Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

calcul volum incinta inchisa.... suna ca dreaq!!!!

Vizitator bebyone

Postări Recomandate

Vizitator bebyone

salut,am cumparat recent doua difuzoare pe care am de gand sa le montez in masina pe o incinta inchisa. problema este ca in momentul in care incerc sa fac un calcul al volumului incintei pentru respectivele difuzoare, rezultatul este negativ... am toate datele respectivelor difuzoare... Fs, Qes, Qms, Qts, VAS, Sd, SPL, etc.cred ca problema este de la valoarea f mare a Qts-ului...1.39... care face ca una din variabile de calcul ale volumului incintei sa iasa negativa.ori valorile parametrilor difuzorului sunt incorecte... ori nu fac eu bine calculele.poate ma ajuta cineva in aceasta problema.multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sharky

5

• Mircea Bartic

2

• xman

1

Conform datelor furnizate de tine, am simulat in unibox cu cutii de la 20 la 100L. Este OK, are o cocoasa de vreo 5dB la 67Hz, iar cursa maxima poate ajunge la 100W la 10mm.Ce program ai folosit pentru simulare ?

Link spre comentariu
Vizitator DJ_tymy

poti folosi o cutia cu un astfel de volul si o sa ai un Qtc de 1.5 ; f3 la 43hz cu 60% martial fonoabsorbant ; un SPL de 90db la 45hz si un group delay de 9ms la 50Hz

Link spre comentariu
Vizitator bebyone

mmmda, mare lucru nu am inteles din raspunsurile voastre....puteti fi mai completi in raspuns...pa mine ma intereseaza incinta pentru unul singur, pentru ca va fi semnal stereo.... ca sa le folosesc pe amandoua in aceeasi incinta trebuie semnal mono.... si nu vreau sa mai unblu la amp. incinta va fi una sigura dar cu doua camere.diametrul util este de 183mm.poate dati un printscreen si postati o poza cu detaliile. eu zic ca una e o incinta de 20 litri... si alta e una de 100 litri.calculele le-am facut cu diferite programe... problema aparea la calculul lui Qs=Qtc/Qts...=0.509. rezulta un Vr de -0.8.. si bineinteles un Vb=Vas/Vr...=11.94/-0.8...=minus xxxx.

Link spre comentariu

32x30x35 cm dimensiuni exterioare pt o incinta pt un singur difuzor (23litri) PAL de 18 mmfaci o incinta care sa aiba doua astfel de incinte lipite una de alta

Link spre comentariu
Vizitator bebyone

cred ca m-am prins despre ce este vb... difuzorul acesta stie doar de Qtc mare.... care o sa imi aduca pana la 5 dB in zona de 100hz, ceeace este un pik nasol.daca il pun intr-o incinta bassreflexcare sa ma ajute sa mai corectez un pik curba de raspuns pe la 60...70Hz care ar trebui sa fie dimensiunile?

Link spre comentariu

programul ala vrea sa iti calculeze volumul a.i. sa obtii un Q total de 0.707 pt ca raspunsul in frecventa sai fie liniar pana la f3 si apoi sa scada cu 12dB/octiti da volum negativ pt ca Q difului este deja mai mare decat Qtc=0.707in cutie inchisa nu ai cum sa obtii cel 0.707 numai daca resuesti sa construiesti una cu vol negativ...Vb=Vas/((qtc/qts)^2-1) ...din cauza formulei astea iti da vol negativ

Link spre comentariu
Vizitator bebyone

da, imi ies si mie calculele pt incinta inchisa.. dar la Qtc de 1.5, volumul trebuie sa fie de 72 litri.abia la Qtc de 1.7 imi iese 24 l. ceeace inseamna aprox 5 dB la 60Hz si F3 de 41 HZ.cand am inceput sa simulez incinta bassreflex iar am intrat in balarii!!!!!

Link spre comentariu

din cauza qts-ului mare, diful asta e destinat folosirii pe panou infinit, eventual o cutie inchisa destul de mare....si un Q destul de ridicat, care iti va crea o cocoasa in jurul frecventei de rezonanta si apoi va scadea brusc...Cu incinta bass reflex nu ai ce cauta cu qts asa de mare.

Link spre comentariu
Vizitator bebyone

bun.macar acum stiu ce e de facut. incinta inchisa cu un volum minim de 25 litri pentru fiecare difuzor.are idee cineva care este unghiul la panoul care separa portbagajul de interiorul masinii? la dacia berlina bineinteles....

Link spre comentariu

dar de ce nu il pui pe panoul din spate?sau nu ai loc unde?Oricum sa te astepti la castig mare cu cat cobori in frecventa dat de spatiul inchis si de volum mic al interiorului masinii

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări