Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Echivalent TL 081

Postări Recomandate

• Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Este schema de pe electronics lab, nu-i asa? (cea cu 0-30v si limitare de curent). Eu am folosit Tl071 dar am subalimentat montajul (0-25v dc imi sunt de ajuns) Vezi ca s-a mai discutat pe baza acestei scheme: pe elforum in topicul intitulat "Ce parere aveti despre sursa mea reglabila", iar pe electronicslab/forum exista cel putin un topic cu un numar de pagini astronomic... :nebunrau:

Link spre comentariu

Scuze ca nu am dat detalii mai multe.Acesta este un KIT de la Epsicom(0-30V curent reglabil pana la 3A) pret 56lei cu tot cu transport, care l-am cumparat ieri si...din greseala mi-au trimis doua cablaje.Drept urmare,m-am hotarat sa mai fac un alimentator si nu stiu cu ce sa inlocuiesc TL081.Aici in Oradea la trioda au numai TL071CN,din cate am citit mai sus ar merge...dar merge si un 741...nu?

Link spre comentariu

Neata ,am facut montajul(KIT-EPO044 - Sursa laborator ),merge bine,in schimb am o nelamurire...:Deci folosesc un transformator toroidal care scoate 3.5Amperi la 25Volti,dar folosesc sectiunea cu iesirea de 12Volti,astfel obtinand o tensiune continua de la 0-15Volti,dar....in momentul cand reglez iesirea pe 12Volti si alimentez un bec de masina (de pozitie),de 5W,tensiunea imi scade la 11.20Volti!!!!Am reglat din semireglabilul RV1 si din P1 curent maxim,dar....scade prea mult tensiunea!!!!Transformatorul este super puternic ca amperaj...E posibil sa trebuiasca sa schimb ceva tranzistori cu unii mai performanti???Comparativ cu o sursa asemanatoare chinezeasca..ieftina , care are un trafo slab de tot,cand alimentez acelasi bec,tensiunea ramane exact cat am reglat-o...deci nu scade nici macar 10mV...nu inteleg de ce asta din KIT permite o scadere asa mare a tensiunii!!!Va rog sa ma indrumati sa-i fac ceva...nu-i admisibil ca la asa transformator si schema,sa fie mai slab ca ala chinezesc...mersi!

Link spre comentariu

Pai sursa ta are nevoie de o cadere minima de tensiune pe ea, ca orice regulator liniar. La cum e facuta schema s-ar putea sa fie aproape de 3V. In felul asta e cam greu sa obtii 12V la iesire la curenti prea mari. Depinde si de capacitatea secundarului(pentru ce curent e facut) si de cat de mare e condensatorul de filtrare, C1.Deci, secundarul ala de 12V cum e? Sau e priza mediana de la ala de 25V? Masoara si tensiunea pe C1 cand pui sarcina si vezi cat e. Foarte probabil va trebui sa cresti tensiunea de intrare si/sau valoarea lui C1.

Link spre comentariu

Deci transformatorul este cu prize mediane de 6-12-25V.3amperi scoate la 25V,dar am alimentat si la 25V,am reglat pe 12V si cand am pus beculetzul,la fel a scazut vreo 0.5Volti !!!..ma dispera nu alta!!!Condensatorul este de 3500 micro parca.Nu am masurat pe condensator sa vad daca si cat scade.Eu ma gandeam ca ceva tranzistori nu-s ok.In plic nu mi-au venit cei din schema ci altii.In loc de 2N e alt tranzistor stil BD si ceilalti sunt din seria BC537,557..parca.Sa conteze si asta oare.Eu comparativ am observat ca sursa aia "made in china",are un traf normal,destul de mic,obosit rau si tensiunea-mi sta tzeapana la 12V sau cat o reglez...asta toroidal are in secundar ditamai sarma,de 1.5mm parca,groasa tare....Am atasat schema detaliata,cu valorile pieselor...etc.

Link spre comentariu

O sa-ncerc si asta...dar si la cea chinezeasca,am firele destul de lungi(de testere de ap de masura) si nu scade cum am spus nici macar 1miliVolt....tot tind sa cred ca e ceva din..tranzistori,integrate sau condensatorul trebuie sa mai pun in paralel unul...Conteaza oare ca-i ceva echivalent si nu-i 2N3055 iar in loc de 2N2219 este ceva BC ?Mai degraba astea le-as banui eu.

Link spre comentariu

Si...mai am o dilema:la aceasta sursa,am pregatit un ampermetru si un voltmetru panou sa le montez.Ampermetrul este pe un shunt de 1ohm,merge super,la fel ca si voltmetrul,dar....nu le pot alimenta din aceasi sursa,caci au minusul comun:)))intra in conflict.M-am gandit sa le separ galvanic(am loc berechet in carcasa),deci sa pun doua trafo micutze de 6Va.c. pentru fiecare.Nu as vrea sa iau alternativ de pe toroidal,caci masa iese printr-o rezistenta de 0.47ohmi si nu prea e corect....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări