Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

nervi cu fotodiode


srdjan

Postări Recomandate

Salut, sper sa ma puteti ajuta ca eu nu stiu ce sa-i fac sau pe unde imi scapa cevaps: am incercat doar in aer montajul cu crocodili...dar tot cred ca trebuia s-o nimeresc odata si-odatadeci am led IR, led rosu si fotodioda... baterie 9V si bjt npn BC546evident e prima mea aplicatie cu infrarosii... si sunt stresat ca nici macar n-o fac pt mine...ideea e ca nu merge... ledu rosu sta aprins tot timpul (daca circuitul e ca in schema)masurat tensiunea pe photodioda la liber cand apropii led-ul ir creste la cca500mV in rest sta cam pe la 330mVcut-off current la BC546 spune ca ar fi 15nAam pus r1 330R (serie cu led IR), r3 330R(serie cu led rosu)eu am incercat cu ajutoru lu nea Ohm... am invartit in toate posibilitatile divizorul ala de tensiune.... nu vrea si pace :(cum fac sa rezolv ecuatia in care sa aflu r2 si r4 ca mie nu-mi iese nimic... :sparge:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • srdjan

    5

  • nightmare

    4

Zile populare

Top autori în acest subiect

foarte folositoru... formula se gaseste...dar cu care parametrii ma joc?Vin e de fapt tensiunea bateriei + tensiunea fotodiodei iradiata - caderea de tensiune pe fotodioda?Vout cine e? e cumva 15nA x Rx (Tranzistor intre B si C)?Habar n-am ce socoteli tre sa fac...nu astept mura-n-gura... dar macar sa sufle cineva ceatza din capu meu daca stie si as fi tare recunoscator :limb: btw... nu exista un tranzistor care sa-mi usureze cumva si mai mult munca? adica sa il intrerup si saturez mai usor?

Link spre comentariu

Ce ai construit tu acolo va fi folosit ca o bariera IR cumva? Ca altfel atata timp cat e alimentat montajul si nu e nimic intre ledul IR si fotodiota, ledul rosu va sta aprins. In momentul in care blochezi raza IR dintre led si fotodioda ledul o sa se stinga.

Link spre comentariu

Ce ai construit tu acolo va fi folosit ca o bariera IR cumva? Ca altfel atata timp cat e alimentat montajul si nu e nimic intre ledul IR si fotodiota, ledul rosu va sta aprins. In momentul in care blochezi raza IR dintre led si fotodioda ledul o sa se stinga.

dap...asta e scopul...mi-a scapat sa-l mentionez desi e evident as ziceLE:gata...l-am terminat si merge frumos si am avut bafta ca am putut grupa rezistentele ce le-am avut la indemana pe pcb-ul facut dupa prima variantaMerci mult nightmare de ajutorgreseala majora a fost ca eu incercam sa trec din stare de conductie in stare de deschis tranzistoru folosind tensiunea data de fotodioda... clar ca era practic imposibil... m-am crucit cand am vazut ce valori au rezistentele ce trebuiau puse teoretic...Concluzia pentru cei ca mine ce nu stiau:o fotodioda strabatuta de un curent dinspre anod spre catod e in conductie ca orice dioda cand e sub o tensiune de conductiedar daca curentul dat de sursa parcurge fotodioda dinspre catod spre anod acesta nu va pune in conductie fotodioda... ea va fi in conductia doar in iraderea cu lumina la care se asteapta si abia in clipa asta este strabatuta de curentul dinspre sursa.In poze se vede cum ledul este aprins cand butonul (ce inchide ciruitul prin LED-ul IR) este apasat intre LED-IR si fotodioda nefiind nici un obstacol; in poza a doua se vede obstacolul dintre emitator si receptor de infrarosii si martorul rosu stins. pe hratie se mai vede si lumina aia alba pentru cei care nu stiau... camerele foto, video, etc "vad" si lumina infrarosie avand sensibilitate la un sperctru mai larg decat ochiul uman
Link spre comentariu

Daca vrei sa mai faca si altceva poti sa inlocuiesti ledul cu altceva si sa comanzi o alarma, o deschidere a unei usi, etc. Ai destule optiuni

10x... stiu...releele si microcontrolerele sunt mama automatizarilor... numa ca asta e un mic proiect pt scoala a unui coleg... e suficient cat poate :nas:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări