Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare...


utzy

Postări Recomandate

Am un montaj format dintr-un transformator 220v-12v / 100w , o punte redresoare si un motor . Trebuie sa montez , pe un fir al montajului , un limitator-intrerupator , urmind ca motorul sa lucreze timp de un minut si sa stationeze timp de un minut , sa zicem pe o perioada de 5-6 ore , comanda la limitator dind-o un alt mecanism . Unde ar fi indicat sa fie montat limitatorul ?...inaintea transformatorului , intre transformator si puntea redresoare sau intre puntea redresoare si motor ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • utzy

    7

  • srdjan

    7

  • zal

    1

Top autori în acest subiect

parerea mea: intre punte si motor... scazi tensiunea=reduci turatia motorului (lucrezi cu DC 12V)... intre traf si punte lucrezi cu AC 12V si intre retea si traf lucrezi cu AC 220V care nu mai e o joaca :speriatbtw... ce intelegi prin limitator? un regulator de tensiune sau un consumator variabil in serie?daca mergi pe sugestia mea: vezi ce consum are motoru si ce curent suporta puntea de diode... adica puntea de diode sa reziste la un curent mai mare decat consumul motorului... daca mergi pe ideea de regulator de tensiune iar va trebui sa vezi in functie de consumul motorului ce regulator de tensiune sa alegi... daca e vb de un curent prea mare va trebui sa folosesti tranzistori... de exemplu un 723 scoate maxim 150mA... ar trebui sa fie suficient pentru un ventilator cum gasesti in surse de PC dar va trebui sa faci si limitarea curentului deoarece daca ceva franeaza ventilatorul, curentul poate ajunge pana la 200-250mA parcaLE: mea culpa... tensiunea DC dupa puntea redresoare are riplu care trebuie filtrata cu un condensator (suficient de "mare") si ajungi la o tensiune aproape de rad(3)*VDC adica cam la 17VDC si numa bine punand regulator de tensiune o fixezi la o valoare intre cca0 si cca14 VDC

Link spre comentariu

Limitator = intrerupator . Ca cel din imagine : Posted Image

 

Cind limitatorul este actionat pe deschis motorul trebuie sa se opreasca iar cind este inchis trebuie sa porneasca , totul in limita timpului de lucru mai sus mentionat . Motorul e de 100 w si puntea de 10-20-30 A , am din toate valorile .

Link spre comentariu

Motorul este de fapt ... o minifreza Proxxon , 12-18 v , 100 w , max 15000 rot/min , e deja cumparata . Se recomanda , in prospect , folosirea unei surse de alimentare de minim 2,0 A

Link spre comentariu

dap...asta se pare ca fara sarcina cere 2A deci e clar ca ai nevoie de o sursa reglabila in intervalul 12-18... tot acolo spune ca consuma maxim 100W deci ar trebui sa urce pana la 6A sursa... cat despre sens nu stiu daca nu are stabilizator ca sa nu inversezi polaritatea ceea ce va trebui scos daca vrei sa schimbi sensul

Link spre comentariu
:ras: am ramas cu gandul la o alta problema si cred ca mai tare te-am incurcat... scuze dar abia acum am inteles ce vrei, fapt ce ai si scris. pai intrerupatoru ala il poti pune la fel de bine unde vrei doar ca pentru a taia instant curentul de la motor inrerupatorul ar trebui sa fie intre condensatorul de filtrare si motor in felul acesta motorul se va mai invarti doar din inertie dupa intreruperea curentului. daca pui intrerupatorul intre puntea de diode si condensatorul de filtrare se va mai invarti decelerat pana goleste condensatorul iar daca il pui inainte de transformator va dura pana goleste si condensatorul si campul magnetic al transformatorului... iar in functie de parametrii celor 2 elemente variaza acea durata de incetinire... din nou mentionez ca e bine sa umblii cat mai putin la partea de 220... pe de alta parte de ce sa tii sub tensiune circuitul cand nu e nevoie?!?initial am crezut ca dupa 1 minut vrei sa schimbi automat sensul... bine ca nu am ajuns inca la partea aia... scuze dar is cu gandul la examenul de maine
Link spre comentariu

?la e un microcontact, beleaua e c?-i sl?bu?, nu ?ine curentul motorului, ar fi bun unul mai mare, industrial, de 10A minim. Chiar dac? ai cc acolo e bine s?-i pui ?i un condensator de 100nF/100V pe contacte care s? taie scînteile.Sper c? folose?ti condensator de filtraj dup? punte, altfel omori periile motorului.

Link spre comentariu

Nu folosesc acel microcontact , am altul mai mare , dar ala l-am gasit la repezeala pe net...M-am hotarit sa iau pentru freza un traf original , de la mama lui , adica asta Posted Image cu urmatoarele specificatii : "Nota:

Puterea consumata de aparatele portabile este masurata in conformitate cu normele internationale ICE-745-1. Curentul absobit este masurat, nu puterea consumata la un motor cald, chiar inainte de a se bloca. In practica acest lucru se poate intimpla . Protectia la supraincalzire previne supraincarcarea, iar aparatul conectat nu va reporni automat. Dupa racire, cablul de alimentare principal va trebui deconectat si reconectat pentru a reseta transformatorul. Date tehnice: 220-240v. Ofera 2,0 A la 16 V fara sarcina, si 12v in sarcina. Greutate 1000g. Izolat conform clasa 2. "

 

Specificatiile pentru minifreza : "Motorul special de curent continuu este puternic, silentios si cu o durata de viata lunga.

Controlul de turatie electronic ofera o putere mare chiar si la turatii mici. Carcasa din fibra de sticla ranforsata cu poliamida.Date tehnice: Tensiune de alimentare 12-18v. Putere maxima consumata 100 w. Turatie 3000-15000 rpm. Lungime 185 mm. Greutate 450 g. Recomandam folosirea unei surse de alimentare de min 2,0 A ."

 

In acest caz daca montez limitatorul intre traf si freza ce se intimpla ?...mai e necesar vreun condensator sau e prevazut traf-ul , din fabricatie , cu protectia necesara ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări