Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RK amplificator A350

Mahdi

Postări Recomandate

Am avut un amplif A350 de care m-am folosit vreo 7 ani, plus ce mai veneau la reparat, modificat, etc. Subiectul îmi provoac? nostalgie. Uitîndu-m? prin hîr?oage am mai g?sit ni?te chestii:- corec?ia de loudness (,,control fiziologic'' în schem?), am modificat-o ca la Philips: C209,210 - 470pF, C211,212 - 27nF/100V. Ar fi bine s? pui un atenuator în trepte de 100k log, în locul pu?ometrului original, a?a vei putea folosi ?i corec?ia asta, priza e la 40% din curs?, dinspre mas?.- la corectorul de tonuri C311,312 - 1... 1,2nF; R325,326 - 43... 56k; R327,328 - 1,8k. C323,324 dispare.- la amplif D401,403,405 au fost puse de fabric? de tipul 1N400x, probabil din lips? de 1N4148. C413 e o gre?eal?, nu se folose?te. C401 poate fi m?rit la 4,7uF nepolarizat. R453 la 1W. T403,405 ar fi bine s? aib? beta în jur de 250, cît mai egali. T401 poate avea în jur de 200.S? v?d ce-mi mai aduc aminte.

Link spre comentariu

Mai, trecand peste faptul ca nu am vrut sa modific schema originala (imi place cum suna), am cateva comentarii la ideile de imbunatatiri date de Zal: - corectia fiziologica am inlaturat-o intrucat nu am gasit usor (de loc) potentiometre cu priza pentru fiziologic. - in corectorul de ton nu am umblat decat la tipul componentelor folosite (am detaliat mai sus) - cele 3 diode nu vad de ce sa fie 1N4148, acel etaj nu e decat un amarat de generator de curent constant. Nu vad ce imbunatatiri as fi obtinut. C413 este trecut gresit in schema. El in realitate este conectat baza-colector de prefinal. Asta din cate shtiu impiedica oscilatiile. Am facut simulari in SPICE cu schema si in lipsa lui apar oscilatii (la frontul crescator al semnalului)Sincer nu am incercat sa il scot de pe placa sa vad cum se comporta. Stiu ca tranzistoarele trebuiau imperecheate dar cum nu am un caracterograf nu am putut face asta. Rezistoarele 451, 453 le-am pus de 1W pentru ca cele de pe montajul original erau afumate. Rezistorul 455 l-am pus de 2W. In rest lucrez, lucrez, lucrez....Chip in taci!

Link spre comentariu

Lucrez la placa de selector de intrari/iesiri de linie (LC7818)Am incercat sa pastrez schema selectorului original. Pentru ca odata cu eliminarea filtrului fiziologic ramanea un buton liber i-am dat o functie: Mute. Pentru asta am folosit Tape Monitorul din circuitul integrat LC7818. Tot aceasta functie la LC-ului am folosit-o si pentru mono/stereo. Dar aici a aparut o problema in schema si atunci am schimbat modificarea. Initial selectorul de programe de inregistrare facea exact acelasi lucru ca cel pentru intrari numai ca trimitea semnalul in repetorul din cutia cu matze si din acesta semnalul iesea pe una din cele doua mufe "Mag". Eu nu mai pot face asha. in schimb semnalul din primul LC7818 il voi trimite mai departe pe calea de amplificare si in acelasi timp spre repetorul din cutie. De aici semnalul va circuila prin al doilea LC7818 in sens invers spre una din cele 5 mufe se intrare/iesire.Totodata primul LC va face Mute si al doilea Mono/Stereo.Montajul pastreaza forma din prima varianta (vezi posturile de mai sus)Dupa ce termin cu acest montaj voi reveni si asupra celorlalte montaje pe care le-am montat la inceputul saptamanii si testele au scos la iveala cateva probleme de "conceptie". Chip in taci.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

...zilele trecute am reusit sa ard unul din canale (sonda de la osciloscop neizolata...:|)... nu am mai gasit SDT9202 si am pus in loc KD502. Se cam incing prefinalii... sa vad poate ii inlocuiesc cu altceva...

Link spre comentariu

..mda...se pare ca atunci cand am facut inlocuirea am atins semireglabilul de pe superdioda...pe acest canal curentul de mers in gol era la 80+ mA ... l-am adus la valoarea de pe celalalt canal 20..30mA...acum totul e ok...Merci pt oferta. Raman la KD502, am avut o intamplare fericita legata de KD-uri...un amplificator care a mers minute bune avand ca sarcina un cablu bifilar de Cu 2*0.75 de cca 3 m. Cablul avea o nada neizolata si eu pusesem piciorul de la scaun pe nada...nu intelegeam de ce se aude asha incet (se ausea muzica in rezistoarele de putere de pe finali). Ideea e ca in tot acest timp KD-urile s-au ambalat termic dar nu au picat. Erau asa de incinse ca atunci cand am vrut sa le incerc temperatura cu degetul am reusit sa imi tatuez "TESLA" pe buricul degetului.Sper in perioada urmatoare sa am timp si resurse sa finalizez proiectul.Va tin la curent.Bafta!

Link spre comentariu

Ca s? reglezi corect ampliful, trebuie s? m?sori pe b-e la trz finali cam 500-550mVcc, f?r? semnal desigur. Sub 400mV ai distorsiuni de neracordare ?i ampliful gîjîie. Aten?ie c? de la 600mV intri în clasa A.

Link spre comentariu
Vizitator crysty26

va salut,am si eu un chit din asta de amplificare doar un canal si asi vrea sa il fac functionabil dar nu pot nu prea ma preicep asa bine la electronica asa stalucit dar ma pasioneaza.eu am pisele din schema cu mici modificari pe la bc-uri si ca finali am incercat sa folosesc TIP3055 dar nu i-am dat de cap am tot invartit de potentiometri nimic(bine nu am cu ce masura curentul de mers in gol si ma cam depaseste ) .alimentare este 2x20 sa zic 2A ,il alimentez semnal destul de mic se aude bine maresc semnalul pe intrare se aude aiurea "gajiala " ce asi putea sa-i fac? am incercat cu 2n3055 invart de potentiometre astia se incalzesc puternic impreuna cu rezistentele de 0,47ohmi daca nu sar incalzi asa de rau incat sa nu poti pune mana pe ei ar merge ok la sunet .download/file.php?id=8726&mode=view asta e schema acum dativa si voi cu parerea si accept sfaturi si ideii ms.

Link spre comentariu

Degeaba dai din R433/435, ?ia po?i s? îi desfiin?ezi. Trebuie s? reglezi din semireglabilul de pe pl?cu?a montat? pe radiator, m?sori s? ai cam 500-550mVcc între baz? ?i emitor la trz finali, f?r? semnal, dac? treci de 600mVcc întri în clasa A ?i se încing trz finali ca dracu.

Link spre comentariu

Cele doua semireglabile de pe placa au rol de reglaj al proterctiei la suprasarcina. Amplificatorul A350 are montat pe radiator, intre tranzistoare un montaj "superdioda". Acest miontaj are rol de reglare a curentului de mers in gol. Nu shtiu cat de exacta este metoda lui Zal, in principiu, in lipsa unor informatii exacte despre valoarea acestuia, curentul de mers in gol se regleaza cel ma bine cu osciloscopul. Se mareste pana cand dispar distorsiunile de racordare.La un curent de mers in gol prea mic, la semnale mici se aud distorsiuni, la un curent prea mare se ambaleaza termic componentele active de putere.

Link spre comentariu

Dupa o scurta pauza, am reluat lucrul la proiect. Am ajuns la niste versiuni sper eu finale ale placilor "de comanda"Sunt trei placi: una mama, si doua fiica. Placa mama ve si montata orizontal in partea de jos a sasiului. Pe aceasta placa am montat si un jack stereo mare ce va functiona ca mufa de casti, si care spre deosebire de produsul original decupleaza boxele.Cele doua placi fica vor fi montate vertical in locul unde in statia originala erau butoanele de retea, de difuzoare, de selectie atenuare, si de inversare a canalelor.Raman la ideea de a folosi leduri mate bicolore.Sper ca in curand sa por teveni cu poze ale cablajelor (cu si fara piese).

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări