Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

NIXIE CLOCK - PIC16F84A

byt

Postări Recomandate

Daca nu va e cu suparare, am sa va spun ce parere am eu referitor la constructia ceasurilor cu Nixie.In primul rind, tuburile Nixie care le folosim sunt din stocuri vechi. Nu se mai fabrica de mult si probabil nu se vor mai fabrica niciodata.In al doilea rind, durata lor de functionare (viata medie) e foarte mare, de ordinul a 100000-300000 ore, poate chiar mai mult, depinde de tub si de conditiile de utilizare. (mai mare ca a ledurilor de serie)Tinind cont de aceste observatii, ar trebui sa le utilizam cu un oarecare "respect". Adica, daca faci o constructie cu Nixie, celelalte componente si realizarea in sine sa reziste la o utilizare normala macar cit viata tuburilor. De asemenea, daca tot faci un ceas, macar sa fie util si sa te poti baza pe el. In sensul asta, eu zic ca obligatoriu trebuie sa fie prevazute cu o sursa auxiliara de energie (acumulator, baterie cu litiu sau chiar condensator) pentru cazul in care se ia curentul sau pentru cazul in care il scoti din priza pentru a baga aspiratorul de exemplu. Aceasta sursa auxiliara nu trebuie sa duca si afisorul. Trebuie sa asigure doar functionarea interna corecta pentru ca sa nu trebuiasca sa-l reglam din nou. Sunt o gramada de aparate de radio cu ceas care nu au sursa tampon si aproape nimeni nu le foloseste ca ceas pentru ca nu te poti baza pe ele.Faptul ca ceasurile noastre cu Nixie nu au obtiuni suplimentare ca alarma, data sau mai stiu eu ce, e mai putin important. De asemenea, nu e importanta o sincronizare moderna cu GPS sau DCF77. Poti o data sau de 2 ori pe an sa-l reglezi ca pe orice ceas. Functia de baza sa si-o indeplineasca perfect! Calculati in ani cam cit tine un afisor Nixie. Peste 20 de ani poate veti auzi din camera vecina:"Iti place ceasul? Tata l-a facut!"Cind tuburile cu care ati facut ceasul isi vor incheia viata, probabil foarte greu veti gasi altele...si asta pentru ca acuma sunt utilizate abuziv, in tot felul de proiecte care dupa citeva luni ajung in "lada cu cablaje vechi" si apoi la gunoi.Va rog observati SI partea istorica sau retro sau cum se mai poate spune, a constructiei!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 152
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

28

• feri.visky

18

• ady_marinescu

13

• vcdec

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da! Cu scuzele de rigoare, pentru ca ai postat succesiv... dar si pentru faptul ca nimeni nu a abordat solutia GPS sau DCF77... deci o scrincronizare de la un ceas "atomic"...

Link spre comentariu

Asa este ca ex: Indicating current (no more than): 2.5mA Keep-up voltage (no more than): 150V Firing voltage (no more than): 170V Length of the tube (without pins): 46 +/- 5 mm Diameter of the tube: 31 +/- 2 mm Cu mici exceptii.... Tube lifetime (no less than) 10.000 hours Eu ma exclud din categoria enumerata mai sus :rade: pt simplul motiv ca inca nu am construit un ceas cu NIXIE :nebun:

Link spre comentariu

Gabrielle....Gabriellllle! esti super simpatic dar nu am inteles ce ai vrut sa zici in postul anterior.Daca vei construi un ceas cu nixie, si dupa ce-l vei distruge pe primul, iti vei da seama....

Link spre comentariu

Gabrielle....Gabriellllle! esti super simpatic dar nu am inteles ce ai vrut sa zici in postul anterior.Daca vei construi un ceas cu nixie, si dupa ce-l vei distruge pe primul, iti vei da seama....

.................................................................................................................................................................Pai tocmai ...daca tot fac (cum spun clientii mei) ca ,,,visele sa devina realitate ....(dreamaker) le fac in asa fel sa si dureze in timp (garantie 10 ani pe bune...) la tot ce realizez. cu asa ceva imi cistig piinea (spaghetti ....) :rade:
Link spre comentariu

Da! Cu scuzele de rigoare, pentru ca ai postat succesiv... dar si pentru faptul ca nimeni nu a abordat solutia GPS sau DCF77... deci o scrincronizare de la un ceas "atomic"...

Da ma da! Si mai postez succesiv daca mi se pare ca merita.Abordarea unei sincronizari atomice e foarte frumoasa, Si accesibila, Si la moda, Dar...citeste ce am scris mai sus... Nu e obligatorie pentru un produs de virf. Un ceas corect reglat, nu fuge mai mult decit 2-10 secunde pe an. Evident, o sincronizare e benefica dar nu obligatorie si eliminatorie. Asta voiam sa zic. Si inca ceva pentru feri: :nebun: Sper ca nu te superi ca "TE IA MAMA DRACU' " (E doar o gluma)A pro pos de ce zice Gabrielle! Poate am sa-mi fac si eu clienti in domeniul lampilor - ca pina acuma nu am.(dar nici nu mi-am dorit sa am).
Link spre comentariu

ca idee, mi-as dori sa fac si eu un ceas cu nixie sincronizat cu ceasul atomic prin satelit, sau mai stiu eu ce.as vrea sa ii fac si o alimentare de backup din baterie, sa aiba si alarma si sa nu foloseasca frecventa din retea ca referinta.dar pana una alta, o sa il construiesc asa, nu de alta, dar atat ma duce capul. mi-ar placea sa fie/fiu mai capabil dar asta e.sper doar sa nu stric tuburile ca e pacat de ele.pe diploma scrie inginer electronist, dar sa fim seriosi, ca eu cu electronica formam un unghi de 160 grade (ca sa nu fiu chiar paralel).asta e...

Link spre comentariu

Eu sunt de parere ca la inceput ar trebui abordata o varianta mai simpla pt a intelege principiile de functionare. Dupa urmeaza variante cu dcf sau gps. Pt cei care merg pe 50hz, exista integrate care scot aceasta frecventa fixa.

Link spre comentariu

Nu prea am facut sapaturi...dar a facut cineva pina acum un PCB realizat profesional(si functional ca sa ii dau garantie 10 ani ) pt un ceas cu 6 nixie.... :nas: cu sau fara procesor ,ca as vrea si eu vreo 5 bucati ...

Link spre comentariu

misa...!!!P.S. Prefer avatarul tau cu bebelasul in scutece care danseaza decat militarul care ma tot impusca... sunt destule probleme in lumea asta. De ce sa le importi si pe un forum pasnic....

Link spre comentariu

zi-mi si mie ce integrat scoate asa, poate reusesc sa-l folosesc. multumesc!
La o cautare cu gogu a iesit asta http://www.elmelectronics.com/DSheets/ELM446DS.pdfposibil sa fie mai multe, ba chiar am vazut si intr-un tehnium dar nu mai retin numarul(cred ca inainte de `89) un montaj de genu cu un integrat de stabiliza cumva aceasta frecventa de 50hz.Iar pt cei care utilizeaza microcontrollere pot folosi integratul acesta http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/DS1375.pdfde la maxim, este termocompensat si zic ei destul de destept incat isi da seama si de modificarea secolului....
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări