm cu bobina de 8 ohmi bobina are fi-ul de 50mm magnetul are h=2,5cm l=13cm(numai magnetul) incinta trebuie sa o fac si va avea 75 de litriam bagat tda 7294 si se aude dragut...fara corector fara nimic pe o carcasa de probasi acum intrebare ia ziceti-mi cate "mii de watti" deai vostri are dupa parerea voastra?!arata aproximativ ca cel din figura de mai sus(difera doar suspensia)

Link spre comentariu

Exista mai multi factori care determina puterea maxima pe care o poate suporta un difuzor, iar dimensiunile bobinei, e doar unul din ei.

arata aproximativ ca cel din figura de mai sus(difera doar suspensia)

hai sa fim seriosi, nu poti compara un difuzor din Bazar din Iasi, cu bobina facuta din sarma de CuEm normala si lipita cu lac de mobila (intamplator il cunosc pe tipul care le aduce , cumparam de la el dustcap-uri ), cu monstrul acela care are in componenta lui ultimele tehnologii in materie de adezivi si izolatori care rezista pana in jur de 300 de grade , nu ca lacu' tau cre la 100 de grade celsius incepe sa fumege :lol: nu inteleg ce vrei sa ne explici prin link-ul acela de la JBL, dar pot sa-ti spun ca cunosc destul de bine tehnologiile folosite in fabricarea acelor difuzoare de bass pt ca sunt produse in regim OEM de o firma care nu este JBL (a carui nume nu-l divulg).eu zic ca nu ar fi rau sa studiezi mai indeaproape "motorul magnetic" al unui difuzor, pt ca afirmatiile tale nu prea au argumente.poti sa incepi prin a citi aici pe forum printre post-urile vechi :wink:
Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: 20VA , 40VA .... Parca vad si acum difuzoarele romanesti de pe timpul lui Ceausescu ...Gigi , O sa incerc sa iti dau niste informatii iar cu ocazia aceasta mai adaug si niste chestiuni teoretice pentru informarea incepatorilor in ale difuzoarelor .Un difuzor este un traductor ce transforma un semnal electric in unde sonore . Acest proces se face extrem de ineficient . De exemplu : Un difuzor cu un SPL de 101dB/1w/1m are un randament de doar 6,7% iar 93,3% din energia electrica se va transforma in caldura . Un difuzor cu SPL de 90dB are un randament de doar 1% (99% trebuie disipati sub forma de caldura in natura ).Am dat aceste exemple pentru a sustine afirmatia urmatoare :Difuzoarele sunt niste obiecte ce fac mai multa caldura decat zgomot .Fabricantii isi aleg diferite forme de a face difuzoarele si de a rezolva problema disiparii caldurii . Diametrul bobinei este doar unul din acesti parametri dar nu este obligatoriu ca un difuzor de 2000W rms sa aiba o bobina de 15cm diametru pentru a rezista la o putere mare . Exista niste rasini speciale , termorezistente , ce pot sa-si mentina coeziunea pana la 380 - 420 grade . Sarma ( platbanda ci sectiunea de 2mm patrati , din aliaj de cupru si staniu pate rezista si la 500 grade . Difuzoarele de mari puteri ( 5000 - 10000W ) sunt difuzoare cu o cursa de aproape 10cm . La o frecventa de 50Hz , aerul sufla pe aceasta bobina cu viteza de 10m/secunda si o raceste suficient pentru a putea sa disipe o asa de mare cantitate de caldura .Magnetul ( nu ma refer la Neodymium ) se optimizeaza . Exista o valoare optima pentru fiecare tip de utilizare . Nici prea mic dar nici prea mare nu este bun . Un soft profesional de optimizare este FEA ( Finite Elements Analyse ) . Difuzoarele nu se fac prin adaugarea de magneti cat roata carului . Ar fi foarte simplu :wink:dar , din pacate , treaba este mult mai complicata . Rusii au procedat in acest fel dar rezultatul a fost ca au construit niste monstri de difuzoare pro ce sunau prost ,fara bass si fara cohones .

Link spre comentariu

dj dna eu sint umpic circumspect asupra afirmatiilor tale referitoare la randametu difuzoarelor !! este deadreptu incredibil ca un difuzor sa aibe doar 1 % randamet si restu sa fie caldura ! daca poti demostreaza intr-un fel afirmatia !!

Link spre comentariu

nu am a indemana cursurile de fizica si formula pt energia undei sonore nu o mai stiu :(stiu ca e o formula din care afli energia undei sonore la o anumita frecventa..apoi poti sa mai afli si presiunea sonora..si o sa te convingi...oricum gandeste-te doar ca intensitatea curentului pune in miscare bobina, si intensitatea aia trece printr-o rezistenta de 4-8ohmi...deci caldura sigur o sa iasa de acolo daca trec 5A cat trec la 100W prin 4 ohmi

Link spre comentariu

Ca o completare (daca imi este permis...) la fel se intampla si cu becurile cu incandescenta. Un bec cu filament are randamentul sub 1%. Doar lamplile cu gaze nobile (gen neon si altele) au un randament mai bun (chiar si zeci de procente).

Link spre comentariu

Ca o completare (daca imi este permis...) la fel se intampla si cu becurile cu incandescenta. Un bec cu filament are randamentul sub 1%. Doar lamplile cu gaze nobile (gen neon si altele) au un randament mai bun (chiar si zeci de procente).

hm ca o completare...off-topic.... :roll: si..... astea incandescenta au intre 4-8 % , asa stiam...si la cele cu tuburi ajunge intre 18-35% cam asa stiam eu....oricum nici chiar 1%.....
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări