Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Formatare condensatori

yo9hnf

Postări Recomandate

Va salut !Vasum parca prin niste carti mai vechi caci condensatorii care au stat o perioda mai indelungata de timp descarcati, se "formateaza".Stiti ceva ? Trebuie incarcati in vre-un fel ?Eu am un condensator de 300.000 uF si as vrea sa-l pun tampon pe sursa de la transceiver. Este ok?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hnf

4

• zal

2

• miron1947

2

• icar

1

Top autori în acest subiect

L-am pus pe un capacimetru chinezesc :da care are limita superioara de 20.000uF si-l incarca (lent) si iese din domeniu. Deci teoretic ar mai avea peste 20mF...dar pana la 300mF mai este.

Link spre comentariu

Se încarca printr-o rezistenta în serie cu sursa, asa din ochi, una de 47Ohmi/3-5W e suficienta la capacitatea condensatorului ala. Cînd s-a încarcat nu trebuie sa mai ai o cadere de tensiune masurabila pe rezistenta, altfel înseamna ca condensatorul consuma curent, are pierderi sau e defect.

Link spre comentariu

Am inteles. Multumesc ! O sa incerc.Dar cam in cat timp ar trebui sa se incarce acest condensator ?L-am incarcat /descarcat de cateva ori , la 5, 6 si 7 V iar ca sarcina i-am pus un bec de spot de 12v / 16W...dar nu sta aprins becul mai mult de 5 secunde.

Link spre comentariu

În cîteva zeci de secunde atinge tensiunea sursei (depinde de capacitate si de starea lui chimica), initial curentul e mare si se încinge rezistenta, dar dupa aceea nu mai e o problema, nu e nevoie sa fie sursa stabilizata, eu folosesc doar o dioda + rezistenta si îl las cîteva zile la dospit, mai verific din cînd în cînd. Din ce spui, e cam uscat condensatorul, sau e ''ametit'', adica a stat multi ani nefolosit si nu mai stie care e + si care - (în cazul asta se descarca rapid si nici nu mai are capacitatea initiala).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări