Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplif pe bipolari, la +- 70V

naminator2003

Postări Recomandate

Salut!

Ce idei de scheme ati putea sa-mi dati pentru un amplificator pe bipolari, sa se alimenteze la +- 70 V sau in jur, sa aiba o calitate buna a sunetului, putere, si foarte important: sa fie stabil si sa nu se arda cand iti e lumea mai draga...

As prefera ceva pe tranzistori specializati pentru audio, cum sunt MJ15003 si MJ15004, ceva in genul schemelor de mai jos :

Care sunt diferentele dintre ele?

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• naminator2003

9

• Sharky

6

• zal

6

• Yo4You

3

Top autori în acest subiect

Schemele nu sunt prea grozave.Cauta superleach amp, e aici la sectiunea de scheme.E fix cu tranzistorii care ii vrei tu.Tragi din el peste 300W in 4 ohmi, dar depinde ce tensiune de alimentare folosesti.

Link spre comentariu

Am vazut ambele modele de LEACH..Primul e superleah care ar fi bun din punct de vedere al tensiunii de alimentare, dar e prea puternic pentru ce vreau eu (8 finali... prea mult)Al doilea e low-tim leach, care ar fi ideal, dar tensiunea de pe transformatorul meu e prea mare (+-70 V) fata de cat ii trebuie lui (+-59 V)Se poate alimenta la +- 70 V low tim, sau e prea periculos?

Link spre comentariu

Am vazut ambele modele de LEACH..Primul e superleah care ar fi bun din punct de vedere al tensiunii de alimentare, dar e prea puternic pentru ce vreau eu (8 finali... prea mult)Al doilea e low-tim leach, care ar fi ideal, dar tensiunea de pe transformatorul meu e prea mare (+-70 V) fata de cat ii trebuie lui (+-59 V)Se poate alimenta la +- 70 V low tim, sau e prea periculos?

Il folosesti pe primul dar cu ma putini finali.....
Link spre comentariu

Din pacate nu as vrea sa incerc vreo modificare la ala, as vrea sa fie cat de stabil posibil...

Si sunt legat de tensiunea asta, n-am cum sa o schimb, ca ar fi pacat sa scot spire de pe traf acuma...

Si se poate si cu alti tranzistori in TO-3 dar, nu neaparat cu cei de mai sus, dar sa nu fie prea multi.....

Si asta pare bun din punct de vedere al tensiunii de alimentare... http://users.otenet.gr/~athsam/power_amp_300w.htm

Cei 4 tranzistori mai mici, Q7 Q9 Q10 si Q11, aia in TO-220 trebuie neaparat sa fie pe acelasi radiator cu finalii? sau doar ala mic Q8 , ingropat acolo, ala e superdioda, restul pot fi pusi si pe radiatoare independente?

Are cineva cablajul care apare acolo pentru acest amplificator? Merita facut? cum este schema din punct de vedere al performantelor?

Link spre comentariu

Dati si voi cu parerea eu zic ca e amplif foarte bun acesta.Ideea este sa-i puna acolo finali 2 bucati de MJ15003 si inca doua de Mj15004.Alimentat la +/-70V trebuie sa scoata cel putin 300Wati pe 4 ohmi.

Link spre comentariu

Cu tensiunea aia esti la limita cu mj15003/4.Totodata strapungerea secundara la ei apare destul de devreme.As recomanda sa alegi pe fratii lor specializati in tensiuni mari:mj150023/5 si sa montezi 4 perechi.Ca si driver pune un mje15034/5.

Link spre comentariu

Hmmm, ideea la mine e ca trebuie sa ma gandesc la o statie in limita alimentarii pe care o am.Astfel, am un transformator de 1200 W, care scoate in curent continuu dupa redresare si filtraj + - 70 V...Cu asta as vrea sa fac ceva stereo, pe bipolari, deci sa am curent suficient pt doua amplificatoare...Si astfel, ce s-ar potrivi? Nu tin neaparat sa fie cu MJ15003 si MJ15004, ci doar sa se alimenteze la tensiunea mea, sa nu aiba un numar exagerat de tranzistoride pus pe radiator (preferabil TO3) si chiar sa traga cele doua amplifuri toata puterea trafului, ca la altceva nu o sa mai il folosesc...Il voi folosi pe niste boxe de 8 ohmi 200 W RMS, deci problema cu 4 ohmi iese din discutie...Deci pe scurt:- +-70V- bipolari- 600 W pe canal sa traga, deci cam 4,25 A pe ramura/ modul- finali pe TO-3, eventual nu cu zecileSper ca nu par ca la magazin, dar asa mi-ar fi cel mai simplu pentru sursa de alimentare pe care o am si pt carcasa pe care as vrea sa o facMultumesc mult.....

Link spre comentariu

În 8 Ohmi rezista, puterea va fi în jur de 200W sinus. Personal as mai adauga macar un rînd de trz finali ca sa stau linistit. Iarna nu ai probleme, dar vara la +40*... Atentie si la o prindere cit mai eficienta a superdiodei, eventual una compusa, cum e la Leach.

Link spre comentariu

Am vazut amplificatorul QSC, varianta cu 3 finali. El pare bun din punct de vedere al alimentarii, dar am citit pe un topic unde se certa lumea in legatura cu el ca nu prea ar merge un transformator toroidal cum am eu, si ar insemna sa scot si condensatorii din sursa si sa ii pun pe cablaj, ceea ce inseamnainca un inconvenient..M-as apuca sa pun finali inseriati la superLeach cum ati zis voi, dar imi trebuie schema cu modificari, dar va afecta aceasta modificarestabilitatea intregului amplificator ? voi ce parere aveti?Ce merita sa fac cel mai bine, fara costuri exagerate sau adaptari in plus ale sursei de alimentare...

Link spre comentariu

Lasi numai cîte 2 trz finali în fiecare pozitie, vor merge foarte bine, nici nu se vor încinge ca în cazul unei scheme obisnuite. Repet, daca citesti cele scrise de M. Leach, afli mai multe detalii. Faptul ca tensiunea de alimentare se afla între cele ale variantelor de amplif (+/-55... 95V), nu trebuie interpretat decît ca, în cazul amplifului superL. +/-95V e tensiunea maxima de alimentare, nu cea recomandata, cum de altfel explica autorul.Adevarata problema e folosirea de piese de calitate si împerecherea celor aflate ''în oglinda'' în schema. Asta determina simetria excelenta a acestui amplif.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări