Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Display Leduri


Vizitator catalin999

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • kit

    6

  • puiu

    4

  • claudio

    4

  • masterpic77

    1

Top autori în acest subiect

Vizitator catalin999

caut o schema gen cum sunt panourile publicitare color prin orasele mai mari . sau sa fac o constructie din leduri in care sa pot scrie orice si sa si mearga scrisul spre stanga. oricum orice schema este binevenita multumesc.

Link spre comentariu

Daca te intereseaza am eu un panou mic de vanzare ( este proiectat si realizat de mine ) : are 6 caractere format 5X7 cu LED-uri rosii ; se mai pot adauga extensii pana la 15 caractere . Se conecteaza pe serial la PC si se poate scrie un text ; se poate alege una din urmatoarele optiuni pentru afisare : defilare stanga , blink , continuu ; textul este salvat in EEPROM , deci dupa o decuplare a alimentarii , la pornire nu mai este necesar sa fie programat din nou ( retine ultima setare ) . Inaltimea literelor este de 8cm , latimea aprox. 30cm ( dar poate fii mai mare prin adaugarea mai multor module ) ; alimentarea este dintr-o sursa de PC la +5V .

Link spre comentariu

1. Cred ca trebuie sa faci un bilant energetical intregului panou daca faci un panou mare. Spun acest lucru deoarece la panourile mari este prevazuta inclusiv instalatie de climatizare.2. Daca vrei sa faci un panou mai mic conteaza enorm sistemul de multiplexare si mai ales cum este realizat el ca hard. Cred ca numai apoi apare problema de proiectare a softului care trebuie sa aibe ca obiectiv comanda panoului si separat introducerea datelor.3. Am daca nu ma insel un modul din panouri publicitare de 12x12 pixeli color fara intelingenta la multiplexare. Deci fiecare pixel este format din cinci leduri (2 rosii, 2 verzi si unul albastru).4. Dupa complexitatea lui si a numarului de leduri trebuie o investitie destul de mare numai pentru panou si apoi pentru partea de comanda si apoi partea inteligenta. Nu ma intelege gresit, poate iti poti permite, dar am vazut niste teste care se fac intr-o astfel de fabrica asupra LED-urilor utilizate si nu prea sunt echipamentele la indemana oricui.5. Propun sa te hotarasti prima data asupra dimensiunilor afisajului ca sa poti discuta apoi modul de efectuare a multeplexarii si apoi comanda acesteia.

Link spre comentariu

Pe langa cele de mai sus ar fi si:1. Cel mai mare obstacol mi se pare pretul de cost. O matrice cu leduri compusa din 16x128 buc (2x16 module de 8x8LEDuri) are nu mai putin de 2048 LEDuri. Asa ceva nu-i tare mare, 2 linii de 16 caractere, maxim. Asta ajunge sa fie jumate (aproape) din pretul de cost al panoului. Iar ledurile folosite nu-s chiar de top, ceea ce ma duce la punctul 2.2. Multiplexarea. Asta inseamna ca LEDul nu sta aprins tot timpul ci doar o anume perioada, conform cu un factor de umplere. Daca am un factor de umplere ma duce gandul imediat la scaderea luminozitatii efective a LEDului. Deja la un factor de umplere de 1/16 se cunoaste serios treaba asta. Asa ca trebuie facute niste "artificii" pentru a diminua acest efect, ceea ce duce iar la cresterea pretului de cost al panoului.3. Nu este suficient sa comanzi panoul, trebuie sa si-l programezi (adica daca vrei sa schimbi textul nu scoti PICUL din soclu ca sa bagi un text nou, reprogramandu-l). Iar creste costul, functie de solutia aleasa.4. Mai este, bineinteles si PICul care va face treaba, dar aici partea de cost este relativ mica.5. Dupa ce ai facut proiectul functional, ca sa-l vinzi o sa realizezi ca mai trebuie sa bagi o groaza de bani in carcasa, cablu, sigurante, eventuala ventilatie, toate mizeriile astea, care iti mai urca cu inca macar 10% pretul, ceea ce poate fi frustant, ca doar proiectul, in principiu, ar merge.In rest, treaba nu pare chiar asa complicata, dar asta pentru un panou monocolor. Pentru un panou true-color insa, hehe, nu cred ca merge cu un PIC. Pentru true-color ar putea sa mearga treaba cu un LED RGB (nu neaparat cu 5 leduri, cum a fost indicat mai sus), dar... are cam multe picioare si implicit controlul este mai greoi, poate prea greoi pentru un PIC. Un LED bicolor ar merge, asa luat la ochi, fara sa fi facut calculele (n-am insistat pe partea asta, ca-i scump).In rest, documentatii pe net sunt garla, cautare pentru "LED MATRIX", "LED MATRIX CONTROLER", LED MATRIX TUTORIAL".Si eu incerc sa fac asa ceva, dar m-am lovit (serios) de pretul de cost, de aia am si insistat asupra lui. Asa ca pun intrebarea: stie cineva niste leduri mai de Doamne-ajuta, asa incat sa fie proiectul profitabil?

Link spre comentariu

Poate unii dintre voi nu o sa fie de acord cu mine dar din punctul meu de vedere sa produci echipamente electronice in Romania si sa fi si competitiv din punct de vedere al pretului este dificil. Si nu neaparat din punctul de vedere al pretului componentelor, care oricum e mai ridicat decat in afara, dar mai ales de realizarea cablajelor, a carcaselor si alte dificultati "tehnice". Referitor la led-uri, am cumparat cu ceva luni in urma de la un chinez ( pe ebay ) pachet de 100 led-uri de 5mm, ultra bright, clear (cate 25 rosii, verzi, albastre si albe) cu 10$, deci aproximativ 30 de bani per led. Eu in general cumpar senzori de temperatura PT100 de la el si la ultima comanda am luat si niste led-uri din curiozitate. Sunt de buna calitate iar pretul cred ca e ok avand in vedere preturile practicate pe Maica Domnului. Gasisem si RGB de 5mm la aproximativ 0,3 $ per led ( 1 ron ) pe vremea cand vroiam sa construiesc un cub din led-uri RGB comandate de PIC (sunt niste filme pe youtube).

Link spre comentariu

M-am cam lamurit cu preturile. Fara sa fac reclama, cei de la Tehnoelectric si cei de la TME (daca acceptati TVA de 22%) au preturile cele mai mici, din ce am gasit eu. Intrebarea urmatoare este: are cineva idee cam de cat trebuie sa fie luminozitatea unui led folosit intr-o astfel de aplicatie? 3000 lucsi ar fi suficient, de exemplu (treaba asta cu lucsi, mcd, lumeni ma cam baga-n ceata)?

Link spre comentariu

1.Intra pe siteul: www.zextar.com si jos ai sectiunea de instrumente in care poti sa lucri dintr-o unitate de calcul in alta, deasemenea iti da si un calcul pentru reziistenta care trebuie sa o pui, dar inca nu sunt edificat cum se calculeaza aceti parametri cand LED este alimentat prin multiplexare.

Link spre comentariu

In cazul unui panou relativ mare, de 128x16 leduri, multiplexarea are o limita. Daca incerci sa aprinzi ledurile pe 16 linii, apoi multiplexate pe 128 coloane, va trebui sa pui un afis tiparit cu ce scrie pe panou, asa, pentru informare. Daca aprinzi 128 de coloane multiplexate pe 16 linii mai vii de acasa. O potentiala schema ar arata ca in atasament, se aplica numai la panouri monocolore. Eventual, multiplexarea se poate face in paralel pe 2 cai pe doar 8 linii. Ar rezulta ca panoul este compus din 32 celule de cate 8x8 LED-uri. Oricum, in schema propusa BD139 ar trebui inlocuit cu un 2N5192, pentru siguranta (driverul de linie, in cel mai rau caz ar trebui sa duca 128x20mA>2,5A). De asemenea, matricea de leduri trebuie completata cu cate o rezistenta pe fiecare LED, pentru limitarea curentului. Ar merge si fara, tinand cont ca LED-ul nu este alimentat full, dar, oricum, ii scadem timpul de viata. Un SMD in serie nu-i mare lucru, dar nu-i cunosc valoarea, din cauza LED-ului. Ca mod de lucru, pe intrarile ULN-ului vin datele de la uC, iar pe DS vine comanda shiftului care da semnalul de selectie al liniei de lucru. Intr-un ciclu pe seriala se introduc datele in latch-urile pe fiecare celula, apoi se asteapta o perioada de timp, dupa care shiftul trece la alta linie, iar se trimit date in fiecare latch, samd. Latchurile se selecteaza prin demultiplexor, comandat prin uC. Ar merge modificat si selectand fiecare latch cu ajutorul unui(?) shift, dar mi s-a parut mai simplu asa.Repet, nu stiu ce fel de LED-uri trebuie folosite (poate completeaza cineva cu experienta threadul si indica luminozitatea necesara unui LED pentru a putea fi folosit intr-o astfel de aplicatie, dar si dimensiunea, in sensul posibilitatii de a folosi LED-uri de 5mm, cu 5mm spatiu intre LED-uri).Asa cum spuneam mai sus, si eu incerc sa fac asa ceva, iar ca principiu m-am orientat spre ati vazut ce... M-am impiedicat de insa LED-urile alea, dragele de ele. Asa ca aveam de gand sa deschid eu acest subiect, sper ca nu m-am bagat ca musca-n lapte lipindu-ma aici.Am reusit sa fac o varza totala? Multumesc, inseamna ca n-am pierdut duminica de pomana.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salutare! ma poate ajuta cineva cu o schema la un display cu leduri ceva gen publicitar, va rog frumos. Multumesc.

Salut. Si pe mine ma fascineaza aceste panouri, astfel, de ceva vreme, m-am tot documentat de pe internet. Am hotarat ca ar fi bine, pentru inceput sa fac dupa ceva proiect care s-a mai realizat si care stiu ca functioneaza, apoi sa continui eu sa-i aduc imbunatatiri si anumite modificari pe care le doresc.Am inceput cu proiectul de aici: http://www.ee.oulu.fi/~zyc/LedDisp/Este vorba de un panou de 10 caractere, fiecare caracter fiind de timpul 5x7. Deci in total 350leduri.(7*50)L-am realizat practic, functioneaza si ti-l recomand si tie ca si proiect de inceput.
Link spre comentariu

3. Am daca nu ma insel un modul din panouri publicitare de 12x12 pixeli color fara intelingenta la multiplexare. Deci fiecare pixel este format din cinci leduri (2 rosii, 2 verzi si unul albastru).

Ai schema panoului sau ai panoul fizic?

dar am vazut niste teste care se fac intr-o astfel de fabrica asupra LED-urilor utilizate si nu prea sunt echipamentele la indemana oricui.

sunt interesat sa vad acele filmulete sau imgini, grafice. Poti pune un link?
Link spre comentariu
3. Nu este suficient sa comanzi panoul, trebuie sa si-l programezi (adica daca vrei sa schimbi textul nu scoti PICUL din soclu ca sa bagi un text nou, reprogramandu-l). Iar creste costul, functie de solutia aleasa.

Trebuie sa te contrazic, ar creste pretul in cazul in care ar trebui sa schimbi PIC-ul cand vrei sa reprogramezi textul. Metoda optima este sa scrii textul in memoria PIC-ului sau intr-un EEPROM prin serial de la PC.

 

 

o sa realizezi ca mai trebuie sa bagi o groaza de bani in carcasa, cablu, sigurante, eventuala ventilatie, toate mizeriile astea, care iti mai urca cu inca macar 10% pretul

Ai dreptate, poate ca si acel 10% e chiar putin.

Mai mult de atat, in acesta categorie mai intra si ambalajul, cd-ul cu software-ul, documentatia panoului, manualul de folosire, etc.

 

De asemenea, matricea de leduri trebuie completata cu cate o rezistenta pe fiecare LED, pentru limitarea curentului. Ar merge si fara, tinand cont ca LED-ul nu este alimentat full, dar, oricum, ii scadem timpul de viata.

Ledul are o caracteristica, aceea de a putea fi alimentat pentru o perioada f scurta de timp, cu un curent de 5ori mai mare decat cel nominal. Controlat corect, banuiesc ca nu sunt sanse sa ii afecteze durata de viata.

 

Repet, nu stiu ce fel de LED-uri trebuie folosite (poate completeaza cineva cu experienta threadul si indica luminozitatea necesara unui LED pentru a putea fi folosit intr-o astfel de aplicatie, dar si dimensiunea, in sensul posibilitatii de a folosi LED-uri de 5mm, cu 5mm spatiu intre LED-uri).

Pe vremea cand am facut acel panou, am folosit ceva leduri chinezarii (rebuturi) de 10mm, 10.000mcd, 15grade. Nu sunt prea multumit de ele.

Momentan lucrez la alt proiect unde voi folosi leduri de 5mm, luminozitate 1.300-1.500mcd, 30grade. (L-53SRC/D-V)

Dupa ce o sa-l pun in functiune o sa postez parerea. Eventual daca vrei ceva mai ieftin te poti indrepta spre L-53SRD/E. Pe viitor am de gand sa testez prin comparatie doua panouri cu cele 2 tipuri de leduri.

 

Fiind intr-o perioada de poriectare + teste, momentan folosesc o distanta de 7.62mm (0.3")

 

Asa ca aveam de gand sa deschid eu acest subiect, sper ca nu m-am bagat ca musca-n lapte lipindu-ma aici.

si eu aveam de gand sa deschid un subiect asemanator, dar momentat nu sunt destul de cunoscator in ale ledurilor si panourilor.

 

Numai bine.

Link spre comentariu

Trebuie sa te contrazic, ar creste pretul in cazul in care ar trebui sa schimbi PIC-ul cand vrei sa reprogramezi textul. Metoda optima este sa scrii textul in memoria PIC-ului sau intr-un EEPROM prin serial de la PC.

Era o gluma. Eu ma gandeam la o comanda pe usb, dar asta urca si mai mult pretul. Alternativa este pe seriala. Problema-i ca seriala nu are orice laptop, iar daca maria sa clientul n-are calculator in sandrama, ioc programare (exista si variatii pe tema, care ma duc mai degraba pe USB sau IR).Apoi mai am si o erata: nu trebuie cate o rezistenta pe led, merge cate una pe coloana. Din lipsa de led-uri am facut un test 6x5 cu leduri no name. Testul facut era la o distanta de 5mm intre linii/coloane si merge binisor. Intre timp am facut comanda de niste mostre de leduri de la firmele de mai sus (cenzurate, haha, ghici cine are TVA de 22%) si le astept. Atunci o sa vad exact care LED este mai potrivit ca luminozitate.@Claudio: Stiu ca poti urca un pic LED-ul in utilizare, peste valoarea nominala, dar nu m-as risca (decat un pic, daca-i musai). Pe o perioada mare de timp s-ar putea sa se cunoasca faptul ca l-ai fortat. Apoi, ce uC ai folosit? Eu ma gandeam sa ma indrept catre 18F4520, eventual in combinatie cu 18f2550. Ca limbaj de programare as folosi C in loc de ASM, dar nu neaparat.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări