Hubrus Postat Ianuarie 12, 2009 Partajează Postat Ianuarie 12, 2009 Salutare,Cine ma poate lamurii ce e cu cei -3dB, la ce se refera? Am tot auzit de astia -3dB pe la analizele in frecventa ale circuitelor, dar nu inteleg la ce se refera.Cu stima,Vlad Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 12, 2009 Partajează Postat Ianuarie 12, 2009 "Frecventa -3dB" se refera la frecventa la care modulul functiei de transfer (amplificarea, daca vorbim de un amplificator) a unui circuit scade cu 3dB fata de o valoare de referinta. Aceasta valoare de referinta poate fi valoarea maxima in cazul unui filtru trece banda sau valoarea de CC (frecv=0) in cazul unui filtru trece jos. Link spre comentariu
Hubrus Postat Ianuarie 12, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2009 Pai eu am schema unui amplif de semnal mic: ...si analiza in frecventa a circuitului.... Nu stiu nimic de functia de transfer (sau stiu?!). Cum iau val de referinta ca sa stiu unde imi scad cei -3dB? Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 12, 2009 Partajează Postat Ianuarie 12, 2009 Nu stiu nimic de functia de transfer (sau stiu?!).Cum iau val de referinta ca sa stiu unde imi scad cei -3dB?Modulul functiei de transfer (sau amplificarea) este exact linia aia verde. Daca aveai trasata si faza, atunci aveai functia de transfer completa.Valoarea de referinta este valoarea maxima a functiei de transfer. In cazul tau, valoarea maxima se afla undeva pe platoul ala dintre 1-10KHz.Platoul este la 120mV valoare maxima si asta este referinta. -3dB din 120mV inseamna 84mV. Banda la -3dB este diferenta frecventelor la care nivelul ajunge la 84mV. E greu de citit pe grafic ptr. ca scara frecventelor este logaritmica, dar asa ochiometric pare sa fie de la 80Hz la vreo 800KHz.Cirip Link spre comentariu
bogdan_ Postat Ianuarie 12, 2009 Partajează Postat Ianuarie 12, 2009 pai la tine valoarea de referinta este tensiunea pe bucata plata, adica banda de trecere, 120mV. deci banda va fi cuprinsa intre valorile de frecventa la care ai 0.707*120mV, de o parte si de alta a sectiunii plate. in cazul tau, vine cam 85mV, deci cam 50Hz pana pe la 600KHz. Link spre comentariu
Hubrus Postat Ianuarie 12, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2009 Bun .. am inteles cum se calculeaza banda la -3dB ... dar la ce ma ajuta? De ce ma intereseaza frecventele din lungimea asta de banda si nu toate? Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 12, 2009 Partajează Postat Ianuarie 12, 2009 Scaderea cu 3 dB a amplificarii este in general asociata cu ideea ca dupa frecventa aia circuitul nu prea mai merge. 3dB inseamna scaderea puterii la jumatate.Sa presupunem ca ai un program muzical care se intinde de la 20Hz la 20KHz. Sa presupunem ca si auzi toata gama asta. Pentru a putea asculta nealterat programul muzical, trebuie sa amplifici toata gama de frecvente pe care o ocupa. Daca ai de ales intre doua amplificatoare, unul care are banda la 3dB la 10KHz si unul care are 25KHz, care crezi ca va reda mai fidel semnalul?Cirip Link spre comentariu
bennyy Postat Ianuarie 14, 2009 Partajează Postat Ianuarie 14, 2009 Bun .. am inteles cum se calculeaza banda la -3dB ... dar la ce ma ajuta? De ce ma intereseaza frecventele din lungimea asta de banda si nu toate?Ex: ma duc la magazin si cumpar 1 amplificator si ma duc acas si incerc sa-l folosesc ca statie pentru boxe sau amplificator pentru antena(teoretic in ambele cazuri am nevoie de 1 amplificator). Practic NU exista asa ceva.Din pacate amplificatorul perfect inca nu sa gasit.Cei 3dB altfel spus este eroarea (modificare nedorita)fata de specificatiile generale ale montajului (aparatului).Limitele maxime ale erorii sunt la limita maxima si minima. Cu cat te indepartezi mai mult intervalul specificat cei "3dB" cresc.Ca si exemplu un egalizor audio. Cu potentiometrul de basi (frecventa audio joasa) modifici sau alterezi semnalul original.P.S. Grea pedagogia. Ma consolez cu ideea ca nu exista profesorul perfect. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 16, 2009 Partajează Postat Ianuarie 16, 2009 Din cîte tin minte abaterea curbei de frecventa la un amplificator audio era reglementata de standardul DIN45500 (tatal celorlalte) la +/-3dB fata de valoarea de referinta. Se pleca de la experientele acustice ale nemtilor în care s-a descoperit ca urechea umana poate simti diferente de nivel la aceeasi frecventa numai peste 3dB. Ulterior au venit japonezii cu specificatii comerciale în care se laudau cu abateri de +/-1dB, greu de verificat de un cumparator. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum