M1Hai Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Salutare la toti si un An Nou mai bun! Am un transformator si nu stiu care e primarul si secundarul.Nu scrie nimic pe acest transformator. Am observat ca ambele sarme (din cele doua infasurari) au aceeasi grosime/diametru. Cum se poate verifica cu un multimetru care este primarul si secundarul ? Masor rezistenta la bornele fiecarei infasurari, iar infasurarea cu rezistenta mai mare este primarul ? Vreau sa alimentez acest transformator sa vad cat scoate,dar vreau sa ma asigur ca nu alimentez de la retea secundarul.Nu stiu ce se poate intampla! Apropo, ce se intampla daca alimentez de la retea secundarul unui transformator ? Pe primar cat imi scoate ? Link spre comentariu
tranzistor Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 nu la retea!!! Incearca-l prima data cu o sursa de curent alternativ mica,10- 5v sau chiar mai mica.Daca bagi in primar in secundar trebuie sa obtii o tensiune mai mica,mult mai mica,iar daca bagi in secundar o sa obtii o tensiune f mare,atentie te poti curenta!!! :speriatdaca legi secundaru la retea iti ia foc si se ardeps:pare ciudat faptul ca are sarma d acelasi diametru....de la ce era???Ia fa-i niste masurari si spune ce obtinusi.,.Bafta!!!In principiu ala cu rezistenta mai mare e primaru.... Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Am un transformator si nu stiu care e primarul si secundarul.Nu scrie nimic pe acest transformator.Inseriati cu una din infasurari,un bec de cca.20-40W/220V si masurati tensinile(AC) care apar pe cele 2 infasurari,astfel vedeti raportul de transformare dintre ele. Link spre comentariu
M1Hai Postat Ianuarie 7, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Stiu ca nu se conecteaza NICIODATA secundarul unui transformator la retea! ps:pare ciudat faptul ca are sarma d acelasi diametru....de la ce era??? Am apreciat ochiometric ca are avea acelasi diametru, probabil ca nu are aceeasi grosime sarma la cele doua infasurari. Nu stiu la ce a fost folosit ... l-am gasit printre niste vechituri, dar transformatorul pare a fi bun! Ia fa-i niste masurari si spune ce obtinusi.,. Am facut si masuratori: intre bornele unei infasurari am aproximativ 15 ohmi, iar intre bornele celeilalte infasurari vreo 7 ohmi. Deci primarul e cel cu o rezistenta mai mare. Inseriati cu una din infasurari,un bec de cca.20-40W/220V si masurati tensinile(AC) care apar pe cele 2 infasurari,astfel vedeti raportul de transformare dintre ele. Asta dupa ce stiu care e primarul si secundarul, banuiesc. Link spre comentariu
tranzistor Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Pai secundarul si primarul iti zisai cum il determini,cu un alt traf mai mic care sa scoata cel mult 5 volti uite cum vine:aplic 5v la una din infasurari si masori tensiunea din cealalta .daca tensiunea e mai mare de 5 v(o sa fie de ordinul zecilor sau chiar 100 si ceva volti) atunci ai aplicat tensiune secundarului si colectezi din primar,daca e mai mica (trebuie sa fie foarte mica) atunci e exact invers.Ceea ce iti propune miron e cam acelasi lucru,in sensul ca pe infasurarea pe care o sa culegi tensiunea mai mare o sa fie primarul iar cealalta cu tensiunea mai mica e secundarul,dar mi se pare cam naspa pentru ca folosesti 220 si e riscant,adica trebuie sa ai grija...Alte nelamuriri?Insa nu uita,oricare metoda o folosesti sa incerci sa nu atingi bornele cu mana...Si inca ceva nu il conecta sub nici o forma la retea,s-ar putea sa nu fie de retea....ma ingrijoreaza diametrele aproape egaleincearca si apoi spune-ne ce obtinusi Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Asta dupa ce stiu care e primarul si secundarul, banuiesc.Nu,asa aflati care este raportul infasurarilor si puteti afla astfel care este primarul,dar cum scria si Dl.tranzistor,poate nu este construit pentru 220V.Dar,ar fi bine,mai intai, sa scrieti ce diametru are conductorul(sarma) si ce sectiune are miezul. Link spre comentariu
M1Hai Postat Ianuarie 7, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Am un traf care scoate 6VAC, 12VAC si 24VAC ... o sa-l testez maine cu 6VAC cum ai spus tu tranzistor sau cum a zis miron1947 , cu un bec de 30W. Mai jos am atasat o poza cu trafu in discutie.Banuiesc ca primarul e infasurarea cu bornele de sus. Astept pareri: sa-l conectez la retea sau nu ? Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 sa-l conectez la retea sau nu ?Nu direct,prin bec,dar poate fi si transformator de iesire,vad jos 3 cose. Link spre comentariu
tranzistor Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 cica "dl tranzistor"am abia 17 ani... Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 cica "dl tranzistor" am abia 17 ani. Multi inainte. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Ai idee de unde provine transformatorul ala? Sa nu fie ceva ridicator, sau vreun traf de iesire de la vreun etaj pe lampi (in acest caz te uiti cum sunt puse tolele, intretesut, sau E-urile intr-o parte si I-urile in cealalta). Valabil pentru trafurile de iesire pentru etaje SE. Dar neavand priza mediana, daca e traf de iesire este pentru SE. Cam ce grosime are sarma de bobinaj? Link spre comentariu
M1Hai Postat Ianuarie 7, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Nu stiu de unde provine acest traf ... e posibil sa fie de prin vreun TV vechi.Cum este in poza pe care am atasat-o mai sus .... I-ul este in partea de jos,unde sunt cele 3 borne,iar E-ul sus, rasturnat.Sarma are o grosime cam de ...maxim 1mm. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 adica toate i-urile sunt intr-o parte? Link spre comentariu
M1Hai Postat Ianuarie 8, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 Mai jos am atasat o poza cum sunt asezate tolele. Din poza poate se intelege mai bine fata de cum am explicat eu.In cursul zilei de azi voi incerca sa vad cat scoate acest traf .... voi conecta primarul (care banuiesc ca e infasurarea cu bornele de sus - vezi poza cu trafu) la un traf care scoate 6VAC si voi masura sa vad cat scoate la celelalte infasurari.Ma gandesc si eu ca nu este un traf de retea si de aceea il voi incerca cu celalalt transformator. Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 8, 2009 Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 am întâlnit transformatoare cu exact acela?i diametru de sârm? în primar ?i în secundar...ele erau fie transformatoare de separare (galvanic?), fie transformatoare de putere mare... evident, în al doilea caz rezisten?ele celor 2 înf??ur?ri difereau!!!în primul caz, erau identice!!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum