Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator antic mono pe lampi produs de IOR

carageae

Postări Recomandate

Da este acesta ,omu nu l-a sters inca.Schema aferenta este mica si stearsa ,are tuburi : intrare 6H8C , driver /spliter 6H9C , 2 buc 6L6 , si o redresoare ruseasca care nu are trecut indicativul ,presupun ca 5u4C .Schema este una clasica.Constructia este cam din 1956 , am gasit pe condensatoare data fabricatiei 1955 .Am desfacut transformatorul ,complectez spire pt ca sa mearga la 220 .

Totul este bucatele , tablaria a primit "tratament "cu Decanol , solutie care indeparteaza vopseaua , este gretos ,ca un gel , dar cu grundul maro de dedesupt pe baza de miniu de plumb nu a avut succes , asa ca spaclu , foc , smirghel ,flex cu disc smirghel ,cutit etc au rezolvat problema .

https://i93.servimg.com/u/f93/12/35/49/74/img_2012.jpg 

https://servimg.com/view/12354974/327

Link spre comentariu

galvan10.jpg

1 hour ago, Ovidanie said:

Cred ca am pe undeva un asemenea amplificator. Pe ka sfarsitul saptamanii viitoare verific daca am capacul.

Ar fi bine , eventual daca nu aveti nevoie pot sa iau totul , evident contracost .Am spart din conectorii mufa de pe laterala , suruburile tare intepenite , bachelita casanta.

Intretimp am avansat ,tablaria a fost sablata , si apoi galvanizata ,urasc cand rugina lucreaza dedesupt si arunca vopseaua jos.Urmeaza vopsire ,am gasit Hammerite spray ,verde inchis "jaguar "....la Dedeman 

Link spre comentariu

Transformatorul de iesire ,finisat,a primit izolatie noua ,din impletitura clasica ,totusi cu putin tub termocontractibil la capete ,pt fixare antialunecare .Capacele sunt galvanizate ( zincare ) 

colierul zincat vopsit  ( ar arata "prea -prea " cu toate sclipitoare).Partea de jos are distantier de pasla pt amortizarea vibratiilor si anti comunicare magnetica prin sasiul de fier .( traful de alimentare e cam aproape ) .La prindere pe sasiu suruburile vor avea saiba de plastic sau textolit .outraf10.jpg

Link spre comentariu

Am mai terminat o faza , vopsitul .Nu am chituit suprafetele , las inegalitatile pt a lasa aspectul de "antic "Oricum nu va fi pt expozitie ......t16vop10.jpg

Link spre comentariu

Am terminat Transformatorul  ,tensiunile au iesit la cele dorite  ,numarul de 550 spire a fost corect .Am inceput montatul pe sasiu cu "greii "intrucat nu fac o restaurare istorica ,si vreau sa fie un amplificator util ,am eliminat cutia cu senzorul optic pt proiectorul cinematografic , redresarea cu seleniu si condensatoarele de filtraj pt alimentarea becului pt banda de sunet al proiectorului .Intrucat nu sunt prieten cu ursii , locul  liber a venit "populat"cu mai multe condensatoere de filtraj , si 2 buc drosele pt reducerea brumului.Droselul cel mic este doar pt preamplificare ( este un traf de iesire TV cred Venus  la care am folosit primarul ,are 430 ohmi ,6.4 H .)sasiut10.jpg

Link spre comentariu

Cundensatorii electrolitici i-ai demontat si ai folosit doar carcasele? Adica in carcasele alea ai bagat alti condensatori ?

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

Am o lada mare  cu condensatori  recuperati ,aleg pe cei buni ,condensatorii sint  alimentati cu 350V si lasati sa se reformateze 8 ore , si sortati inca o data .

Link spre comentariu
4 hours ago, elm said:

Remixurile ungurești le-am găsit foarte bune, nu cred să fi găsit unul dus pînă acum.

Cele românești, din păcate, se încing invariabil (cele vintage, cu montare pe șasiu)

Total de acord, am cite a românești, nu le folosesc, le țin pt carcasa, piulita, am multe germane, și Remixuri, nu demult mi_am restaurat un Tesla Talisman, la sfârșit când deja functiona avea brum exagerat, am scos la intimplare un Remix, l-am montat și a mers din prima. Am și multe rusești, printre ele sunt și cu Umax 500V.

Link spre comentariu

Am repus regletele cu piese ,dupa un control schematic si schimbare a condensatoarelor de cuplaj care aveau valori mici (25 nF RFT si mai erau si devalorizate ) cu 0.1uF .

La redresare am folosit 2 diode cu siliciu ,care incarca un condensator mult mai mare decat original  200uF in loc de 50uF , cele 2 diode din tub au fost legate in paralel ,asa am obtinut cadere mai mica de tensiune si curent mai mare .Majoritatea electroliticilor au fost decuplate de condensatoare de 0.1uF .Pt alimentare filament am folosit sirma de la alarmele de incendiu ,rasucite bine cu bormasina cu accumulator ,si am pus si ecranaj tresa .

pieset10.jpg

Link spre comentariu

Eu am trei magnetofoane Grundig ZK120. Ma bate gandul sa le demolez (n-am suficient spatiu de depozitare) si sa pastrez amplificatoarele (cu ECL86). Ma intereseaza mai mult transformatoarele de retea, sa construiesc surse de alimentare pentru montaje (experimentale - RF- hobby) cu lampi . N-am mai ascultat de multi ani la aparatura audio cu lampi, asa ca nici nu-mi dau seama daca merita sa mai folosesc astfel de amplificatoare.

Link spre comentariu

Fain efortul de restaurare, desi am inteles ca nu prea merita amplificatorul ala, nici traful de iesire nu e chiar de calitate...ati masurat rezistentele? Chiar daca arata bine, si din alea am gasit devalorizate, chiar NOS. Iar condensatoarele alea cu hartie uleiata eu nu le-as mai folosi in epoca actuala...chiar daca or fi NOS. Eventual la reparatii, dar la reconstruit ceva...

Link spre comentariu

Incepe ....reanimarea....

deocamdata am schimbat condensatoarele cu ulei hartie ,recomandate de  Caragea , are dreptate , am vrut sunet retro pt ghitara electrica , dar cu toate ca erau NOS ,cred ca de la vechime aluminiul s-a oxidat ,a semistrapuns hartia , prezinta rezistenta de ordinul Mohmi fiecare alta.........am pus de polipropilena  0.3uF /600V.( cu valoarea asta va duce si o ghitara bas )

Cu tuburile puse incepe sa arate altfel  

ampt1610.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări