Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

filtru reducator de microfonie???


pid

Postări Recomandate

poate ca nu postez chiar unde trebuie ........ dar ma intereseaza (macar teoretic) daca exista vre-un fel de montaj care sa reduca microfonia.....de ce intreb asta?........ pentru ca am fost zilele trecute la o nunta shi un lautar ii dadea din microfon chiar in fatza boxelor..... fara sa fie nici urma de microfonie....... iar potrivit ashteptarilor mele trebuia sa fie o microfonie nasoala.....dar nu era....(pentru cei mai carcotashi mentzionez ca individul chiar canta live..... adika nu a venit cu inregistrarea de acasa........)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • pid

    3

  • Incepator

    2

  • walldemar

    2

  • cirip

    1

Top autori în acest subiect

e drept ca parca voia sa-l manance..:d insa nu prea mi se pare ca behaia tare ..... (asha canta el fals..:d:D:D)microfonul era whireless ceva de genul care vezi pe scene.....adika zic eu destul de profesional..... cu burete pe deasupra..... de aceea banuiesc ca era cat de cat sensibil.... iar in boxe canta destul de tareshi eu am ramas masca ca nu avea microfonie........

Link spre comentariu
Vizitator sstoiana

Exista asa ceva (desi nu i-as zice filtru, totusi). Este un DSP care gaseste frecventa de feedback (termenu stiintific pentru microfonie) shi o reduce suficient de mult incat sa nu mai existe feedback. Pe de alta parte, ma indoiesc totusi ca lautarul respectiv s-ar desparti de cele cateva sute de euro cat costa echipamentul respectiv (indiferent de producator), numai de dragu' de a canta el in fata boxelor. Asha ca nu pot sa cred decat ca microfonul era unul suficient de prost incat sa nu prinda boxele din spatele insului, sau (culmea coincidentelor) unul care sa aiba o cadare in curba de raspuns tocmai pe frecventa de feedback a instalatiei.

Link spre comentariu

Salut,Ar mai fi doua variante de care am auzit si io, desi declar pe shleau ca nu am experienta la capitolul asta.Una e mai ieftina si se bazeaza pe caracteristica de directivitate a boxelor si a microfonului. Daca cele doua sunt asezate in asa fel incat castigul pe bucla (da reactie) e subunitar, atunci piuiala nu se produce. Un cantaretz cu oarece cunostinte tehnice imi zicea ca daca microfonul e putin in spatele planului boxelor sau in spatele intersectiei conurilor de radiatie de la boxe, atunci beleaua nu mai e chiar asa de mare. Cica in sala s-ar auzi mai tare decat intre boxe, tocmai din cauza directivitatii.A doua se bazeaza pe un soi de desepeala, asa cum zicea sstoiana mai sus, numai ca in loc sa fugareasca frecventa de oscilatie si sa o notch-uiasca, shifteaza spectrul cu 5-10Hz in sus sau in jos, astfel incat daca fluieratura apare pe 1000Hz, microfonul aude 1005Hz si apare un proces divergent care impiedica aparitia oscilatiei. Vocea poate fi un pic nenaturala, dar tolerata de auz. Cica asa faceau la cuvantarile lui Cocalae, ca sa nu-i fluiere ciocofoanele pe stadion. Mai multe detalii nu stiu.

Exista asa ceva (desi nu i-as zice filtru, totusi).

Io i-as zice filtru adaptiv. Termenul e cunoscut, iar tehnica e folosita -de exemplu- la transceiverele de radioscamatori cand vine unu' si te chinuie cu o purtatoare. Desepelul ruleaza un programel de filtru adaptiv, care se agatza pe fluieratura si o elimina. Dar e greu de spus daca artistul a investit sau nu in asa ceva.Atata (cred ca) stiu, atata va spun,Cirip
Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Mai , stati cuminti si nu va mai framantati ca nu este nici o scula de lautari in Romania sa stie asa ceva si chiar daca ar exista nu are cine sa o foloseasca !Saracii de ei nu stiu cate urechi au in cap si ce este ala feedback sau driver de 2" . Habar nu au de asa numitele "feedback killer" de la Sabine sau de la DBX . Nu au auzit ei de compresor iar la reverb-delay ii spun procesor de voce . Lautarul nu canta cu sistem de fata ( FOH ) si monitoare pt. ca crede ca asa se canta numai muzica usoara . Ei pun boxele in spatele lor " ca sa aiba control " si vor statii compact ( mixer si putere incorporata ) pt. ca sunt prea prosti sa conecteze cateva cabluri .Pun banda adeziva ca sa nu le umble cineva la reglajele de pe mixer si canta asa ani de zile . Daca vine cineva sa miste butoanele au dat de dracu pt. ca nu mai stiu sa le puna la loc si se duc la " specialist " sa le regleze "scula " ( :twisted: :twisted: :twisted: ) . In stupizenia lor , au impresia ca se oboseste cineva sa ii bage in seama si sa le faca scule pt. muzica populara sau manele . Pe mine ma intreaba majoritatea lautarilor despre difuzoare daca sunt de muzica populara sau de discoteca . Eu le raspund ca sunt pt. discoteci in care se pune populara si ii bag in dilema .Exista ceva ( o tentativa nereusita ) pe Dynacord PowerMate 1000 -1600-2200 , in fapt un notch filter cu frecventa variabila , dar lautarii habar nu au ce face si cum se poate folosi . Ei au alte probleme mai importante ,cum ar fi , de exemplu , cum sa bage distorsiuni din mixer fortand gainul , adica sa" ii dea atac " dupa cum le place lor sa spuna sau " sa bage grasime in sunet " etc. Pana maine la aceeasi ora va pot povesti intamplari adevarate ( viata bate filmul ) despre stupiditatea breslei lautaresti . Am strans in 10 ani material pt. o carte de 300 de pagini .

Link spre comentariu

Este un DSP care gaseste frecventa de feedback (termenu stiintific pentru microfonie) shi o reduce suficient de mult incat sa nu mai existe feedback.

Ce intelegi prin frecventa de feedback ? Din cate stiu eu daca produsul dintre atenuarea retelei de feedback ( sistem boxe - microfon ) si amplifcarea sistemului este supraunitar, iar diferenta de faza introdusa pe calea de feedback este nula ( cele 2 semnale sunt in faza, deci se aduna ) , atunci oscilatia se produce. Exista o gama foarte mare de frecvente la care acest lucru se intampla( practic toata banda sistemului microfon ..boxe ) , oscilatia insa apare pe frecventa unde feedbackul pozitiv e maxim. Daca filtrezi aceasta frecvente cu un notch filter , atunci vei avea alta la care se va intampla fenomenul. Poti pune un microfon la un amplificator prevazut cu un egalizor si vei vedea ca frecventa de microfonie poate fi "reglata" egalizor, cu variatii mai mari sau mai mici datorate de pozitiei relative a boxelor fata de microfon, rezonantele boxelor, camerei, etc...Poate un DSP sa monitorizeze in timp real aceasta frecventa si sa "jongleze" cu notch filterul prin toata gama audio ? Teoretic poate ... orice ... dar cum cum preintampina microfonia ? Cu distorsiunile cum ramane ?
Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Treaba cu filtrul notch poate fi o solutie de circumstanta . Problema este ca odata cu microfonia se atenueaza si componentele audio din programul amplificat .

 

Firma SABINE a scos pe piata un asa numit " feedback killer " prin 1998 . la vremea respectiva costa cam 7000$ si nu facea prea mare branza .

Treptat performantele au crescut si nivelul de crestere a diferentei pana la pragul de microfonie a crescut pana la 10 - 15 dB .

 

http://www.sabineinc.com/

http://www.sabine.com/resources/Sabine- ... ack-v2.zip

Link spre comentariu

Nu ma pricep dar spun si eu "poate este un microfon unidirectional????" asa parca am auzit ca se spune ... sau are un filtru pentru voce (ceva asemanator cu cele de la comentarile sportive, am vazut un montajel pe undeva intr-o carticica care lasa sa treaca numai frecventa de 3KHz sau amplifica aceasta frecventa si se activa/dezactiva printr-n pontentiometru )numai bine!

Link spre comentariu

Dj DNA am si eu un lucru neclar : Am vazut ca la concerte lautarii intra cu sculele in statiile lor de instrument ( sa zicem Marshall) , am observat ca in fata statiei se punde un microfon (f. aprope de dufuzor) si de acolo se merge pe fata cu sunetu. Intrebarea mea este : De ce asha ? Majoritatea statiilor compacte su si iesire din preamplif. Am intrebat pe mai multi da nici unu nu mi-a dat un raspuns clar . Poate ma lamuresti tu

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Chestie de gust ( vintage ) . Chitaristii nu prea iubesc sunetul pur si vor sa bage un plus de distorsiune din microfon . Este o explicatie simplista pt. ca ei spun ca suna mai cald ( distorsiuni armonica 2 ) si au sunet gras dar daca privim d.p.d. v. tehnic , cam asta este .

Link spre comentariu

pai depinde de la caz la caz ..... poate sa apara asa numitul reverb cu tendinte de autooscilatie ( microfonie ) pe anumite frecvente. Deci timpul acela de intarziare trebuie sa fie ori suficient de mare ori reglabil ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări