naminator2003 Postat Ianuarie 18, 2009 Partajează Postat Ianuarie 18, 2009 Salut!Am si eu doua boxe cu HP 15 W si driver pe PA-D52, cu goarna cu tot...Dupa o petrecere la care am avut o statie de 100 W pe 8 ohmi ai boxei, s-a facut scrum protectia driverului, facuta cu siguranta resetabila inseriata cu ea, modelul RXE075 , cu curentul de trip de 0,75A.Goarna are 70 W RMS, si 8 ohmi impedanta nominala, dar daca imi aduc bine aminte, cand am facut filtrul am pus si L- pad, atenuare pt driver, la ea, iar polyswitch-ul se afla pe intrare, pe calea goarnei, imediat dupa ce se despart...La cei 200 W RMS ai boxei, dati de bass, a fost gresit dimensionat polyswitch-ul? sau a avut ceva amplificatorul si el a salvat goarna, chiar daca s-a facut scrum?Ar trebui sa iau unul de curent mai mare?Cum se calculeaza curentul prin el, se face in regim sinusoidal? mersi mult Link spre comentariu
Bogdi16 Postat Ianuarie 18, 2009 Partajează Postat Ianuarie 18, 2009 Ai o schema cu filtrul pagubas? Link spre comentariu
naminator2003 Postat Ianuarie 20, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2009 Atasez aici schema.... Daca cumva trebuie si valorile condensatoarelor si bobinelor sa-mi ziceti, ca nu le am la indemana acum..... Am folosit filtru de ordinul 2 pentru bass si de ordinul 3 pentru tweeter, cu L-PAD si polyswitch-ul ca in figura.... Link spre comentariu
naminator2003 Postat Ianuarie 21, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 21, 2009 Deci, sa incerc sa inlocuiesc de exemplu cu RXE135 de 1,35 amperi curentul de trip, sau el e bine dimensionat si alta a fost cauza? Link spre comentariu
Bogdi16 Postat Ianuarie 21, 2009 Partajează Postat Ianuarie 21, 2009 Stai ca il trag pe Sharky de urechi sa vada si el problema ta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 21, 2009 Partajează Postat Ianuarie 21, 2009 Mai inainte ma uitam la regulament dar vad ca si moderatorii posteaza cand nu au nimic de zisRXE075 decupleaza la 1,5A deci la un curent de 1,5A si 8 ohmi ti-a decuplat la 200W in consecinta cred ca a facut treaba buna RXE-ul ala. Ce-i drept ca dupa atenuare nu ai avut mai mult de 100W dar tot sa descurcat bine, fara el acuma erau arse difuzoarele Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 21, 2009 Partajează Postat Ianuarie 21, 2009 ei, fiecare posteaza daca vrea sau daca are timp.Bogdan a glumit.Poti sa incerci o valoare mai mare, dar o faci pe barba ta. De arzi driverul nu ne trage pe noi la raspundere.Alta chestie care o poti face e sa pui 2 becuri de 24V 10-21W in paralel cu rxe-ul cu driverul.In felul asta mai preiau si ele din curent.Chestia e ca si rxe-ul si becurile, cand le creste rezistenta muta mai in jos frecventa de taiere a driverului. Link spre comentariu
naminator2003 Postat Ianuarie 22, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 22, 2009 Pai el intrerupe cand trec prin el 1,5 A? deci fiind inseriat cu driver, si prin driver tot 1,5 A trec... 1,5 A in 8 ohmi ai driverului inseamna R(I^2)=18 W pe driver... deci cum adica a taiat la 200W ? el are 70 W puterea nominala RMS..... Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Ianuarie 22, 2009 Administratori Partajează Postat Ianuarie 22, 2009 Cred ca a fost beat cand a calculat sau a calculat puterea de dupa divizor Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 22, 2009 Partajează Postat Ianuarie 22, 2009 Poate ar trebui luat în calcul faptul c? rezisten?a bobinei scade odat? cu puterea absorbit? de difuzor, tinde c?tre 0. (R, nu Z) Link spre comentariu
naminator2003 Postat Ianuarie 22, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 22, 2009 Hmm, eu nu mai inteleg nimic...Daca calculez rezistenta echivalenta a gruparii L-PAD si driver, da aproximativ 8 ohmi.Impedanta echivalenta este probabil Zech= 7.8 + j w L , L fiind inductanta bobinei driverului, care e probabil se afla in datasheetul lui, masurata la o frecventa anume...Totusi, este gresit calculul pe care il fac acuma??daca el are puterea nominala 70W, la o impedanta de 8 ohmi, se poate zice ca I= radical din (P/R) = rad(70/8)= 2.95 ADeci curentul maxim suportat de driver in curent continuu este 2.95 amperi? Dar in curentu alternativ? cum facem calculul? vom aplica semnal sinusoidal si vom calcula curentul de varf (peak) ce se atinge pe parcursul unei sinusoide?Corectati-ma va rog daca spun prostii..... Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 24, 2009 Partajează Postat Ianuarie 24, 2009 Daca duci 3A c.c. prin bobina driverului il faci varza destul de repede.Chestia e ca rxe-ul nu aclanseaza direct cum ar aclansa un limitator de curent.Se misca mai greu. Pentru 1.5A limiteaza in 10-20s, pentru 1s poti permite curenti de peste 6A. Parerea mea este ca din punct de vedere al aclansarii este dimensionat bine. DAca pui un model mai puternic risti sa prajesti driverul.Din pacate dpdv al caracteristicilor maxime este dimensionat prost.In momentul aclansarii s-ar putea ca prin cresterea impendantei sa prinda tensiune destul de mare la borne care sa depaseasca acei 60V.Alt aspect care cred ca a fost neglijat in acest caz si care a produs "tragedia" e puterea maxima disipata. In catalog ai 0.9W la 20C. Temperatura e ceva mai mare, deci mai bine consideram 0.7W. La o rezistenta maxima de 0.4R sau 0.6R post aclansare si un curent de 1.5A tocmai ai depasit puterea maxima disipata.1.5A nu e o valoare fantastica, reprezinta 18W pe 8 ohmi, iar dupa atenuarea de 10dB data de Lpad ajung doar 1.8W pe driver ca si valoare medie.Parerea mea e sa pui niste becuri in paralel care sa mai preia din curent, sau sa te rezumi doar la becuri. Link spre comentariu
naminator2003 Postat Ianuarie 25, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2009 Deci ar fi mai adecvat sa incerc cu becuri de camion, din astea de 24 V?Unde le gasesc, la piese auto? pun doua in paralel, in locul RXE-ului, renuntand de tot la acesta? 24 V, la orice putere de la 10 la 21 de W?Care sunt avantajele si dezavantajele pt aceasta solutie? Mai exista riscul sa se arda driverul? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum