kog Postat Martie 17, 2009 Partajează Postat Martie 17, 2009 Luati-o ca gluma.Io zic sa mai sariti un nivel (adica doua deodata) si sa treceti la leduri.Sau poate 3... cristale lichide...nu inteleg :confuz1 mie lampile imi plac, nu ledurile. Link spre comentariu
mișa Postat Martie 17, 2009 Partajează Postat Martie 17, 2009 Pai chiar a fost o gluma...Nixie, e un tub cu descarare. VFD, e un tub cu luminofor. E o diferenta mare. Practic VFD-ul e mai apropiat de CRT-uri decit de Nixie. Nu zic ca nu e fain, dar aici (in topicu' asta), vorbeam de Nixie, adica de lampi cu descarcare in neon. Link spre comentariu
feri.visky Postat Martie 19, 2009 Partajează Postat Martie 19, 2009 Nu se poate face programul in asa fel incat daca se ia curentul la revenirea alimentarii ceasul sa arate ora curenta? Ca tot avem un acumulator... Link spre comentariu
mișa Postat Martie 19, 2009 Partajează Postat Martie 19, 2009 Pai asa-i facut. Tocmai asta e avantajul folosirii ceasului MK41T56. El gestioneaza trecerea pe bateria cu litiu. Aceasta ii asigura functionarea multi ani chiar daca nu e alimentat la 220. Din experienta, pot sa afirm ca MK41T56 e un cip bine pus la punct. Un alt avantaj e ca are implementat si calendar. Daca doresti poti sa-l afisezi. Procesorului ii mai ramine de facut doar partea de interfata I2C, multiplexare, reglajele extrtne cu butoane, trecerea automata la orarul de vara si innapoi (folosind calendarul din cipul de ceas) si eventual o sincronizare cu DCF sau GPS. Link spre comentariu
feri.visky Postat Martie 19, 2009 Partajează Postat Martie 19, 2009 Si la versiunile lui byt si razvan...? la schema ta banuiesc ca este... e acolo integratul ala destept... P.S. Ai primit schema de la osciloscop? E misto scula... vrem sa-l vedem... AM primit pozele acum astept dupa zece randuri... si parametrii TG. etc.... ah.. si masuratorile cutiei si a difuzorului eventual greutate. Scuze de Off topic.... Link spre comentariu
mișa Postat Martie 19, 2009 Partajează Postat Martie 19, 2009 Integratu' ala e deja banal. (cred ca nici nu se mai fabrica la cit de vechi e) Am primit schema de la osciloscop. Multumesc. Nu am acest aparat. Am avut nevoie de schema pentru ca ma bate gindu' sa fac un ceas cu CRT B10S3, care e foarte apropiat de B10S1.(mai fain ca asta, http://www.webx.dk/oz2cpu/clock-scope/scope.htmde de exemplu) O schema de genu' asta ma ajuta mult la partea de alimentare a tubului. Am sa trimit toate datele care mi le-ai cerut. Link spre comentariu
mișa Postat Martie 19, 2009 Partajează Postat Martie 19, 2009 Acum vad ca nu merge linkul. Vezi aici: http://www.webx.dk/oz2cpu/clock-scope/scope.htm Link spre comentariu
byt Postat Martie 23, 2009 Autor Partajează Postat Martie 23, 2009 HELLO1) Integratul care nu se mai fabrica ???(PIC16F84) se gaseste din abundenta in brasov,(20lei) si are 4mega memorie,programul fiind doar de 100 si ceva de Kb, deci poti baga cam 40 de ori informatia cit are programul.Pentru ceas, este prea evoluat pentru aplicatie este o simpla (rutina in asm)2)Sincronizarea ceasului se face in citeva secunde daca apesi pe doua butoane chiar daca este vara sau iarna,daca posedati un modul gps se sincronizeaza singur (dupa posibilitati)3)In rest cred ca daca suntem ELECTRONISTI (cine munceste si greseste) sa lasam glumele de santier cu nivelele sau cine sta acasa degeaba scrie pilde pentru cei care navigheaza pe el forum.Daca nu construiam si postam ceasul (proiect BRUNO) UNII nici in ziua de azi nu stiau cit este ceasul.La buna vedere si incercati sa nu intrati in polemica ca nu raspund, dar prea ati luat-o la vale de la un timp.bogdan Link spre comentariu
feri.visky Postat Martie 23, 2009 Partajează Postat Martie 23, 2009 Nu am sesizat nici o polemica... doar s-au discutat variante, oportunitati, solutii... nici macar nu s-a criticat vre-o solutie...Ne-am minunat numa'Oricum felicitari ca ai luat "taurul Nixie" de coarne... (de acest proiect insa, stiu de multa vreme)... si ai avut initiativa constructiei... Link spre comentariu
mișa Postat Martie 23, 2009 Partajează Postat Martie 23, 2009 Polemica? de unde?Eu de MK-ul ala ziceam ca nu stiu daca se mai fabrica. Eu despre avantajele folosirii unui astfel de cip specializat vorbeam. Despre el ziceam ca-i banal. (eu il folosesc tare demult... de aia poate mi se pare banal) PIC-ul nu are cum sa fie banal. El executa ce-i zicem noi.Ha Ha! Intr-adevar, poate unii nici nu stiau cit e ceasul! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 23, 2009 Partajează Postat Martie 23, 2009 Intr-adevar PIC16F84 nu se mai fabrica de mult dar se mai gaseste de cumparat.Fara sa intram in polemica, nu exista pic de 8 biti cu 4 mega de memorie, cu atat mai putin nu exista PIC16F84 cu 4 mega de memorie, el are saracul doar 1K, adica 0.001 mega. Aia 4 mega ar putea fi MHz si se refera la viteza, nu la capacitatea memoriei. Nici programul nu are cum sa fie atat de mare. 100 Kbiti inseamna cam 7 K de memorie program. Nu ar avea cum sa incapa intr-un PIC16F84 care are doar 1K sarmanul... Link spre comentariu
razvan_3001 Postat Martie 23, 2009 Partajează Postat Martie 23, 2009 <<<<<<<<<< 100 Kbiti inseamna cam 7 K >>>>>>>>> 7 k ? ( kile) Desigur c? în computere bi?ii au ?i o implementare material?, fizic?. Aceast? implementare concret? nu este îns? standardizat? (nu este la fel pentru toate computerele). Un exemplu: la computerul de tip "xyz", trecerii curentului printr-un anume punct i se asociaz? cifra binar? 0, iar lipsei curentului cifra 1. O structur? de opt bi?i formeaz? un octet, numit ?i bait, de la cuvântul englez byte, cu simbolul "O" respectiv "B". 210=1024 bai?i poart? denumirea, de fapt inexact?, de 1 kB (1 kilobait = 1 kilooctet). Denumirile exacte, corecte, dar înc? neîncet??enite, sunt: 210=1.024 bai?i = 1 KiB 1.000 bai?i = 1 kB (1 kilobait). parca asa ,,,,,,,,,,cred !!!!!!!!!!! http://en.wikipedia.org/wiki/Bit Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 24, 2009 Partajează Postat Martie 24, 2009 Off, mai bine stateam in banca mea... Acum daca tot am inceput, macar sa ducem offtopicul pana la capat si sa lamurim: ...PIC16F84...programul fiind doar de 100 si ceva de Kb...Simbolul Kb, cu b mic, inseamna kilobiti. In exprimarea de mai sus este vorba despre kilobiti de program ai microcontroller-ului PIC16F84. Acest microcontroller, desi proceseaza datele pe 8 biti, are instructiuni care ocupa 14 biti fiecare. Deci un cuvant de program in cazul lui PIC16F84 are 14 biti, nu 8 biti. Cine nu crede ca o instructiune PIC16F84 este formata din 14 biti si nu din 8 sa download-eze catalogul de la Microchip si sa citeasca acolo. Mai departe: 100Kb de program pentru PIC16F84 = 100*1024 biti de program pentru PIC16F84 = 102400 biti de program pentru PIC16F84 100 Kbiti inseamna cam 7 K de memorie programAici poate ca trebuia sa am o exprimare mai academica si sa spun:100 Kbiti inseamna cam 7 Kilo cuvinte de memorie program Sa verificam: 102400 biti de program pentru PIC16F84 / 14 = aproximativ 7314 cuvinte de memorie program 7314 cuvinte de memorie program / 1024 = cam 7 Kilo cuvinte de memorie program Mai pe scurt, pentru PIC16F84 100 kilobiti de program ar inseamna cam 7 kilocuvinte de program pentru ca in cazul microcontroller-ului despre care vorbim, adica PIC16F84, un cuvant de program este format din 14 biti. Q.E.D. Link spre comentariu
feri.visky Postat Martie 24, 2009 Partajează Postat Martie 24, 2009 Vedeti de ce scoate melcul coarnele asa de incet? Pentru ca este smerit si prudent! Nu ca n-ar stii ci poate ca da de ceva ce nu a stiut pana atunci... Asa este si cu forumul, de aici si importanta lui pedagogica... dar asta e off-topic!Am mai propus pe ici pe colo, sa prezentati si cate o rutina mai deosebita din programul de ceas. Ar fi util... stiu ca se pot descarca! Dar nu se descarca si explicatiile (in cele mai multe din cazuri). Link spre comentariu
mișa Postat Martie 24, 2009 Partajează Postat Martie 24, 2009 2)Sincronizarea ceasului se face in citeva secunde daca apesi pe doua butoane chiar daca este vara sau iarna,daca posedati un modul gps se sincronizeaza singur (dupa posibilitati) Sa sti ca atit GPS-ul cit si DCF-ul receptioneaza ora "absoluta" ca sa zic asa. Nu au corectia "orar de vara". Daca vrei sa faci aceasta corectie automat, trebuie sa ti cont de data si sa adaugi sau sa scazi 1 ora (asta cu procesorul). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum