Hubrus Postat Ianuarie 5, 2009 Partajează Postat Ianuarie 5, 2009 Salut,In incercarea mea de a intelege electronica, mi-a aparut o dilema...Ma uitam pe letcon ... scrie ca are o putere de 60 W. Am incercat sa inteleg cum au calculat puterea lui, si am ajuns la relatia P=U*U/R ... U banuiesc ca e 220 ... dar cine e R?!Tot referitor la marimi ce se deduc: intensitatea. Vazusem pe un transformator ca la output: 5V si 450mA (input 220V 100mA) ... cum au dedus intensitatea care intra si care iese?! Cu legea lui Ohm am ajuns la I = U/R ... dar dinnou ... cine e R?!Va multumesc,Cu stima,Vlad Link spre comentariu
Vizitator MiG Postat Ianuarie 5, 2009 Partajează Postat Ianuarie 5, 2009 R= rezisten?a Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 5, 2009 Partajează Postat Ianuarie 5, 2009 Ma uitam pe letcon ... scrie ca are o putere de 60 W. Am incercat sa inteleg cum au calculat puterea lui, si am ajuns la relatia P=U*U/R ... U banuiesc ca e 220 ... dar cine e R?! R este rezistenta de incalzire a letconului. O poti masura cu un ohmmetru la stecherul leconului, scos din priza, desigur. Rezistenta masurata va fi putin mai mica decat cea calculata datorita coeficientului termic ar rezistivitatii. Rezistenta creste cu temperatura.Vazusem pe un transformator ca la output: 5V si 450mA (input 220V 100mA) ... cum au dedus intensitatea care intra si care iese?! Cu legea lui Ohm am ajuns la I = U/R ... dar dinnou ... cine e R?! Nu e! Interpretarea celor 450mA este diferita in cazul transformatorului. 450mA este curentul maxim pe care il poate debita secundarul trafului fara sa apara neplaceri, oricare ar fi ele. Desigur, daca nu conectezi nici o sarcina la iesirea trafului, curentul va fi 0.Cirip Link spre comentariu
Hubrus Postat Ianuarie 5, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2009 Ma uitam pe letcon ... scrie ca are o putere de 60 W. Am incercat sa inteleg cum au calculat puterea lui, si am ajuns la relatia P=U*U/R ... U banuiesc ca e 220 ... dar cine e R?! R este rezistenta de incalzire a letconului. O poti masura cu un ohmmetru la stecherul leconului, scos din priza, desigur. Am incercat asta ... dar nu a mers. nici macar la borna de 200Ohmi, unde multimetrul ar trebuii sa piuie ca se inchide circuitul ... nu o face. :-?? Letconul este cu reglaj de temepratura ... fara buton on/off ... Vazusem pe un transformator ca la output: 5V si 450mA (input 220V 100mA) ... cum au dedus intensitatea care intra si care iese?! Cu legea lui Ohm am ajuns la I = U/R ... dar dinnou ... cine e R?! Nu e! Interpretarea celor 450mA este diferita in cazul transformatorului. 450mA este curentul maxim pe care il poate debita secundarul trafului fara sa apara neplaceri, oricare ar fi ele. Desigur, daca nu conectezi nici o sarcina la iesirea trafului, curentul va fi 0.Cirip Nu prea stiu care e treaba cu trafurile ... o sa ma documentez mai incolo Ok ... inca o chestie cu intensitatea. Pe acumulatori scrie 1.2V si 1700mAh ... la ce se refera acesti 1700 mA? Link spre comentariu
Vizitator MiG Postat Ianuarie 5, 2009 Partajează Postat Ianuarie 5, 2009 al meu cic? e de 40W, am m?surat rezisten?a ?i a ie?it 1800 Ohmi, la un calcul dup? formul? ies aproximativ 25W, dar inc? e pu?in c?ldu? al meu multimetru piuie numai dac? rezisten?a e mai mic? de 70 Ohm Link spre comentariu
Hubrus Postat Ianuarie 5, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2009 Ok .. am repetat testu cu masurarea rezistentei ... pe pistolul de lipit (rece) ... si mi-a iesit o rezistenta de 70.8 de ohmi.Pe pistol scrie ca puterea este de 100W .... dar daca iau P =220^2/70 ... nu prea da 100 ... :-?Am repetat masurarea ... dar dupa ce am incins pistolul ... l-am scos din priza ... si am masurat dinnou ... rezistenta = 78.3 Ohmi ... deci da ... rezistenta creste odata cu temepratura dar tot P = 220^2/78 nu da 100 ....Sunt cam confuz de ce e diferenta asta asa mare dintre ce este declarat si ce imi da mie prin calcul ... si de ce letconul "nu are rezistenta" :-S Link spre comentariu
Vizitator MiG Postat Ianuarie 5, 2009 Partajează Postat Ianuarie 5, 2009 pistolul de lipit e una, letconul e alta...letconul îl m?sori cu multimetrul, la pistol...n-am idee ce ?i cum dar dac? ai m?surat la pistol nu cred c? e bine, func?ioneaz? pe alt principiu Link spre comentariu
nightmare Postat Ianuarie 5, 2009 Partajează Postat Ianuarie 5, 2009 Ok ... inca o chestie cu intensitatea. Pe acumulatori scrie 1.2V si 1700mAh ... la ce se refera acesti 1700 mA?Capacitatea unui acumulator se masoara in Ah (sau submultiplii lui). Un amper ora inseamna cantitatea de electricitate transportata de un curent cu intensitatea de 1 amper in timp de o ora, egala cu 3600 coulombi. Ca sa explic putin mai simplu cu cat ai mai multi mAh cu atat acumulatorii tin mai mult.Ok .. am repetat testu cu masurarea rezistentei ... pe pistolul de lipit (rece) ... si mi-a iesit o rezistenta de 70.8 de ohmi.Pe pistol scrie ca puterea este de 100W .... dar daca iau P =220^2/70 ... nu prea da 100 ... :-?Am repetat masurarea ... dar dupa ce am incins pistolul ... l-am scos din priza ... si am masurat dinnou ... rezistenta = 78.3 Ohmi ... deci da ... rezistenta creste odata cu temepratura dar tot P = 220^2/78 nu da 100 ....Sunt cam confuz de ce e diferenta asta asa mare dintre ce este declarat si ce imi da mie prin calcul ... si de ce letconul "nu are rezistenta" :-SAi zis mai sus ca letconul tau are reglaj de temperatura, deci ce masori tu acolo in mod sigur nu e rezistenta lui, asa ca degeaba te chinui sa calculezi asa. Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 5, 2009 Partajează Postat Ianuarie 5, 2009 Mama, ce amestecatura! S-o luam pe rand. "Letcon cu reglaj de temperatura" asta inseamna ca pana la rezistenta propriu zisa de incalzire mai sunt niste circuite care te impiedica sa masori rezistenta. Ca sa poti masura rezistenta, trebuie sa iei un letcon simplu pe care il bagi in priza si se incalzeste, fara nici un fel de briz-brizuri sau circuite auxiliare. Pistolul e putin diferit. Rezistenta este ansa, dar rezistenta este foarte scazuta si este necesar un transformator ca sa scazi tensiunea si sa creasca curentul. Ceea ce masori la pistol este rezistenta infasurarii primare si care nu are nici o legatura cu rezistenta de incalzire. La un acumulator, 1700mAh inseamna capacitatea. Atentie mare!!! Nu sunt 1700mA, ci 1700mAh. Diferenta este fundamentala. mA inseamna curent. mAh inseamna ceva inrudit cu energia. Mai pe inteles, un acumulator de 1700mAh poate sa livreze 1700mA timp de o ora sau 170mA timp de 10 Ore ... Produsul curent*timpul cat livreaza acest curent este capacitatea acumulatorului. Cirip Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum