cirip Postat Ianuarie 9, 2009 Partajează Postat Ianuarie 9, 2009 Iesirea din amplificatorul operational este jumatate din tensiunea de alimentare a integratului tot timpul, indiferent daca emitatorul si receptorul sunt fata in fata sau nu. Esti sigur de afirmatia asta? Cu ce ai masurat? Sper ca nu o sa-mi spui ca "cu voltmetrul" ... Desi, poate ca se poate, dar trebuie sa spui cum ai masurat.Ce vreau: sa am la iesirea din amplificatorul operational un semnal primit de la receptorul de ultrasunete (semnal care este sinusoidal, cu frecventa de 40khz) de maxim 12V, pe care il voi baga intr-un comparator pentru a-l face dreptunghiular de 5V iar apoi sa-l bag in PIC. De acolo ma descurc.Cred ca exact asta o sa ai daca pui si al doilea operational, apoi o sa adaugi o rezistenta serie si un zener de 5V1 spre masa. E posibil sa trebuiasca sa maresti putin amplificarea, ca sa te asiguri ca bagi al doilea AO in limitare sau macar sa scoata peste 5V ca sa aiba ce limta zenerul. Din pacate nu-ti pot da valori exacte de rezistente fara sa stiu nivelul scos de receptorul de ultrasunete.Pentru putin :)Cirip Link spre comentariu
free_fiber Postat Ianuarie 10, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2009 Am masurat cu voltmetrul M-am gandit ca, desi este semnal sinusoidal, arata si el ceva daca emitatoru si receptorul sunt fata in fata, iar daca le departez, valoarea afisata sa scada. Dar nu se intampla asta. Pe aparat imi apare 4.7V tot timpul, cum ai zis tu ca trebuie sa se intample, daca fac schema pusa de tine. Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 10, 2009 Partajează Postat Ianuarie 10, 2009 Am masurat cu voltmetrul M-am gandit ca, desi este semnal sinusoidal, arata si el ceva daca emitatoru si receptorul sunt fata in fata, iar daca le departez, valoarea afisata sa scada. Dar nu se intampla asta. Pe aparat imi apare 4.7V tot timpul, cum ai zis tu ca trebuie sa se intample, daca fac schema pusa de tine.Probabil ca ai masurat cu voltmetrul pe CC. Voltmetrele uzuale, comutate pe CC , masoara valoarea medie a tensiunii (A nu se confunda cu RMS). Valoarea medie a sinusului este 0. Valoarea medie a unei tensiuni de CC este chiar tensiunea. Cand cele doua se suprapun, cum e cazul tau, chiar daca apare semnal, nu ai cum sa vezi sinusul. Un alt exemplu. Daca bagi voltmetrul in priza si e pus pe CC, o sa masoare 0. Daca e cu autoscalare, risti sa-l arzi.Ca sa poti masura, fa asa: Comuta voltmetrul pe CA, conecteaza un condensator de 10-100nF in serie si pune la iesirea operationalului. Cealalta sonda la masa. Acum ar trebui sa masori ceva cand apropii piuiacul.Astept rezultate sau intrebari daca e ceva care nu ai inteles.Cirip Link spre comentariu
free_fiber Postat Ianuarie 11, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2009 Am pus un condensator de 22nF in serie pe iesirea operationalului, am pus aparatul de masura pe CA si arata 0.00 indiferent daca emitatoru si receptorul sunt fata in fata sau nu Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 11, 2009 Partajează Postat Ianuarie 11, 2009 O explicatie ar fi ca nu ai amplificare suficienta. Conecteaza si al doilea operational si masoara. Daca tot nu merge, trebuie vazut cu un osciloscop ce se intampla acolo.EDIT: Mai incerca sa atingi intrarea cu o surubelnita tinuta cu mana de partea metalica. Daca apare semnal la iesire, masurat cu voltmetrul pe CA cu condensator serie, inseamna ca circuitul amplifica. Link spre comentariu
free_fiber Postat Ianuarie 12, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2009 Nu reusesc sa-i dau de cap :cry: Degeaba ma chinui ca pe aparat apare mereu 0. Am incercat sa ating intrarea dar tot 0 am la iesire. Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 12, 2009 Partajează Postat Ianuarie 12, 2009 Dubios. Cred ca iti scapa ceva banal. Explica in detaliu ce faci, pe ce pin pui surubelnita, cum conectezi sondele aparatului. Poze de calitate cu montajul si aparatul de masura ar fi de folos. Link spre comentariu
free_fiber Postat Ianuarie 13, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2009 Se poate sa fie integratul stricat? Poate i-am facut eu ceva tot frecandu-l in diverse scheme... Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 13, 2009 Partajează Postat Ianuarie 13, 2009 Daca se centreaza tensiunea la iesire la Vcc/2, atunci nu cred ca e stricat integratul. Masoara tensiunile pe IN+, IN- si iesire si posteaza, sa vedem daca e ok. Link spre comentariu
Vizitator mirela elena Postat Aprilie 25, 2012 Partajează Postat Aprilie 25, 2012 Buna, Din pacate cam aceeasi problema am si eu... cum pot vedea schemele postate aici pentru ca link urile nu merg. Am aceeasi problema ca mai sus, cu operationalul in circcuitul de receptie, schema folosita de mine este urmatoarea : http://translate.google.ro/translate?hl=ro&langpair=en|ro&u=http://www.reconnsworld.com/ir_ultrasonic_ultraswitch.html adica : http://translate.google.ro/translate?hl=ro&langpair=en|ro&u=http://www.reconnsworld.com/ir_ultrasonic_ultraswitch.html Imi da pe iesire o tensiune continua de 8 V... Cum vad ca functioneaza acest circuit, vreau sa merg apoi cu semnalul de la iesire intr un pic sa l decodez... Va pot atasa simularea in Proteus. Va multumesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum