Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplif pe bipolari, la +- 70V

naminator2003

Postări Recomandate

Faza cu toroidalul e mai nasoala, dar si asa poti incerca schema QSC. Atat doar ca va fi mai usor afectata de zgomotul din priza. 3 Finali la 70V in 4 ohmi= jucat cu focul. Lasa-i tu pe altii, chiar daca le-a mers amplifu in niste teste relativ scurte, asta nu inseamna ca au facut lucru de calitate.Producatorii finalilor nu degeaba dau acele curbe ce reprezinta SOA. Ele trebuie respectate.Ar merge si sa faci leach cu 2 perechi de finali, inseriate, dar vei fi limitat la 8ohmi. Per total e un amplif mai performant.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• naminator2003

9

• Sharky

6

• zal

6

• Yo4You

3

Top autori în acest subiect

Ce inseamna sa las doar cate 2 tranzitori finali pe fiecare pozitie la superLeach?

Eu vad ca sunt 6 tranzistori pe fiecare ramura in partea dreapta a schemei, asa ca am taiat din ea si am pus aici o imagine ca sa vedem mai repede....

Posted Image

Astfel, finalii de putere adica MJ15003 si MJ15004 in TO3 sunt cu rosu respectiv albastru, niste driveri (sau ma insel?) pe nume MJE15030 si MJE15031 sunt montati pe placa in capsula TO220.

Cine sunt Q18, Q19, Q20 si Q21, cei incercuiti cu verde? sunt tot finali de pus pe radiator? Ca pe site ( http://users.ece.gatech.edu/~mleach/superamp ) da indicatii despre ei ca se pun pe radiator, dar nu spune ce sunt?

Acestia sunt finalii inseriati cu MJ15003 si MJ15004 la care va refereati?

Eu cum va trebui sa elimin din ei ca sa alimentez la + - 70 V? voi scoate cate un cuplu inseriat de pe fiecare ramura, adica voi scoate de exemplu Q18 Q28 Q19 Q29?

Link spre comentariu
:rade: Cred c? eram obosit r?u. Uitasem cî?i trz sînt în schema aia.Las?-i a?a cum sînt, vor merge destul de reci. Asta înseamn? c? ?i radiatorul poate fi mai mic - economie de spa?iu.Eventual, dac? îi schimbi cu trz mai ieftini, gen 2SA1943/2SC5200, sau fra?ii lor mai originali, MJLxxxx, se simplific? ?i prinderea pe radiator, ptr. c? TO3 e destul de incomod?. E mai comod ?i cablajul de f?cut.
Link spre comentariu

DAca vrei sa reduci numarul atunci lasi cate unu din fiecare grupare rosu, verde si bleumarin. Astia toti sunt mj15003/4 si sunt inseriati ca sa vada tot timpul jumatate din tensiune.Uite-te si tu ca q24 are in baza jumatate din tensiunea dintre iesire si V+ (e intre r52 si 54, care au valori egale) si emitorul lui e in baza la finalii din gruparea rosie.Daca renunti la amandoi ampliful nu mai merge.Sa ne desenezi schema inainte sa o implementezi.Dupa cum spune Zal, incearca cu 2sc5200 si 1943 in numar dublu, sa reduci costurile si sa iti fie mai simplu.

Link spre comentariu

Cablajul e deja facut si nu il mai modific, e cel de pe site, si are bornele pentru tranzistori sub forma de pad-uri, deci de acolo trag fire spre ei, fie ei in TO3 sau TO247... Pe mine m-ar avantaja mai mult TO3...Bun, deci voi scoate din schema finalii Q28, Q18, Q19 si Q29, si rezistentele fiecaruia din baza si cele doua dintre ei...Deci o sa raman cu cate doi finali inseriati pe fiecare ramura, adica MJ15003 si Mj15004...E bine asa? O sa il alimentez la o sursa de + - 70 V in cc dupa redresare si filtraj cu 15000 uF pe ramura...Modificarea asta nu ii va afecta deloc stabilitatea, sau nu vor apararea alte probleme?

Link spre comentariu

NU, stai lini?tit, dac? la teste consta?i c? se înc?lzesc mai mult, se pot ad?uga ulterior înc? un rînd de trz finali. Po?i s? la?i rezisten?ele pe cablaj, poate ai nevoie mai tîrziu. La punerea în func?iune, nu uita de m?surile de prevedere: rezisten?e de 10 Ohmi mici, sau becuri pe aliment?ri (cîte 2x24V/2-5W înseriate, ptr tensiunile tale de alimentare), g?se?ti detalii pe aici. Ar fi bine s? nu dep??easc? 10cm firele de leg?tur? cu trz finali.

Link spre comentariu

Rezistentele de 10 ohmi sau becurile pentru ce sunt? pe post de sigurante fuzibile? Dap firele voi incerca sa le fac cat mai scurte, dar chiar depinde considerabil calitatea sunetului de lungimea acestor fire?

Link spre comentariu

Nu schimb? sunetul, dar e bine s? nu pui fire lungi ca s? nu apar? oscila?ii (asta e valabil ptr orice amplif), sau alte fenomene.Becurile, de exemplu, se aprind în cazul unui defect, oscila?ie, consum în gol mare, etc. Se folosesc la reglajele ini?iale, f?r? semnal. A?a ai un control asupra montajului, e o metod? din mo?i-str?mo?i. Cu rezisten?ele e mai simplu, se ard f?r? multe explica?ii dac? e o problem?.?i-am zis, g?se?ti mai multe explica?ii pe forum, dac? cau?i.

Link spre comentariu

O sa fac cablajele si sa ma apuc de lipit piesele, la testare vad eu cum fac, si sigurante si becuri....Multumesc pentru raspunsurile de aici si pentru sprijinul acordat... revin cand sunt gata placile.....

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări