ShadowElf Postat Ianuarie 20, 2009 Partajează Postat Ianuarie 20, 2009 Salut,As vrea sa fac un controler pentru a micsora viteza ventilatoarelor din calculator (7 la numar).Ce se gaseste pe piata este pentru un singur ventilator, in sensul ca nu suporta mai multe deoarece se incalzeste o piesa (cu 3 picioare ) Am facut o improvizatie si am atasat un radiator mai mare, astfel imi ducea bine 4 bucati. Acu sunt 7 si as vrea sa fac altul (banuiesc ca trebuie schimbate numai piesele, sa fie de alta putere, schema ramanand aceiasi).As dori o schema pentru asa ceva, ce piese sa schimb cu ce daca stiti schema, sau alte solutii,Multumesc anticipat de ajutor. Link spre comentariu
Rabulea Sergiu Postat Ianuarie 20, 2009 Partajează Postat Ianuarie 20, 2009 In datasheet-ul de la circuitul integrat LM317 sunt destule scheme, inclusiv pentru marirea curentului suportat de catre integrat.Iata si datasheet-ul:[attachment=0]LM317.pdf[/attachment] Link spre comentariu
ShadowElf Postat Ianuarie 20, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2009 multumesc, insa as avea nevoie de o schema de genu asta si atat Stiu f bine de ce am postat la incepatori . Nu pricep mai multe. + daca imi dai o schema si imi sare calculatorul in aer, eu o fac si nu stiu ce am facut deci... o schema simpla... cu piesele exact... Alte informatii ma bruiaza ) sa contina piesa aia cu 3 picioare un potentiometru ca sa dau mai tare si mai incet, sa tina 7-10 ventilatoare de pc fara sa se incalzeasca f tare (asta legat de consum) cam atat. Raman profund recunoscator daca ma ajuti thx again Link spre comentariu
Rabulea Sergiu Postat Ianuarie 20, 2009 Partajează Postat Ianuarie 20, 2009 Uite un exemplu bun pentru tine:[attachment=0]fan control.jpg[/attachment]Ai grija numai sa le pui lui Q1 si U1 radiator.Dupa parerea mea ar trebui sa tina vreo 15 ventilatoare fara prea mult efort.Apropo ce PC ai de are atatea ventilatoare, pt ca al meu are doar 3 si se raceste destul de bine? Link spre comentariu
ShadowElf Postat Ianuarie 20, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2009 Uitati aici ce am inteles eu din schema de mai sus, si ce nu am inteles va rog sa ma lamuriti ce sunt "NU STIU 1" si "NU STIU 2" si daca am interpretat corect schema ms Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 21, 2009 Partajează Postat Ianuarie 21, 2009 1) e un poten?iometru de 5kOhmi cu care faci varia?ia tensiunii la ie?irea montajului. 2) e un trz. de putere bipolar, dac? nu vrei capsula aia (TO3), po?i pune ?i al?ii în capsule TOP3 sau TO247 (alea de plastic cu montare cu un ?urub), gen 2SC5200.Dac?-i pui pe acela?i radiator, nu uita s? folosesti izola?ie din foi?? de mic? ptr amîndoi, trz. ?i c.i. regulator. Link spre comentariu
Hubrus Postat Ianuarie 21, 2009 Partajează Postat Ianuarie 21, 2009 Apropo ce PC ai de are atatea ventilatoare, pt ca al meu are doar 3 si se raceste destul de bine?@Rabulea Sergiu: S-ar putea sa fie putin off-topic, dar cam care e temperatura in calculatorul tau? Link spre comentariu
ShadowElf Postat Ianuarie 21, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 21, 2009 Am 7 ventilatoare ca sa raceasca mai bine la viteza mai mica, cel putiun asta e ideea.Sotia mea nu suporta zgomotul facut de calculator, aceasta este si cauza acestui miniproiect Un cooler mare si scump pt procesor, suplimentezi la carcasa, la video si la sursasi la turatie mica fac treaba in linisteAlte intrebari:1. C1 nu are + sau minus deci nu conteaza cum il pun?2. C2 are + si - iar in desen partea hasurata reprezinta - ?3. R1 nu are + sau minus deci nu conteaza cum o pun ?4. La U1 cum stiu care picior e vi, vo si adj?5. Q1 are doar 2 picioare iar in desen sunt 3. Sau al treilea este carcasa(masa)? Conteaza sensul?6. RV1 (potentionetrul) in desen partea de jos reprezinnta MIC, adica volumul spre stanga?Multumesc pentru rabdare si intelegere. Astept lamuririAm cumparat toate piesele si o placa de test sa fac montajul. Astept raspunsul vostru Link spre comentariu
paul14 Postat Ianuarie 21, 2009 Partajează Postat Ianuarie 21, 2009 Am 7 ventilatoare ca sa raceasca mai bine la viteza mai mica, cel putiun asta e ideea. Sotia mea nu suporta zgomotul facut de calculator, aceasta este si cauza acestui miniproiect Un cooler mare si scump pt procesor, suplimentezi la carcasa, la video si la sursa si la turatie mica fac treaba in liniste Alte intrebari: 1. C1 nu are + sau minus deci nu conteaza cum il pun? 2. C2 are + si - iar in desen partea hasurata reprezinta - ? 3. R1 nu are + sau minus deci nu conteaza cum o pun ? 4. La U1 cum stiu care picior e vi, vo si adj? 5. Q1 are doar 2 picioare iar in desen sunt 3. Sau al treilea este carcasa(masa)? Conteaza sensul? 6. RV1 (potentionetrul) in desen partea de jos reprezinnta MIC, adica volumul spre stanga? Multumesc pentru rabdare si intelegere. Astept lamuriri Am cumparat toate piesele si o placa de test sa fac montajul. Astept raspunsul vostru la astea 3 intrebari este bine cum ai gandit.c1 e cond nepolarizat, deci nu conteaza, la c2 partea hasurata e minusu pe schema iar rezistenta nu are plus sau minus la 4 si 5 cred ca ar trebuii sa cauti datasheetul pieselor respective pt a putea vede configuratia pinilor. Bafta Link spre comentariu
Rabulea Sergiu Postat Ianuarie 21, 2009 Partajează Postat Ianuarie 21, 2009 @Hubrus ca sa iti raspun la off-topic am pus un fisier .txt, nu cred ca temperaturile sunt mari chiar daca nu am mai curatat PC de aproape 1 an si ii full de praf. 2n3055.pdf[/attachment] Ai grija insa pentru ca exista o ordine a pinilor, daca te uiti la capsula o sa vezi ca pinii aceia 2 nu sunt chiar la mijloc, sunt un pic spre o extremitate a capsulei, in pdf-ul de mai sus iti arata care este semnificatia fiecarui pin ( asta cu conditia sa il tii cum trebuie) 6. La potentiometru ai 3 pini, asta inseamna ca extremitatile sunt capetele rezistentei iar cel din mijloc este cursorul. In schema este reprezentata ca o rezistenta pinii din exterior iar sageata de acolo este cursorul potentiometru-lui ( pinul din mijloc) Nu conteaza cum legi pinii din exterior, conteaza doar sa legi unde trebuie cursorul. Sper ca te-ai lamurit, daca mai ai intrebari nu ezita, BAFTA Cu respect sergiu Link spre comentariu
ShadowElf Postat Ianuarie 22, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 22, 2009 Multumesc sergiu pentru raspunsuri. Acum sunt lamurit.O sa postez aici rezutatul dupa ce realizez schema. Link spre comentariu
ShadowElf Postat Ianuarie 22, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 22, 2009 Am facut schema, functioneaza, problema este ca Q1 se incalzeste f f f taredesi i-am pus un radiator cu pasta termica. Este normal?Iar U1 nu se incalzeste delocAm mai pus o rezistenta ca aia in plus la potentiometru, in loc sa leg direct mijlocul cu piciorul de jos, mi-a zis cineva ca asa as evita ca tensiunea cea mai mica sa fie 0si astfel sa nu se opreasca ventilatoarele cand dau la minim Link spre comentariu
Rabulea Sergiu Postat Ianuarie 22, 2009 Partajează Postat Ianuarie 22, 2009 Poti pune te rog o poza cu ce ai realizat, ca sa ne dam seama daca ai facut greseli sau altceva de genu asta ?Si daca mai poti spune ce curent absorb ventilatoarele (scrie pe ele), pentru a putea calcula mai bine circuitul.Este normal sa se incalzeasca Q1 dar nu ff tare, iar U1 sa nu se incalzeasca deloc.Deaia este pus Q1 acolo ca sa preia curentul mare (fiind mai puternic) de la U1. Link spre comentariu
Vizitator sStRuTaN Postat Martie 8, 2009 Partajează Postat Martie 8, 2009 Sa nu te miri daca iti ia foc montajul..pentru ca de principiu, montajul este gresit dupa parerea mea...tu micsorezi turatia ventilatoarelor dandui mai putin de 12 volti,tensiunea lui de lucru, si implicit fortezi ventilatorul. Rezolvarea e urmatoarea: cu un integrat specializat, ii dai curent prin impulsuri. Si mereu ii dai 12 volti,dar la frecvente diferite si implicit se modifica turatia. Link spre comentariu
ShadowElf Postat Martie 8, 2009 Autor Partajează Postat Martie 8, 2009 sStRuTaN sa inteleg ca ai o solutie pt mine? daca da astept schema aici te rogMomentan am legat ventilatoarele la 5 v in calculator (firul rosu) si este o solutie de compromis schema anterioara am facut-o bine sar se incalzea f f tare si am scos-o. Mai mult de 3 ventilatoare nu duce in conditii optimems Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum