Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controler viteza ventilatoare PC

ShadowElf

Postări Recomandate

pai astea liniare se incalzesc,d-aia se pun tranzistorii/stabilizatoarele pe radiatoare!fa o schema cu 555 si nu vei mai avea probleme cu incalzirea,gasesti pe forum documentatie-tot pt regulatoare pt motoare

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ShadowElf

10

• Rabulea Sergiu

7

• zal

1

• Hubrus

1

Top autori în acest subiect

• 2 săptămâni mai târziu...

Salutare. Hai sa incerc sa te ajut tot eu cu schema. Precizez ca nu am incercat-o inca practic, dar in simulari pe calculator a functionat ok.o sa incerc sa o realizez practic(posibil maine) si o sa-ti spun cum functioneaza.Asta-i schema:[attachment=0]pwm555.gif[/attachment]Apropo: Dioda D3 o poti pune si de tipul 1N4007

Link spre comentariu
Vizitator Kular

am si eu cateva intrebari:Vreau sa realizez un regulator de turatie pt ventilatoare in functie de temperatura.schemele de pe prima pagina a acestui subiect sunt bune pt asa ceva?Ce e chestia aia cu trei picioare:o piesa pe care pot sa o cumpar sau e ceva pe care trebuie sa il realizez eu?Valorile de pe schema sunt corecte pt functionare?Va multumesc anticipat

Link spre comentariu

Pentru turatia ventilatoarelor in functie de temeratura incearca asta de aici :

http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=205&t=36118

este acolo o poza pe care scrie controlul ventilatorului in functie de temperatura.

Schema de aici regleaza doar tensiunea pe ventilator si atat, nu depinde de temperatura.

Piesa aia cu 3 picioare este un circuit integrat pe care il cumperi de la magazin (are si seria acolo langa LM317)

Daca vrei sa folosesti mai multe ventilatoare ca si ShadowElf incearca ultima schema.

Link spre comentariu

Salutare. Hai sa incerc sa te ajut tot eu cu schema. Precizez ca nu am incercat-o inca practic, dar in simulari pe calculator a functionat ok.o sa incerc sa o realizez practic(posibil maine) si o sa-ti spun cum functioneaza.Asta-i schema:[attachment=0]pwm555.gif[/attachment]Apropo: Dioda D3 o poti pune si de tipul 1N4007

Am incercat eu schema si merge. Nu am incercat-o cu ventilator, insa merge.
Link spre comentariu

D1 si D2 sunt diode, P1 e un potentiometru, mot1 e un motor (ventilatorul in cazul tau) si Q1 e un mosfet canal N. C1 si C2 au valorile in uF, iar rezistenta e de 47 ohmi (la rezistente cand nu se specifica nimic, valoarea e in ohmi)

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator bDz

am citit pe net aici cum ca poti monta un rezistor variata sau rheostat pe un cablu si sa modifici tensiunea. Dupa un wikipedia scrie ca un potentiometru poate fi folosit si ca un rheostat. Asa ca ar fi nevoie de un pot de 3w si cam 20-30 ohm ptr a face cv. E ok daca le montez asa.. jos o mica schema.. precizez ca nu ma am cu circuite ... miam facut la vechiul pc un fan controll doar din on off la asta vreau sa mai evoluez. Cand intrerupatoru e on pot nu e activ // cand e off pot umbla cum vreau eu..

asta e doar pentru un vent.. nu ca mai sus :speriat

Link spre comentariu

Salut.In primul rand nu tensiunea o modifici ci curentul prin ventilator.In al doilea rand, nu te sfatuiesc sa faci schema pt ca o sa ai nevoie de potentiometru de putere mai mare (3W ii destul de mult, si nu cred ca o sa gasesti asa usor in comert).Cel mai sigur reglaj al unui motor (in cazul tau ventilatorul) este cu un circuit electronic.Si ca sa vorbim si de schema pe care ai postat-o, ea este corecta, adica atunci cand intrerupatorul ii pe on iti scurtcircuiteaza potentiometrul, lasand sa treaca curentul direct la ventilator, iar cand ii pe off curentul trece prin potentiometru regland astfel curentul prin ventilator.Cu respect, Sergiu

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
Vizitator sonyboy999

Legat de schema cu timmer 555, se poate utiliza si pentru o tensiune de alimentare mai mica de 12 v? As vrea sa ca alimentarea sa se faca dintr-o baterie de 9V iar motorasul sa fie de 6v (S12-12240-38C DC motor 6V 2200 rpm / max curent 0.25A). Ce modificari ar trebui aduse circuitului pentru aceasta configuratie?

Link spre comentariu

scuze daca nu am inteles:prima ta varianta cu radiator adaugat ducea 4 vent iar schema cu 2n3055 duce greu 3 vent?radiatorul lui 2n3055 este mai mic decat ce ai pus in montajul initial?revin:din neatentie am raspuns cand citeam pagina 1;ignoratisi ca sa fiu un pic util:sonyboy--schema este valabila pt toata plaja de alimentare a lm555(se gaseste in pdf-ul firmelor producatoare),se are in vedere numai ca tensiunea de alimentare sa nu depaseasca tens. ventilatoruluipt 3v diferenta si 0,25a se pune in serie cu vent 12 ohm/1w minim

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări