Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Emitatoare pe lampi in Romania

ctepeo

Postări Recomandate

S? facem o list? cu emi??toarele pe l?mpi care au fost ?i care mai este în România (zic care mai este c? precis dac? mai sunt au r?mas mai pu?ine de 50 :cry: ). Emit??oare pe l?mpi erau- La TV.R.- La antena de la Casa Presei (m? întreb unde era dosit? instala?ia). Am în?eles c? a stat din 1956 pân? prin 1996 sau 1997.- Emi??torul de la Tânc?be?ti- Emi??torul de la Bod- Emi??toarele studiorilor regionale ale Radio România (de ex Radio Craiova, Radio Cluj, Radio Tg. Mure?...)Cam pân? când au rezistat astea pe l?mpi? Releul de retransmisie de pe vf. Omu' era pe l?mpi sau deja pe semiconductoare?Pe unde mai erau emi??toare/relee radio ?i tv pe l?mpi? Care dintre posturile de radio private din România au avut emi??toare pe l?mpi?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hbi

3

• ctepeo

2

• d2134

2

• Eugenn

1

Top autori în acest subiect

• 2 luni mai târziu...

functioneaza, ca daca s-ar intrerupe emisia (pe AM) si asa scurta, m-am ars, ca nu mai am ce asculta pe lampi, dimineata in bucatarie!

Fa niste poze daca ai acces, am facut facultatea la Iasi si am inteles ca e ceva interesant de vazut, dar cu cine am vorbit eu nu avea acces la emisie, e doar redactor acolo.Cred ca sunt multi curiosi care ar vrea sa vada asa ceva... Intre 1993 si 1998 stiu si eu ca mai era ceva emitator pe lampi din alea mari...
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

studioul radio este pe un deal, iar statia de emisie este in afara orasului, la 10 km, in cimp deschis. de alt fel , nici nu creste nimic pe tenenurile alea. intre cele 2 puncte sint legaturi terestre. in perimetrul destinat statiei de emisie, nu este voie cu telefoane mobile deschise si in nici un caz cu aparate de pozat. pina mai acum citiva ani, zona respectiva era pazita de militari. cred ca se pot gasi ceva poze pe net cu statia asta. povestea cineva care lucra acolo, ca in momentul cind se face revizia, oamenii care curata, se bagau in lampa, prin o trapa. iar racirea, am vazut-o, era asigurata de o teava spiralata de cupru, prin care circula apa. toate lampile sint montate sus la nivelul tavanului, inconjurate la o distanta destul de mare, cu gard de metal. aerul din interiorul cladirii, miroase a ozon si te inconjoara un zgomot continuu. peste tot pe jos sint covoare groase din caucuic izolator. sint multe de povestit, dar intradevar o poza ar spune mult mai multe!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

in statia de la IS am fost si eu in practica. De intrat in lampa .. nu cred ca aveau pe unde. Lampile sunt cam de inaltimea mea ~1.70. Racirea se face cu apa, iar cu apa rezultata se incalzeau niste apartamente peste drum de statie. Lampile se muta cu un fel de vinci similar cu cele folosite in atelierele auto pt mutatul motoarelor. Tot ce se afla in emitatoare este la o alta scala fata de ce suntem noi obisnuiti. Bobine enorme si ca diametru si ca grosime a sarmei, trimere cat omul , condensatoare cu ulei imense si tot asa. In incinta statiei sunt doua emitatoare care se sumeaza pe antena.Fiecare emitator are 4 tuburi. "Cablul" antenei este un gen de burlan prin care se circula aer cald pt a nu exista condens. Burlanul este tresa "cablului" iar firul central este o bara de Al in interiorul burlanului. Cum se spunea si in alte posturi emitatoarele sunt inconjurate de o cusca metalica care impiedica accesul prea aproape de inalta tensiune. Statia se alimenteaza direct dintr-un punct de transformare (parca 110Kv)aflat la intrarea in IS ( zona Penicilina). Pt revizii exista o schema de oprire a emitatorului si un timp de asteptare pana sa se poata intra in "cusca". La revizii se inlatura si sobolanii curentati de pe barele de alimentare :). Tot din motive de protectie si antenele din curte au un gard protector. Foarte interesant este si sistemul de deconectare a antenelor de la emitator in cazul fulgerelor. Aceste emitatoare marconi sunt primele montate intr-o zona cu fulgere.. in anglia nu prea se intalneste fenomenul.. si din acest motiv nu au fost dotate initial cu o protectie. Prin urmare finalele cadeau destul de repede. Pt a repara eroarea au montat pe ancorele care tin antenele niste senzori care intrerup emisia 30-60 sec atunci cand se detecteaza tensiuni generate de fulger in antena.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Offtopic :Imi place pasajul de la inceputul aticolului :" Partidul si guvernul tarii noastre ...." De asemenea , este pomenita data de 23 August 1945 ... data despre care foarte multi din copiii de astazi habar nu au ce inseamna . O data pe care FOARTE multi au uitat-o . PACAT !!!!La pariu ca daca ii intrebi azi pe majoritatea copiilor cine este Iancu de Hunedoara or sa spuna ca vreun manelist , deputat sau mai stiu eu ce traznaie . Ce o fi aia Unirea Principatelor ? Cine o fi Titulescu ? Iorga ? ..... Ne-am pierdut identitatea ca neam fratilor si asta e al naibii de trist .Eram copil cand se difuzau filme su scene de teatru la TVR cu subiecte de genul Iancu Jianu , Unirea Principatelor , eliberarea Romaniei de sub jugul fascist , Mihai Viteazul , Brincovenii , chestii inspirate din istorie .De ar trai marii domnitori ai Romaniei ar muri de inima neagra ptr cum naiba a juns tara asta !!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări