Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme cu un amplif: bucla de masa?

quicknick

Postări Recomandate

Am construit un amplificator stereo pe schema "Project 101" a lui Rod Elliott care a functionat ireprosabil in "perioada de proba", cu toate subansamblele montate pe o scandura de PAL. Asa ca i-am cumparat o carcasa pe masura, de la HiFi2000 (Pesante Dissipante)... Odata cu aceasta, si problemele...

Pentru inceput am conectat carcasa (sasiul) doar la nulul de protectie al prizei, nu si la priza mediana a transformatorului. Totul perfect atat timp cat aveam la intrare conectata o sursa de semnal (calculatorul), nu exista niciun brum/buzz nici cu urechea-n difuzoare. Insa daca deconectam cablurile de la intrare brumul isi facea aparitia iar pe masa montajului aveam aprox. 50 V AC, masurat fata de nulul de protectie al prizei... Daca conectam din mers un cablu de intrare, oscilatii ingrozitoare pana in momentul in care se stabileste contactul de masa al mufei RCA... Cat pe ce sa-mi zbor un tweeter...

Am conectat apoi priza mediana a trafo la acelasi surub al carcasei unde era legat si nulul de protectie... Brum foarte slab cu intrarea in gol, brum sesizabil la conectarea sursei, insa nu mai apar oscilatii la conectarea din mers. Nu se schimba nimic daca las carcasa "in aer", conectand direct nulul de protectie la priza mediana. Interesant e ca brumul dispare instantaneu daca actionez butonul de power (nulul de protectie ramane conectat deoarece nu trece prin intrerupator). Daca ar fi bucla de masa, n-ar trebui sa persiste si la deconectarea retelei?... Amplificatorul functioneaza secunde bune (vreo 30-40) dupa power off datorita filtrajului de 40.000uF pe canal...

Am incercat si fara conectarea la nulul de protectie, legand carcasa la priza mediana a transformatorului... N-am mai verificat daca are brum sau nu, aveam 115 V AC pe carcasa... La o intensitate foarte mica, evident, nici nu face scanteie cand conectez nulul de protectie dar... evident ca trebuie conectat. Oare cum apare tensiunea asta? Scurgeri prin izolatia trafo?

Am folosit termenul "priza mediana a trafo" si nu "star ground" deoarece... cred ca n-am star ground. Sau e discutabila existenta lui. Am folosit 2 module de alimentare, cate unul pentru fiecare canal (layout-ul si schema publicate de vzsolt undeva aici pe forum, le-am modificat pt. a folosi diode Schottky in locul puntii redresoare clasice). Atasez mai jos layout-ul in varianta originala (cea folosita de mine e "la creion") si o schema a conexiunilor in amplificator, poate cineva cu experienta isi va da seama care e sursa problemelor. Practic as vrea sa am carcasa conectata si la priza mediana (0 volti, GND) si la nulul de protectie... si sa scap de brum. Mai mentionez ca modulele P101 au masa de semnal separata de masa de putere (printr-o rezistenta de 2.7ohm in paralel cu 100nF) si toate mufele de intrare si iesire sunt izolate fata de carcasa...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• quicknick

4

• vzsolt

2

• Badman

1

• thefirstdj

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

• Administratori

eu as face asaas deconecta de la sasiu masa care iese din transformator si de la iesirea surselor masele le-as uni iar de acolo as trage toate masele de fapt in schema tadeconectezi de la sasiu si unesti masele de la surse

Link spre comentariu

Nu conecta impamantarea DELOC la amplificator. La amplificatoare de regula este scos pinul de impamantare direct din mufa, tocmai pentru a evita conectarea acesteia.

Problema apare cand folosesti ca sursa de semnal calculatorul (care este legat si el la impamantare). Renunta la impamantare la amplificator si scapi de probleme.

Uite exemplu:

Posted Image

Link spre comentariu

Eu am facut in felul urmator:- am folosit mufe RCA izolate de carcasa si am conectat fiecare masa RCA direct la sasiu. Altceva nu am conectat la sasiu.- pe cablaj am power ground separat de signal ground cu un R de 10 ohmi. Dupa desenul tau, am conectat separat in_gnd si P.GND la GND-ul sursei.- in_gnd de la tine vine conectat la GND Small pe cablajul de sursa; P.GND la GND Power si GND Speaker la boxa- eu folosesc un modul de protectie boxe Velleman K4700, iar masa protectiei este conectat la GND RG de pe cablajul sursei

Link spre comentariu

problema care gereneraza sunet e cand legi masa amplifului la o impamantare si pc-ul nu are impamantare,atunci pc-u e conectat la impamantare prin tresa cabluli de semnal,lucru care cauzeaza niste zgomote

Link spre comentariu

Voi incerca variantele propuse de Vasile si vzsolt, iar daca rezultatele nu-s multumitoare incerc si alimentarea ambelor module dintr-o singura sursa, sau chiar o alta sursa mai "clasica", punte redresoare si 2-4 condensatori pentru a avea un star ground [email protected]: Si PC-ul este impamantat, chiar din aceeasi priza cu amplificatorul (dar pe prelungitoare diferite, o sa incerc si cu unul singur)thefirstdj, nu pot sa las impamantarea neconectata... fara cabluri de semnal conectate, am pe carcasa cam 1/2 din tensiunea retelei... Nu curenteaza, e intensitate foarte mica, dar daca conectez (sau deconectez accidental) cablurile de semnal cand e volumul sus, brumul e teribil si risc sa ard boxele...Apropo de asta, ma poate lamuri cineva daca e normal acest lucru? Care ar putea fi cauza acestei "scapari"? E transformatorul defect, e izolatia necorespunzatoare intre primar si secundar? Cum pot testa?

Link spre comentariu

Imi cer scuze daca m-am bagat aiurea, dar am si eu o mica problema cu un amplificator facut de curand cu 2 kituri cumparate. Sunt alimentate de la acelasi transformator, toate masele mai putin cea de semnal sunt legate in acelasi punct, pe placuta de alimentare, amplificatorul este fara corector de ton ci doar un singur potentiometru de volum sta in calea semnalului. Daca nu leg nimic la intrarea finalilor, nici macar potentiometrul am un hum in difuzoare care banuiesc ca este de la transformator (cutia fiind mica, finalii stau foarte aproape de acesta). Ce ma nelinisteste mai mult este ca atunci cand conectez potentiometrul de volum si masele de semnal ale celor 2 module se unesc, imi apare un bazait destul de deranjant. La volum mare, este acoperit de muzica si nu se simte, dar in pauzele dintre melodii sau la volum mic, se simte. Am incercat sa unesc masa semnalului direct de la rca-urile prin care intra semnal in amplif cu masa de putere, dar nu s-a simtit nici o diferenta. Vre-o sugestie?later edit: am modificat poza originala postata de quicknick. Asa arata conexiunile in ampliful meu. Sunt facute bine? Nu stiu sincer cum si unde se formeaza buclele de masa, dar poate imi spune cineva cu mai multa experienta ca mine ce buba am facut.

Link spre comentariu

Incearca sa deconectezi masa de protectie de la punctul median trafo, si sa conectezi, direct pe cablaj, input cu in_gnd si sa vezi daca mai ai brum?

Pentru niste explicatii uitete peste: http://sound.westhost.com/earthing.htm

Probabil nu e cazul tau, dar e foarte important cum pozitionez modulele in carcasa si cum/pe unde duci firele care conecteaza modulele.

Eu am avut mari probleme cu pozitionarea firelor in carcasa. Am firele trafo-sursa si sursa-amplificator scurte, sub 10cm, si cu ferita peste ele, dar firele de intrare si iesrie sint destul de lungi, ~30cm, din cauza pozitionarii aiurea in carcasa. Din cauza firelor de intrare/iesire m-am chinuit foarte mult sa nu am brum in boxe.

Interesant ca cel mai sensibil la pozitionare au fost firele speaker out si speaker ground (de la sursa la mufa de iesire). Ex. la una din module speaker gnd daca era dus pe linga traf la iesire se auzea brum, iar daca era dus deasupra era ok :nas:

In una din module mai am un bizz/fisiit foarte mic, numai cu urechea pe boxa se aude, nu deranjeaza, celalalt e complet linistit.

Link spre comentariu

Interesant ca cel mai sensibil la pozitionare au fost firele speaker out si speaker ground (de la sursa la mufa de iesire). Ex. la una din module speaker gnd daca era dus pe linga traf la iesire se auzea brum, iar daca era dus deasupra era ok :nas:

Foarte interesant. Si eu am avut probleme cu cablurile ecranate, am cautat mult o pozitie care sa micsoreze pe cat posibil brumul... Nu am crezut ca si pozitia firelor de iesire are vreo influenta... Momentan sunt scurte, trase drept intre iesirile modulelor si mufele corespunzatoare, dar le voi inlocui cu altele mai lungi pt. a putea "jongla" cu ele prin carcasa, in cautarea echilibrului optim :)Tind sa cred ca problema pe care o am cu brumul provine din interiorul amplificatorului si nu este rezultatul unei bucle de masa exterioare... Poate rationamentul meu e gresit, dar brumul dispare in momentul in care tai alimentarea din butonul de power... GND si sasiul amplificatorului raman in continuare conectate la impamantare; daca bucla de masa ar fi externa nu ar trebui sa am brum in continuare, pana la descarcarea condensatorilor de filtraj?
Link spre comentariu

Tocmai am scapat de brum. In totalitate. Multumesc tuturor pentru sugestii, in special lui vzsolt pentru postarea link-ului catre articolul lui Rod Elliott, articol care m-a facut sa incerc un "ground loop breaker" intercalat intre sasiu si priza mediana a trafo (sasiul ramane in continuare conectat la impamantare). Culmea este ca mai incercasem acum 2-3 saptamani, gasisem schema loop breaker-ului in articolul dedicat Proiectului 27 ( http://sound.westhost.com/project27.htm ), dar pe atunci rezultatele n-au fost satisfacatoare. Probabil deoarece o mare parte a problemei o constituia la acea data si plasarea cablurilor de semnal in interiorul carcasei...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări