Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa de inalta tensiune >10KV

bogdan_

Postări Recomandate

Salut!Vreau si eu sa imi fac o sursa de inalta tensiune pentru niste experimente de fizica si nu numai.Tensiunea as vrea continua, atat negativa cat si pozitiva, de pe la 10KV pana pe la 30KV(poate si mai mult daca ar fi posibil), si sa fie reglabila intr-o plaja cat mai mare.in ceea ce priveste curentul, nu e nevoie sa fie mare, cativa miliaperi. probabil ca 1-2 or sa ajunga.am gasit 2 variante pana acum, cea cu traf de tv ....si inca o varianta in care faceai vreo 2K si apoi multiplicati cu diode si condensatoare(am vazut asta intr-unul dintre ultimele numere de la Tehnium)problema la asta ar fi ca nu prea stiu de unde sa iau atatea condensatoare si cred ca ar costa mai mult decat varianta cu traf.cel mai important ar fi sa fac un sistem de siguranta, incatat sursa sa nu se arda la scurt circuit si nici sa nu fie periculoasa...adica daca pui mana te curentezi te curentezi, da macar sa sti ca nu mori.are cineva vreo recomandare?sau o alta ideea decat ce am zis eu mai sus?pls....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

6

• dragostalpau

3

• teslina

2

• csl1131

2

Top autori în acest subiect

cred ca merge cu traf dinala de tv....si poti cred sa ii si maresti/micsorezi voltajul...off-topic :si eu p-acasa ma jucam cu un traf normal, tot asa de inalta tensiune..(cat avea nu stiu, ca nu puteam masura,dar oricum cred ca avea intre 8-12 kW...)aveam sarma de 0.18, 0.22, si 0.25(cea mai multa), depe nu mai stiu ce bobine, si era uzata,asica nu mai puteai sa o pui la un traf, pt ca fusese data cu lac..si aveam multe bucati..si ce imi da mie prin cap :aveam un traf de vreo 2 kW si era pus numai primarul pe el.....ce ma gandesc..dece sa nu pun sarma asta peste trafu ala de 2kW..., ca asta sa fie secundarul...si am lut toate bobinele alea, si le-am infasurat pe ala(cu izolatie intre spire,normal) si am trs fa fiecare infasurare noua cate un fir...(dca se arde una restul sa le pot folosi) ai asa am ajuns la un asemenea traf...oricum curentul era mare....pt ca odata nu mai stiu cum de s-a inatmplat sa se faca scurt intre fire..si cand le-am despartit(intr-o fractiune de sec bineinteles) arcul electric a fost de vreo 30 cm(pe bune, asa de mare a fost flacara(scanteia,sau arcul electric, cum vrei sa ii ziceti ) aia)(asta era acum vreo 4 ani)

Link spre comentariu

Pentru tensiuni foarte mari, cauta pe google TESLA COIL :twisted: . Ceva mai puternic nu cred ca gasesti. Si poti modula in latime impulsurile din primar, deci si tensiunea din secundar. Totusi nu ti-as sugera un asa proiect. Mie mi-a ajuns curentarea la 350v DC. 4-5 zile nu am mai fost bun de nimic. Asa ca nu ma incumet sa ma joc cu scantei mai lungi de 5 cm. :? Se poate face tensiune mai mare si cu o simpla bobina de inductie auto.

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

un montaj folosit la un gard electric, pe baza de bobina de inductie de la masina te-ar ajuta cu ceva ?

Pe mine m-ar interesa un montaj de gard electric. Poti sa-mi dai, te rog, niste informatii sau poate o schema ?
Link spre comentariu

sa zicem ca as merge pe un circuit cu un traf de TV....comandat cu 555 ca sa pot regla latimea impulsurilor, asta ar regla tensiunea la iesire? si cam ce tensiune scoate un traf din ala maxim? am inteles ca difera in fucntie de model. dintre cei care depaneaza TV-uri imi pot recomanda un model care sa scoata cat mai mult?cat despre TESLA COIL, inca nu ma apuc de asa ceva, incep cu ceva mai simplu....off topic....una scurta: daca vreau sa mai pun un secundar la un traf toroidal, pur si simplu infasor peste, cate spire trebuie?multumesc!

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

... :) se pune bobineaza cat este necesar...

Practic se bobineaza 10-20 spire se masoara tensiune obtinuta si se deduce care este raportul numar de spire/volt -> n=tensiunea obtinuta/(10 sau 20 spire)...

apoi in functie de tensiunea necesara se vor bobina un numar de spire egal cu N obtinut din ''formula'' N=U*n...

Atentie la izolatia suplimentara care trebuie pusa peste vechea infasurare.. 8)

Link spre comentariu

multumesc de informatie, mister_rforicum nu e nevoie sa bobinez 10 spire si sa vad tensiunea, ca pot sa numar fara probl numarul de spire al secundarului si masor tens si vad cate spire tre sa bobinez. revienind la traful de tv-u.ce se intampla daca scurtcircuitez secundarul? se arde?si cam cat curent potate sa scoata?

Link spre comentariu

cum s-a scris mai sus asa se calculeaza numarul de spire /v

curentul se calculeaza in functie de grosimea sarmei Asa

inca un lucru...

mai poti pune linistit un secundar sau 2 sau ceva daca vrei sa alimentezi ceva care consuma putin, dar daca vrei sa alimentezi ceva ce consuma mult(sa zicem peste 5-8% din ce putere are toroidalul), si vrei sa continui sa folosesti secundarul existent pt ce putere a fost conceput, nu prea as recomanda asa ceva, pt ca el o sa incerce sa "dea" mai multa putere decat a fost conceput, si o sa se...incalzeasca...lucru nedorit...

Link spre comentariu

da, am grija sa nu solicit trafu mai mult decat trebuie, oricum, vreau sa mai pun 2 infasurari peste, de putere mica, si in total nu o sa depaseasca puterea trafului(trafu e de 250W si in total nu o sa fie consum peste 200W)revenind la traful de tveuse arde daca scurtcircuitez secundarul?daca sa zicem imediat dupa secundar pun o rezistenta de 1-10Mohm/2-3W ajuta la ceva?ideea e ca eu vreau sa fac si un circuit de limitare a curentului prin secundar(cu tranzistor, simplu prin rezistenta in baza)....comandat cu 555, reglez si frecventa si latimea impulsului.vre un model de traf recomandat?

Link spre comentariu

Salut

Cea mai ieftina si mai simpla schema de generator de tensiune inalta:

http://www.loneoceans.com/lo_main/labs/ignitioncoil/index.htm

Singura problema este ca este pulsata. Cu doua bobine poti ajunge si pana la 60 kV, la cativa mA. Variatoare de putere se gasesc prin magazine la puteri de 600-800-1000 wati. Condensatorul (nepolarizat) este bine sa aiba o tensiune nominala egala cu cel putin dublul tensiunii de la retea si capacitatea de 1-10 microF. Cu cat capacitatea este mai mica (1-3 microF), scanteile obtinute sunt mai lungi. Pentru capacitati mai mari, obtii arcuri electrice intense.

Cand manipulezi butonul variatorului ai grija sa atingi doar butonul de plastic, celelalte parti metalice ale montajului sunt sub inalta tensiune. functioneaza cel mai bine cu potentiometrul rotit cam pe la jumatatea scalei.

aaa, am uitat...pentru redresare poti folosi mai multe diode TV18 in serie (5-6)

Bafta!

teslina

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări